Σουδάν: Επικεφαλής της ελληνικής αποστολής διάσωσης ο Νίκος Χαρδαλιάς

Ο Νίκος Χαρδαλιάς είναι για λογαριασμό της ελληνικής κυβέρνησης επικεφαλής της αποστολής των δύο μεταγωγικών αεροσκαφών που βρίσκονται στο Ασουάν της Νότιας Αιγύπτου.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr από κύκλους του υπουργείου Εξωτερικών, που δεν επιβεβαιώνει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, επικεφαλής της Ελληνικής Αποστολής στην νότια Αίγυπτο είναι ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Προφανώς και δόθηκε εντολή από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να είναι ο κος Χαρδαλιάς αυτός που θα συνοδεύσει την αποστολή των δύο μεταγωγικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας για την διάσωση των Ελλήνων από το φλεγόμενο Σουδάν. Όλα δείχνουν ότι ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας θα είναι αυτός που θα κάνει και τις επίσημες δηλώσεις για λογαριασμό της Ελληνικής Κυβέρνησης όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες απεγκλωβισμού των Ελλήνων και Κύπριων, που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Στην αποστολή βρίσκεται επίσης ο διευθυντής της Διεύθυνσης Χωρών Υποσαχάριας Αφρικής του υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Σούλιος.

Όπως έχουμε γράψει ήδη στο enikos.gr, την αποστολή συνοδεύουν συνολικά 10 κομάντος από τις «Σκιές του Αιγαίου», τους επίλεκτους της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ, χωρισμένοι σε ομάδες των 5 για την εγγύς υποστήριξη των 2 μεταγωγικών ένα C-130H κι ένα C-27J Spartan της Πολεμικής Αεροπορίας, τα οποία από χθες το βράδυ βρίσκονται στο αεροδρόμιο της Ασουάν, στην Νότια Αίγυπτο. Μαζί τους βρίσκεται και ομάδα 2 γιατρών και 4 νοσηλευτών, με το απαραίτητο ιατροφαρμακευτικό υλικό για τους τραυματίες Έλληνες.

18 διασωθέντες

Μέχρι στιγμής, 18 Έλληνες έχουν απεγκλωβιστεί από την φλεγόμενη χώρα. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών νωρίτερα το πρωί, η ομάδα των 10  αποτελείται από Έλληνες και μέλη των οικογενειών τους και βρίσκονται μαζί με τους άλλους 8 που απελευθερώθηκαν χθες στο Τζιμπουτί. Όλοι είναι καλά στην υγεία τους.

Σημειώνουμε, ότι τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα προσγειώθηκε στο Τζιμπουτί και το γαλλικό αεροπλάνο το οποίο μετέφερε και τους δυο Έλληνες τραυματίες, όπως είχε γνωστοποιηθεί σε χθεσινή ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών.

Για όλες τις εξελίξεις βρίσκεται συνεχώς ενήμερος ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στο Τζιμπουτί βρίσκεται  η Πρέσβης της Ελλάδας στην Αιθιοπία και η Επίτιμη Πρόξενος της χώρας μας στο Τζιμπουτί για την υποδοχή των συγκεκριμένων Ελλήνων πολιτών και την παροχή οποιασδήποτε βοήθειας.

Ταυτόχρονα, η ΕΕ βρίσκεται σε πλήρη κινητοποίηση, με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, να βρίσκεται σήμερα στο Λουξεμβούργο, όπου θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

Κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου ο Νίκος Δένδιας θα εκφράσει  τις ευχαριστίες του προς τον Ιταλό ομόλογό του, Antonio Tajani, για την ουσιαστική βοήθεια της Ιταλίας στον απεγκλωβισμό των ανωτέρω Ελλήνων από το Σουδάν.

“Η διαδικασία και ο συντονισμός με εταίρους στην ΕΕ και συμμάχους για τον απεγκλωβισμό και των υπολοίπων Ελλήνων και των μελών των οικογενειών τους βρίσκονται σε εξέλιξη” σημειώνεται από το υπουργείο Εξωτερικών.

Απεγκλωβισμός

Παράλληλα, στο Ασουάν της Αιγύπτου, όπου βρίσκονται τα μεταγωγικά και ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, έχει στηθεί ένα δεύτερο στρατηγείο. Αξιολογούνται όλα τα δεδομένα ενώ μελετώνται δύο σχέδια για τον επαναπατρισμό των Ελλήνων και Κυπρίων.

Σύμφωνα με το πρώτο από την Νότια Αίγυπτο θα μεταβούν στο Τζιμπουτί το ένα ή και τα δύο μεταγωγικά της Πολεμικής Αεροπορίας, όπου θα πάρουν τους διασωθέντες και θα τους μεταφέρουν τμηματικά στην Ασουάν.

Κατά το δεύτερο σενάριο θα μεταφερθούν όλοι από γαλλικά αεροπλάνα στην Νότια Αίγυπτο, όπου θα επιβιβαστούν στα ελληνικά μεταγωγικά για να πάρουν τον δρόμο της επιστροφής.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Νίκος Δένδιας με την Γαλλίδα ομόλογό μου C.Colonna & την Υφυπουργό Εξωτερικών C.Zacharopoulou, τις ευχαρίστησε για τη συνδρομή τους στον ασφαλή απεγκλωβισμό από το Σουδάν ομάδας Ελλήνων και μελών οικογενειών τους,  συμπεριλαμβανομένων των δύο Ελλήνων τραυματιών, με γαλλικό αεροπλάνο.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ