Σήμερα το ραντεβού Τσίπρα με τον Ρέντσι, αύριο με τον Γιούνκερ

Ρεπορτάζ: Ζαφειριάδου Μαριτίνα

Στην Ιταλία και το ραντεβού του Αλέξη Τσίπρα με τον Ιταλό ομόλογό του Ματέο Ρέντσι μεταφέρεται σήμερα το ενδιαφέρον, καθώς πρόκειται για την πρώτη συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με Ευρωπαίο ηγέτη, μετά την «εθιμοτυπική» τρόπον τινά πρώτη επίσκεψή του με αυτή την ιδιότητα στην Κύπρο και την συνάντησή του με τον Νίκο Αναστασιάδη, χθες.

Στην ατζέντα των συζητήσεων μεταξύ των δύο Πρωθυπουργών περιλαμβάνονται μείζονα θέματα, όπως η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη, αλλά και η περίφημη «συμμαχία του Νότου» προς αυτή την κατεύθυνση.

Μία τέτοια «συμμαχία» δεν βλέπει με καθόλου καλό μάτι η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, όπως προκύπτει και από τηλεφώνημα που είχε μόλις προχθές, το απόγευμα της Κυριακής, με τον Ιταλό Πρωθυπουργό, με τον τελευταίο να τη διαβεβαιώνει για τη «σοβαρότητα», τη «σύνεση» και την «υπευθυνότητα» που πρέπει να επιδειχθεί στο θέμα της Ελλάδας.

Σε κάθε περίπτωση, η ιταλική κυβέρνηση αναμένει με μεγάλο ενδιαφέρον την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Ρώμη, με τον Ιταλό υφυπουργό αρμόδιο για τα ευρωπαϊκά θέματα Σάντρο Γκότζι να δηλώνει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι θεωρούν την αλλαγή που επιτελέσθηκε στην Αθήνα ως ιδιαίτερα σημαντική και είναι έτοιμοι να ακούσουν με ενδιαφέρον και ειλικρίνεια, τα αιτήματα και τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Και εκείνος πάντως δήλωσε πως μία χώρα «πρέπει να συνεχίσει να ακολουθεί τη γραμμή που χάραξε η προηγούμενη κυβέρνησή της», εκφράζοντας επιφυλάξεις για το κατά πόσον μία σύνοδος για το χρέος αποτελεί την «κατάλληλη οδό», για να οικοδομηθεί μία εναλλακτική πορεία, από τη στιγμή που στην Ευρώπη πολλοί αντιτίθεται σε μία τέτοια λύση, ενώ χρειάζεται και η έγκριση τουλάχιστον 19 χωρών.

Τις πλέον κρίσιμες επαφές αυτού του πρώτου ταξιδιού του στο εξωτερικό ως Πρωθυπουργός, όμως, ο Αλέξης Τσίπρας θα τις έχει αύριο, οπότε και αναμένεται να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ στις Βρυξέλλες. Ήδη, αναφερόμενος στην επικείμενη συνάντηση, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, υπονόησε ότι μπορεί να υπάρξει πολιτική συμφωνία που να κάνει περιττή την παράταση του υφιστάμενου προγράμματος, χωρίς πάντως να αποκλείσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι στην συνάντηση Τσίπρα-Γιούνκερ θα αποφασιστεί πιθανότατα και ο οδικός χάρτης για το μέλλον της χώρας, ο κ. Δραγασάκης, ανέβασε κατακόρυφα τις προσδοκίες από το αυριανό ραντεβού, παρά τη διαβεβαίωση ότι η όποια συμφωνία θα γίνει στα θεσμικά όργανα της Ευρώπης. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον δε για την ελληνική πλευρά, έχουν οι πληροφορίες που θέλουν τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επιθυμεί την κατάργηση της τρόικας στην Ελλάδα, κάτι που χαρακτήρισε ως «ώριμη και αναγκαία» εξέλιξη για την Ευρώπη χθες ο Αλέξης Τσίπρας.

Αναφερόμενος στο ζήτημα από τη Λευκωσία όπου βρέθηκε, για να συναντήσει τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, ο Έλληνας Πρωθυπουργός υποστήριξε, μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε μία νέα φάση διαπραγμάτευσης με τους εταίρους, τονίζοντας πως η ευτυχής κατάληξή της θα είναι επωφελής όχι μόνο για ελληνικό και τον κυπριακό λαό, αλλά για όλους τους λαούς της Ευρώπης.

Θυμίζοντας ότι από την περίοδο της έρευνας που διεξήγαγε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ακόμα, οι περισσότεροι θεσμικοί παράγοντες έχουν παραδεχθεί πως η τρόικα δεν έχει δημοκρατική θεσμική νομιμοποίηση στην Ευρώπη, αλλά και τονίζοντας την ανάγκη που έχει σήμερα η Ευρώπη για «ανάσες», προκειμένου οι λαοί της να προχωρήσουν στην ανάπτυξη, ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε πως στο βαθμό που η τρόικα θα καταργηθεί, αυτό θα είναι μία πολύ καλή αρχή και ένα σημαντικό θεσμικό βήμα για όλη την Ε.Ε.

Από τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ αύριο, πάντως, δεν αποκλείεται να προκύψουν και… ειδήσεις για το εσωτερικό της χώρας, στο βαθμό που ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα θέσει το ζήτημα της απομάκρυνσης του Δημήτρη Αβραμόπουλου από τη θέση του Επιτρόπου Μετανάστευσης της ΕΕ, προκειμένου να προταθεί για την θέση του Έλληνα Προέδρου της Δημοκρατίας.

Πηγή: real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ