Σήμερα αποφάσεις από τους «11» που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ – Το όνομα της νέας Κ.Ο. και τα επόμενα βήματα

Οι 11 βουλευτές που αποχώρησαν «από τον ΣΥΡΙΖΑ του κ. Κασσελάκη», μεταξύ των οποίων και η ομάδα της Έφης Αχτσιόγλου θα έχουν διαβούλευση σήμερα στις 20:00, όπως αναφέρεται σε σχετικό ενημερωτικό σημείωμα.

Η διαβούλευση γίνεται «μπροστά στην ανάγκη συγκρότησης εναλλακτικού σχεδίου απέναντι στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας», σύμφωνα με το σημείωμα.

Στόχος του συντονισμού τους «θα είναι η δημιουργία κοινοβουλευτικής ομάδας που θα εκφράζει μία σύγχρονη προοδευτική, αριστερή και οικολογική πολιτική πρόταση», τονίζεται στο ίδιο σημείωμα.

Όπως όλα δείχνουν η νέα κοινοβουλευτική ομάδα θα είναι έτοιμη πριν από τη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή, που θα ξεκινήσει στις 13 Δεκεμβρίου. Οι πληροφορίες συγκλίνουν το ότι ο κ. Χαρίτσης θα λάβει τον ηγετικό ρόλο. Ρόλο “κλειδί” θα αναλάβει και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Τις επόμενες μέρες αναμένεται να γίνει γνωστό και το όνομα της νέας Κ.Ο., το οποίο θα περιλαμβάνει τις λέξεις «αριστερά» και «οικολογία».

Μπίστης: Συγκροτείται η νέα Κ.Ο., άμεσα θα ανακοινωθεί και το όνομά της – Απευθυνόμαστε στην ευρύτερη προοδευτική παράταξη

Τις άμεσες εξελίξεις μετά το σκηνικό της διάσπασης φωτογράφισε μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ το πρώην στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Μπίστης, σημειώνοντας πως σε λίγες ώρες θα υπάρχει πλήρη εικόνα και το ίδιο σύντομα θα γίνει γνωστή ακόμη και η ονομασία της νέας ομάδας. Μάλιστα σε άλλο σημείο – χωρίς να ανοίξει πλήρως τα «χαρτιά» του αποκάλυψε πως το όνομα της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας θα είναι μία ή δύο λέξεις.

Eπιβεβαίωσε πως στις ηγετικές θέσεις θα βρίσκονται ο Αλέξης Χαρίτσης ως επικεφαλής της νέας ΚΟ και οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Νάσος Ηλιόπουλος ως κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι. Ενώ ερωτηθείς για την «απουσία» της Αχτσιόγλου από τις θέσεις τόνισε πως «δεν νομίζω ότι χρειάζεται κάποιο ρόλο να της αποδοθεί. Είναι ένα κεντρικό πρόσωπο της πολιτικής ζωής και του υπό διαμόρφωση χώρου» κάνοντας παράλληλα κάλεσμα προς τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζοντας όμως πως δεν θα γίνουν βιαστικές κινήσεις ως προς τον νέο φορέα γιατί στόχος δεν είναι «μια συνένωση θραυσμάτων του προηγούμενου ΣΥΡΙΖΑ. Θέλουμε να έρθουνε δυνάμεις και κυρίως κόσμος ο οποίος τα τελευταία χρόνια μέσα από την απογοήτευση, μέσα από την κούραση έχει αποστρατευτεί».

Για τις ευρωεκλογές ο κ. Μπίστης τόνισε πως «θα κατέβει σχηματισμός ο οποίος θα είναι από αυτούς που συγκροτούν σήμερα την Κοινοβουλευτική Ομάδα και ακόμα ευρύτερο. Τώρα αν θα έχει συγκροτηθεί τυπικά κόμμα πριν από τις ευρωεκλογές, είναι κάτι που δεν το έχουμε αποφασίσει».

Δώρα Αυγέρη: Αυτοί που αποχωρούν είναι πολύ λίγοι σε σχέση με αυτούς που μένουν

Η Δώρα Αυγέρη από την πλευρά της σε συνέντευξη στα Παραπολιτικά FM επισήμανε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει μετατοπιστεί σε κάτι, ενώ ανέφερε πως δεν μπορεί να αξιολογήσει τους πολιτικούς στόχους του νέου κόμματος «Αυτοί που αποχωρούν είναι πολύ λίγοι σε σχέση με αυτούς που μένουν», υπογράμμισε η Δώρα Αυγέρη.

Ερωτηθείσα αν θα υπάρχει αντίστοιχη εισροή νέων μελών μετά την αποχώρηση μελών του ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε: «Μη βάζουμε εισερχόμενα –εξερχόμενα, θα βάλουμε πρώτα τα εναπομένοντα τα οποία είναι η πολύ μεγάλη πλειοψηφία. Για παράδειγμα, στη νομαρχιακή επιτροπή της Β Θεσσαλονίκης έχουμε 3.000 μέλη, οι αποχωρήσεις είναι 15 με 20 μέλη. Η ίδια εικόνα είναι και στην Α Θεσσαλονίκης. Στην Αργολίδα έχει 1.000 μέλη και αποχώρησαν 15 άρα η βάση, τα απλά μέλη μας παραμένουν, επιμένουν και περιμένουν αυτή την οργανωτική αναδιάρθρωση του κόμματος».

«Έχουν κατατεθεί ήδη 3.000 βιογραφικά από νέους ανθρώπους και επιστήμονες στον isyriza», συμπλήρωσε.

Ο Φαραντούρης οδεύει προς Ευρωκοινοβούλιο

Με απόφαση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανου Κασσελάκη, ο καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς και κάτοχος της Ευρωπαϊκής Έδρας Jean Monnet, Νικόλας Φαραντούρης, ορίζεται Σύμβουλος Ευρωπαϊκής Πολιτικής.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ