Σφοδρή σύγκρουση Μητσοτάκη – Τσίπρα στη Βουλή: Η αστυνομική βία, ο Κουφοντίνας και… το “Κατηγορώ” του Ζολά

Σφοδρή ήταν η σύγκρουση ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για την αστυνομική βία. Οι δύο άνδρες… διασταύρωσαν τα ξίφη τους και το «μενού» είχε εντάσεις, αλληλοκατηγορίες, αλλά και… κόντρα για το «Κατηγορώ» του Εμίλ Ζολά.

Τα όσα διαδραματίστηκαν στην πλατεία της Νέας Σμύρνης βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης, ενώ κυριάρχησαν επίσης, η γενικότερη πολιτική του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και το «δόγμα» που ακολουθεί η Αστυνομία, οι διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται εν μέσω πανδημίας, αλλά και το θέμα του Δημήτρη Κουφοντίνα.

Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας επί της ουσίας αντάλλαξαν για ακόμη μια φορά «πυρά» υποστηρίζοντας ο καθένας από την πλευρά του ότι ο άλλος υποδαυλίζει την κοινωνική ένταση, ενώ οι τόνοι ανέβηκαν πολλές φορές μεταξύ τους και ειδικά όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο θέμα Κουφοντίνα και τη νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο μέτωπο του κορονοϊού ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για «παταγώδη αποτυχία» της κυβέρνησης στην αντιμετώπισή του, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε ότι «είναι ανεπίτρεπτο σήμερα, σε μια εποχή που η χώρα προσπαθεί να ανοίξει την οικονομία της, που θα χρησιμοποιήσει την επιτυχημένη διαχείριση της πανδημίας, να έρχεστε και να δυσφημείτε».

Για τα γεγονότα της Νέας Σμύρνης ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «συνειδητά στήνετε ένα αστυνομικό κράτος» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι μετέτρεψε τη Νέα Σμύρνη σε… Γκόθαμ Σίτι, με τον Πρωθυπουργό να αναφέρει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προέβαινε σε καλέσματα για συγκέντρωση όταν γνώριζε ότι θα συμμετείχαν και ταραχοποιά στοιχεία. Σε άλλο σημείο της ομιλίας του δε είπε ότι επί Πρωθυπουργίας του Αλέξη Τσίπρα, χρησιμοποιούνταν τα ΜΑΤ και η αστυνομία πρώτα και πάνω από όλα για «να προστατεύσετε την δική σας προσωπική εικόνα». «Εσείς κάνατε προληπτικές προσαγωγές όταν πηγαίνατε να μιλήσετε στις συγκεντρώσεις σας. Εσείς κλείσατε την Ηρώδου Αττικού. Εσείς ψεκάσατε τους συνταξιούχους» είπε χαρακτηριστικά.

Ένταση δημιουργήθηκε και με το θέμα του Δημήτρη Κουφοντίνα, όταν ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην κατάληψη της Πρυτανείας του ΑΠΘ και είπε ότι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στήριζαν μια κατάληψη με διακύβευμα τα αιτήματα του Κουφοντίνα, ενώ έκανε λόγο και για τη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «βαδίζει στον ρυθμό του συνθήματος για μετονομασία της πλατείας Συντάγματος σε πλατεία Κουφοντίνα και ήταν μπροστά στο πανό «Γεννήθηκα 17 Νοέμβρη». “Είναι ντροπή”, είπε ο Πρωθυπουργός. Μάλιστα έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στον Παύλο Μπακογιάννη λέγοντας ότι «ορισμένοι ποντάρουν στο ότι κάποιοι δεν γνώρισαν τον Παύλο Μπακογιάννη», αλλά και στον Θάνο Αξαρλιάν τονίζοντας ότι «ορισμένοι ποντάρουν ότι ένας 20άρης μπορεί να μην γνωρίζει ότι κι εκείνος ήταν 20 ετών όταν τον σκότωσε εν ψυχρώ ένα μεσημέρι ο Κουφοντίνας».

Νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στην κατάληψη του ΑΠΘ είπε ότι η αστυνομία παρενέβη σε μια κατάληψη, που οι ίδιοι οι φοιτητές είχαν προαναγγείλει ότι θα διαλυθεί. «Εσείς προκαλείτε κ. Μητσοτάκη» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο Πρωθυπουργός μεταξύ άλλων είπε ότι “ζητώ συγγνώμη από όλα τα θύματα της αστυνομικής βίας” και ο Αλέξης Τσίπρας δεν το άφησε ασχολίαστο: “το μόνο καλό σημείο της ομιλίας σας ήταν όταν ζητήσατε συγγνώμη, αλλά και αυτή ήταν μισή. Ακόμα και αυτή τη στιγμή την εκφυλίσατε. Με τη στάση του σώματος, τις ειρωνείες και την απαξίωση στην προηγούμενη κυβέρνηση», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.Επίθεση με… το καλημέρα

Ο Αλέξης Τσίπρας κατά την έναρξη της ομιλίας του εξαπέλυσε επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι μετέτρεψε τη Νέα Σμύρνη σε Γκόθαμ Σίτι και κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό ότι «συνειδητά» στήνει η κυβέρνησή του ένα αστυνομικό κράτος. Με ρητορική του «Κατηγορώ» που παραπέμπει στον Εμίλ Ζολά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε χαρακτηριστικά «σας κατηγορώ κύριε Μητσοτάκη γιατί αποτύχατε με τραγικά αποτελέσματα στην διαχείριση της πανδημίας, αλλά γιατί ακόμη και σήμερα εξακολουθείτε να αγνοείται την πραγματικότητα και να εκμεταλλεύεστε την πανδημία ως ευκαιρία για να επιβάλλεται νέα μέτρα περιορισμών. Σας κατηγορώ γιατί μπροστά σε αυτά τα αδιέξοδα και στη φθορά της κυβέρνησης αντιδράτε με έναν τρόπο όχι απλά σπασμωδικό αλλά και επικίνδυνο, επιστρατεύοντας την καταστολή αντί για την πειθώ και τελικά τον διχασμό αντί για την κοινωνική συνοχή».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε επίσης τον πρωθυπουργό γιατί δεν κατανοεί πως απέναντι του δεν είναι μόνο η αντιπολίτευση αλλά όλοι οι πολίτες. «Αντί να κατανοήσετε πως εσείς προκαλείτε αυτή τη Βουλή, καταφεύγετε στον αυταρχισμό και την καταστολή. Δεν μας φτάνει το lockdown, έχουμε και τάγματα εφόδου, δημιουργώντας στους πολίτες την αίσθηση που βρίσκεται σε κατάσταση πολιορκίας στις γειτονιές τους», ανέφερε.

«Υπάρχει οργή κύριε Μητσοτάκη. Δεν είναι η οργή των μπαχαλάκηδων, αλλά των νοικοκυριών. Αυτή την οργή να φοβάστε», πρόσθεσε ο Τσίπρας τονίζοντας πως αυτά που είδαμε στην Νέα Σμύρνη δεν ήταν μεμονωμένο περιστατικό.

«Σας κατηγορώ πως είστε ο ενορχηστρωτής αυτής της έντασης στη Νέα Σμύρνη. Ενώ γνωρίζατε πως θα επιτεθούν χούλιγκαν, αντί να προστατέψετε τους διαδηλωτές, το μόνο που κάνατε ήταν ένα διχαστικό διάγγελμα, αφήνοντας υπονοούμενα στους πολιτικούς σας αντιπάλους».

Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας «η βία τρέφει τη βία, όπως και η καταστολή προετοιμάζει τραγωδίες. Αν δεν το καταλαβαίνετε αυτό κύριε Μητσοτάκη είστε ανεπαρκής. Αν το καταλαβαίνετε, είστε επικίνδυνος», ανέφερε ο κ. Τσίπρας επισημαίνοντας πως μετέτρεψε την Νέα Σμύρνη σε… Gotham City». Όλα αυτά δείχνουν μία ανεξέλεγκτη κατάσταση. Η αλήθεια είναι πως στήσατε μία επιτροπή κατά της αστυνομικής βίας. Αυτή η επιτροπή δεν υφίσταται εδώ και πάνω από ένα χρόνο και ουδείς δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται».

Σας κατηγορώ ότι συνειδητά καλύπτεται την αυθαιρεσία. Όταν προσλαμβάνεται αστυνομικούς χωρίς κανένα κριτήριο και μετά τα ρίχνετε μέσα στο πλήθος. Μπορούν έτσι οι πολίτες να νιώθουν ασφαλείς; Νιώθει ασφάλεια μία ολόκληρη νέα γενιά;», ανέφερε ο κ. Τσίπρας λέγοντας πως ο πρωθυπουργός ρίχνει τη χώρα στα βράχια.

«Αυτό που φοβάστε είναι πως οι Έλληνες δεν εμπιστεύονται μία τέτοια κυβέρνηση. Γιατί πιστεύουν πως ο πρωθυπουργός σπάει τα μέτρα διαρκώς και βλέπουν πως τα μέτρα στήριξης δεν είναι αρκετά», τόνισε.

«Κύριε Μητσοτάκη θα σας το πω ευθέως. Δεν μπορείτε πια. Θέλετε να στρέψετε τη μισή κοινωνία στην άλλη μισή. Αυτό δεν θα συμβεί. Γιατί δεν απευθύνεστε σε άγριους ανθρώπους. Δεν έχετε κανένα δικαίωμα να προκαλέσετε περισσότερη ασφυξία από αυτή που έχετε προκαλέσει», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

Μητσοτάκης: Προσπαθείτε να δημιουργήσετε νέες πλατείες αγανακτισμένων

Σε υψηλούς τόνους κινήθηκε και η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον Αλέξη Τσίπρα. «Σας επιστρέφω το κατηγορώ, εσείς ενσαρκώνετε την υποκρισία και τον φανατισμό» είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο μέτωπο του κορονοϊού λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας επιμένουν να μιλούν για παταγώδη αποτυχία στη διαχείριση της πανδημίας με τον Πρωθυπουργό να επισημαίνει ότι «είναι ανεπίτρεπτο σήμερα, σε μια εποχή που η χώρα προσπαθεί να ανοίξει την οικονομία της, που θα χρησιμοποιήσει την επιτυχημένη διαχείριση της πανδημίας, να έρχεστε και να δυσφημείτε. Αν η πατρίδα μας ήταν στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, θα είχαμε θρηνήσει ακόμα 7000 συμπολίτες μας. Μια κωμόπολη…».

Ανέφερε επίσης πως όταν η αντιπολίτευση λέει πως η κυβέρνηση επειδή απέτυχε οικτρά στην πανδημία, εγκαθιδρύει αστυνομικό κράτος, δεν επιτίθεται στην κυβέρνηση αλλά στη χώρα.

«Έρχεστε και διαστρεβλώνετε και ακυρώνετε την προσπάθεια όλων μας. Γιατί το κάνετε; Τι θα κερδίσετε; Νομίζετε ότι θα ζημιώσετε εμένα ή την κυβέρνηση όταν λέτε ανερυθρίαστα τέτοια ψέματα; Είναι ψέμα αυτό που λέτε. Το ξέρετε και το λέτε», υπογράμμισε και συμπλήρωσε: «Εκφράζετε μια μικρή μειοψηφία που επενδύει στην εμπάθεια και το διχασμό».

«Εχθρός μας είναι ένας. Δεν είστε εσείς εχθρός μου κ. Τσίπρα. Εχθρός είναι ο κορονοϊός» τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε ακόμη τον Αλέξη Τσίπρα ότι «επιχειρεί συνειδητά να μετατρέψει σε αντικυβερνητικό επιχείρημα τη δικαιολογημένη κούραση. Θέλετε να ψαρέψετε στα θολά νερά της πανδημίας για να δημιουργήσετε νέες πλατείες και νέους αγανακτισμένους. Να ζωντανέψετε τα ίδια συνθήματα που σε μια άλλη συγκυρία σας έφεραν στην εξουσία. Χούντες…, πληρωμένα ΜΜΕ… , κράτος αυταρχισμού… επιστροφή στην Ελλάδα του ‘50».

Ο πρωθυπουργός είπε ότι το πρόβλημα είναι ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έχει επιλέξει τη δημόσια υγεία ως πεδίο πολιτικής δράσης. Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε επίσης απαράδεκτη τη συμπεριφορά του αστυνομικού την περασμένη Κυριακή, είπε ότι έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα και ήδη γίνεται έρευνα.

«Η θέση μου είναι κατηγορηματική. Το καταδικάζω απερίφραστα. Δεν θεωρώ ότι έχει καμία θέση στην καθημερινότητα. Το καταδικάζω ανεξάρτητα από το τι το προκάλεσε, χωρίς να εξετάζω τι προηγήθηκε και τι ακολούθησε», είπε τονίζοντας πως ο αστυνομικός οφείλει να έχει αυτοσυγκράτηση ακόμα και όταν υβρίζεται ή προπηλακίζεται. «Γιατί λοιπόν αυτή η συστηματική στοχοποίηση της αστυνομίας;», συνέχισε λέγοντας «να μην αδικήσουμε συλλήβδην την αστυνομία επειδή, ναι, υπάρχουν περιστατικά αστυνομικής βίας».

«Τα στοιχεία της συγκεκριμένης υπόθεση ασφαλώς και θα διερευνηθούν. Μην έχετε καμία αμφιβολία ότι ευθύνες θα αποδοθούν», διαβεβαίωσε. Ειδικά για την Επιτροπή Αλιβιζάτου υπενθύμισε ότι διερεύνησε περιστατικά αστυνομικής βίας της περιόδου 2017 – 2018, ενώ αναφέρθηκε και σε σχετικό άρθρο του συνταγματολόγου με τίτλο «Η ατζέντα, οι περιθωριακοί και οι ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ».

«Εσείς χρησιμοποιήσατε τα ΜΑΤ και την αστυνομία πρώτα και πάνω από όλα για να προστατεύσετε την δική σας προσωπική εικόνα. Εσείς κάνατε προληπτικές προσαγωγές όταν πηγαίνατε να μιλήσετε στις συγκεντρώσεις σας. Εσείς κλείσατε την Ηρώδου Αττικού. Εσείς ψεκάσατε τους συνταξιούχους. Τότε δεν υπήρχε αστυνομική βία, κ. Τσίπρα; Ή τότε η αστυνομική βία ήταν ένα βολικό εργαλείο για να μην υπάρχουν κοινωνικές αντιδράσεις; Ή μήπως τότε δεν ήμασταν σίγουροι από ποια μεριά έπεφταν οι μολότοφ; Από την καλή ή από την κακή, κ. Τσίπρα; Εξαρτάται από το ποια μεριά είσαι. Έτσι δεν είναι, έτσι δεν είχατε πει στον κ. Τζαβάρα; Μην τα ξεχνάμε αυτά», πρόσθεσε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι ως πρωθυπουργός και επειδή η χώρα και το κράτος έχουν συνέχεα, θα ζητήσει συγνώμη από όλους όσοι πληγώθηκαν από κρούσματα αστυνομικής βίας «και κατά το παρελθόν και επί δικών μας ημερών».

Σε υψηλούς τόνους και οι δευτερολογίες

Σε υψηλούς τόνους κινήθηκαν και οι δευτερολογίες των δύο αρχηγών. Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό για προσπάθεια διχασμού, ενώ είπε προς τον Πρωθυπουργό, “κάνατε την πιο αμήχανη και ασυνάρτητη ομιλία από αυτό το βήμα».

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας: «Η ομιλία σας ήταν ένα εξαιρετικό δείγμα ενός Πρωθυπουργού που θέλει να διχάσει. Επικαλεστήκατε επιχειρήματα της ομάδας αλήθειας. Η μόνη σας καλή στιγμή ήταν όταν ζητήσατε συγγνώμη αλλά και αυτή ήταν μισή και την απαξιώσατε με αναφορές στο 2016 και 2017. Δεν ζητήσατε συγγνώμη όμως για τα περιστατικά της Νέας Σμύρνης ούτε για την αύξηση των καταγγελιών κατά 75% για περιστατικά βίας επί των ημερών σας. Αν είχατε ζητήσει ή εσείς ή ο υπουργός σας την Κυριακή μία ολόκληρη συγγνώμη δεν θα είχαμε τα επεισόδια της Τρίτης στη Νέα Σμύρνη…».

Για την κατηγορία της αστυνομικής βίας επί ΣΥΡΙΖΑ είπε ο κ. Τσίπρας: «Όταν ήμουν στην αντιπολίτευση μου ζητούσατε “κ. Τσίπρα λύστε τα χέρια της αστυνομίας”, τώρα με κατηγορείτε για αστυνομική βία επί των ημερών μας. Πότε λέγατε αλήθεια, τότε ή τώρα;». Ο κ. Τσίπρας τον κατηγόρησε ότι επανέφερε ρουσφετολογικές προσλήψεις στην Ομάδα ΔΙΑΣ, προσλαμβάνοντας παιδιά δίχως εκπαίδευση. Τον κατηγόρησε για την υπόθεση Ινδαρέ ότι προσπάθησε η αστυνομία να ενοχοποιήσει έναν πολίτη της μεσαίας τάξης για να αποσείσει η αστυνομία τις δικές της ευθύνες.

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε ότι “το πολιτικό σας βιογραφικό άρχισε να γράφεται και να ενισχύεται στις πλατείες των αγανακτισμένων, τους οποίους χρησιμοποιήσατε για να τροφοδοτήσετε την τυφλή οργή, τα πιο αρνητικά συναισθήματα στην ελληνική κοινωνία για να έρθετε και να καβαλήσετε ένα ρεύμα αγανάκτησης και θυμού, σε έναν βαθμό δικαιολογημένο, προσφέροντας ψεύτικες λύσεις, οι οποίες διαψεύστηκαν παταγωδώς στην πορεία. Θα σας το ξαναπώ, η ελληνική κοινωνία έχει ωριμάσει και έχει συνειδητοποιήσει και τις οποίες δικές της ευθύνες και τις ευθύνες των πολιτικών ταγών. Το 2021 αν πιστεύετε ότι μπορείτε να ξαναστήσετε ένα τέτοιο σκηνικό κοινωνικής έντασης είστε βαθιά γελασμένος. Όχι γιατί προεξοφλείτε την αντίδραση της κυβέρνησης αλλά γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει κοινωνική πλειοψηφία που θα σας ακολουθήσει σε αυτό το δρόμο” πρόσθεσε.

“Η νεολαία την οποία επικαλείστε συνέχεια, δεν είναι μια νεολαία η οποία ακούει τον λόγο τον οποίο αρθρώνετε, είναι μια νεολαία βαθιά προβληματισμένη και ταυτόχρονα ώριμη. Είναι μια νεολαία θυμωμένη, γιατί η πανδημία της στέρησε ένα χρόνο ελευθερίας, είναι μια νεολαία ,η οποία όταν θα δώσει Πανελλήνιες εξετάσεις και θα μπει στο πανεπιστήμιο, δεν θέλει να πάει σε ένα πανεπιστήμιο το οποίο θα είναι κατειλημμένο από μπαχαλάκηδες, θέλει να βρει ένα καθαρό πανεπιστήμιο με καλές υποδομές και καθηγητές” τόνισε.

“Το ότι είστε εκτός εποχής και κλίματος είναι κάτι που αφορά μόνο εσάς, αφορά το κόμμα σας” συμπλήρωσε. “Όσο κι αν συνεχίζετε να λέτε ότι η Ελλάδα απέτυχε στη διαχείριση της πανδημίας, τόσο θα συνεχίσω να απαντώ με τα πραγματικά στοιχεία, που γνωρίζουν οι Έλληνες πολίτες. Μιλάτε για χιλιάδες θανάτους παραγνωρίζοντας το γεγονός ότι ο πλανήτης αντιμετωπίζει την μεγαλύτερη υγειονομική κρίση των τελευταίων 100 ετών και παραγνωρίζετε το γεγονός ότι αυτή η χώρα η οποία είχε ένα αδύναμο σύστημα υγείας κατάφερε και πέτυχε σε μεγαλύτερο βαθμό από άλλες χώρες, ένα βαθμό κοινωνικής συναίνεσης, τήρησης δύσκολων και σκληρών μέτρων για να μπορέσουμε να περιορίσουμε τις ανθρώπινες απώλειες” περιέγραψε και συνέχισε λέγοντας “όσο ισχυρίζεστε ότι η Ελλάδα απέτυχε να διαχειριστεί την κρίση της πανδημίας τόσο θα έρχομαι εδώ και θα σας λέω είστε ψεύτης. Για ακόμη μια φορά είστε ψεύτης και ξέρετε κιόλας ότι λέτε ψέματα. Ο μόνος λόγος που το κάνετε είναι για να επενδύσετε πάνω στην αγανάκτηση, στον θυμό, στα συναισθήματα που αυτή η αναπόφευκτη κρίση προκαλεί. Αυτό κάνετε και το κάνετε ενερυθρίαστα”.

“Το δηλητήριο, το οποίο συνειδητά στάζετε αυτή τη στιγμή στην ελληνική κοινωνία είναι πολιτικά και ηθικά ανεπίτρεπτο” υπογράμμισε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ