Σφοδρή σύγκρουση για το υπερταμείο – Ψηφίστηκαν τα προαπαιτούμενα

Ρεπορτάζ: Θάνος Μωριάτης

 

Ολοκληρώθηκε η ονομαστική ψηφοφορία για την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου που περιλαμβάνει τα προαπαιτούμενα. Με 152 «ναι» της δικομματικής πλειοψηφίας υπερψηφίστηκε επί της αρχής το σχέδιο νόμου, εν μέσω έντονων αντιπαραθέσεων μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την ψήφισή του.

Από την διαδικασία απουσίαζε λόγω ασθένειας, ο βουλευτής Φλώρινας του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνος Σέλτσας. Ο κ. Σέλτσας έστειλε επιστολή στην οποία ανέφερε ότι υπερψηφίζει το νομοσχέδιο, όμως η ψήφος του δεν έγινε αποδεκτή καθώς η απουσία του δεν έγινε σε αποστολή της Βουλής.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην ολομέλεια πάντως, τις επιφυλάξεις που είχαν εκφράσει για την ψήφιση του νομοσχεδίου απέσυραν το μεσημέρι τα δύο μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ύστερα από παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα.

Το Πολιτικό Συμβούλιο των Οικολόγων Πράσινων, από τους οποίους προέρχονται ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης και ο βουλευτής, Γιώργος Δημαράς, ανακοίνωσαν νωρίς το πρωί ότι θα καταψηφίσουν την διάταξη στο πολυνομοσχέδιο που αφορά την ένταξη των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο υπερταμείο.

Όμως στην συνέχεια και κατόπιν συνάντησης των δύο στελεχών με τον Αλέξη Τσίπρα αλλά και υπουργούς στο Μέγαρο Μαξίμου, οι βουλευτές απέσυραν τις επιφυλάξεις τους μετά από διαβεβαίωση του ίδιου του πρωθυπουργού πως στην αναθεώρηση του Συντάγματος, θα συμπεριληφθεί ρητή διάταξη για την προστασία των κοινωνικών αγαθών, του ρεύματος και του νερού.

Από κει και πέρα σφοδρή κριτική ασκήθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης από σύσσωμα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Στο επίκεντρο της κριτικής, όπως ήταν αναμενόμενο, πέραν των αντιρρήσεων για τις συνοπτικές διαδικασίες που επέλεξε η κυβέρνηση αλλά και τις διαφωνίες σε διατάξεις του πολυνομοσχεδίου, υπήρξε το θέμα των τηλεοπτικών αδειών αλλά και η υπόθεση του κ. Καλογρίτσα.

Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, στην ομιλία της από το βήμα της Βουλής αναφέρθηκε σε τρίγωνο διαπλοκής μεταξύ Κυβέρνησης – Καλογρίτσα και Τράπεζας Αττικής τονίζοντας πως τώρα είναι η ώρα του Εισαγγελέα.  «Ο Πρωθυπουργός, η Κυβέρνηση και οι βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ με την ψήφο τους απόψε, ολοκληρώνουν την άνευ όρων παράδοση του Εθνικού Πλούτου σε ξένα συμφέροντα» επεσήμανε η κ. Γεννηματά.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, κατηγόρησε την κυβέρνηση πως απλά «επιδιώκει ένα πιο φιλικό, για την ίδια, τοπίο στον χώρο των μέσων ενημέρωσης, χωρίς να ενδιαφέρεται να αντιμετωπίσει το θέμα των συμφερόντων». «Απλά δημιουργεί ανασφάλεια στους εργαζόμενους» σημείωσε, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση πως συνεχίζει την αντιλαϊκή επίθεση από εκεί που την άφησαν οι προηγούμενοι.

Την άρνηση του να συνεργαστεί με τον Αλέξη Τσίπρα αποσαφήνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, επισημαίνοντας πως «αν φύγουν 5 βουλευτές από τον κ. Τσίπρα δεν θα δώσω ψήφο και θα πάμε σε εκλογές». Επίσης τόνισε πως θα συνεχίσει να καλεί τους κ. Τσίπρα και κ. Μητσοτάκη να ξεπεράσουν εγωισμούς και να φτιάξουν την κυβέρνηση που θέλει όλη η Ελλάδα, εννοώντας την οικουμενική.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης ανέφερε πως «οι τελευταίες πολιτικά ενδιαφέρουσες ώρες δείχνουν ότι αυτό το περιβόητο ηθικό πλεονέκτημα έχει γίνει βαρίδι στα πόδια της κυβέρνησης». Ενώ σημείωσε πως το πρόβλημα είναι πως οι κυβερνώντες συνεχίζουν να πιστεύουν ότι η ελληνική κοινωνία έχει αυτή ένα πνευματικό μειονέκτημα, περνώντας τους ψηφοφόρους τους για χαζούς.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, αναφερόμενος στο υπερταμείο, ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει επιτροπεία, ούτε υποθηκεύεται όλη η δημόσια περιουσία ενώ τόνισε πως το Ταμείο αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας τον κ. Νίκο Δένδια να του απαντά ότι «με αυτά τα μέτρα που φέρνει η κυβέρνηση, κάνει μια βίαιη μεταβολή όχι μόνο στην οικονομία αλλά και στην κοινωνία, τονίζοντας ότι χιλιάδες άτομα θα βρεθούν εκτός αγοράς και θα αφανιστεί η αστική τάξη της χώρας.

Άγρια κόντρα ξέσπασε όμως και μεταξύ του αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας και του υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη με τον κ. Γεωργιάδη να βάλλει κατά του κ. Σπίρτζη και να τον αποκαλεί αξιοθρήνητο και τον κ. Σπίρτζη να ζητάει τον λόγο επί προσωπικού και να απαντάει πως οι κατηγορίες δεν είναι συγκεκριμένες αλλά λάσπη στον ανεμιστήρα.

Τέλος ο κ. Σπίρτζης κατά την τοποθέτησή του εξέφρασε την σιγουριά του πως ο διαγωνισμός για τις άδειες θα ολοκληρωθεί όπως και η αξιολόγηση.

 

Φυλλάδια «κατά των ιδιωτικοποιήσεων» πέταξαν πρώην βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Πρώην βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, νυν Στελέχη της Λαϊκής Ενότητας και πιο συγκεκριμένα οι κύριοι Θανάσης Πετράκος και Στάθης Λεουτσάκος, πέταξαν από τα θεωρεία της βουλής φυλλάδια με ένα απόσπασμα από βιβλίο του νομπελίστα συγγραφέα Ζοζέ Σαραμάγκου κατά των ιδιωτικοποιήσεων, την ώρα που στο βήμα της βουλής βρισκόταν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς, με την ασφάλεια της βουλής να τους απομακρύνει.

Τα «παράπλευρα επεισόδια» όμως δεν σταμάτησαν εκεί καθώς «γαλλικά» αντάλλαξαν έξω από το καφενείο της Βουλής, ο βουλευτής του Ποταμιού Γρηγόρης Ψαριανός και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρολιάκος με τις πληροφορίες να λένε για πολύ βαριές εκφράσεις πεζοδρομιακού επιπέδου μεταξύ των βουλευτών.

Στα «παρατράγουδα» της συνεδρίασης αξίζει να προστεθεί η στιγμή που ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων, Δημήτρης Καβαδέλλας ανέβηκε στο βήμα της Βουλή μιλώντας στο κινητό του τηλέφωνο με τους βουλευτές των υπολοίπων κομμάτων να ξεσπάνε σε γέλια!

 

ΠΗΓΗ: real.gr

Διαβάστε επίσης:

Με 152 “ναι” πέρασε το πολυνομοσχέδιο

Λεβέντης: Ο Τσίπρας δεν μπορεί να βασίζεται σε μένα – ΒΙΝΤΕΟ

Γεννηματά: Mε αυτή την κυβέρνηση δεν υπάρχει ελπίδα – ΒΙΝΤΕΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ