«Σφάζονται» διοίκηση και ομάδα συνδικαλιστών στην ΕΑΒ – Παρέμβαση Άδωνι Γεωργιάδη

Του Χρήστου Μαζανίτη

Αναβρασμός επικρατεί εδώ και μέρες στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ), με την κυβέρνηση αλλά και την διοίκηση της επιχείρησης να έρχονται σε ευθεία αντιπαράθεση με ομάδα συνδικαλιστών. Η κατάσταση είναι έκρυθμη και εκφράζονται φόβοι ακόμη και για το μέλλον της εταιρείας.

Το γεγονός ότι στην ΕΑΒ υπάρχει πρόβλημα με τις παραδόσεις των πτητικών μέσων της Πολεμικής Αεροπορίας είναι κάτι που έχουμε αναδείξει πρώτοι στο enikos.gr και μάλιστα οι εξελίξεις μας επιβεβαίωσαν πλήρως με τα 3 C-130H που τελικά ανατέθηκε η συντήρησή τους σε ισραηλινή εταιρεία.

Για να μην αναφέρουμε τα προβλήματα με τα ελικόπτερα Super Puma, που ο χρόνος συντήρησής τους έχει ξεπεράσει τους αντίστοιχους κατασκευής ενός ελικοπτέρου του τύπου από το «μηδέν».

Όμως, η ΕΑΒ εκτός από την συντήρηση των πτητικών μέσων της Πολεμικής Αεροπορίας, έχει και 2 συμβόλαια με την αμερικανική εταιρεία Lockheed Martin, ως υποκατασκευαστής του 30% των τμημάτων του μαχητικού F-16 και του μεταγωγικού C-130J.

Η αρχή της κρίσης

Η επανέναρξη της παραγωγής που αποφασίστηκε πριν από 2 χρόνια από την αμερικανική εταιρεία έδινε ψήφο εμπιστοσύνης στην εγχώρια βιομηχανία και μία σοβαρή ανάσα για την επιβίωσή της.

Έτσι, προσέλαβε ως συνεργάτης του προγράμματος τεχνικούς και προσωπικό διαφόρων ειδικοτήτων προκειμένου να επιβλέψει και να προωθήσει το έργο. Κι εδώ ήρθε η οργισμένη αντίδραση ομάδας συνδικαλιστών, οι οποίοι απαίτησαν οι προσλήψεις να γίνουν απευθείας από την ΕΑΒ κι όχι να εργάζονται ως εξωτερικοί συνεργάτες του προγράμματος. Με απλά λόγια, πρώην εργαζόμενοι της ΕΑΒ αλλά και νέο έμπειρο προσωπικό που προσελήφθη από την αμερικανική εταιρεία για να τρέξει την παραγωγή κατασκευαστικού μέρους των F-16 και C-130J στην Ελλάδα, ταους απαγορεύεται να εργαστούν διότι όπως υποστηρίζουν τα συνδικαλιστικά όργανα πρέπει να προσληφθούν και να αμείβονται αποκλειστικά από την ΕΑΒ.

Η παρέμβαση Άδωνι

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, με παρέμβασή του, που δημοσιοποίησε και στο twitter, ανέφερε «Ορισμένοι άνθρωποι δεν φαίνεται να έχουν ακόμη καταλάβει ότι η Ελλάδα έχει αλλάξει! Ελπίζω πραγματικά ότι αυτό δεν θα συνεχιστεί διότι βλάπτει σοβαρά και την ΕΑΒ και την Ελλάδα». Μάλιστα, σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ ανέφερε ότι σε επικοινωνία που είχε με το Σωματείο, τους εξήγησε τα δεδομένα, ενώ σημείωσε ότι κάθε μέρα που περνά με κλειστή την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία την καθιστά υπερζημιογόνα. «Αν αποχωρήσει η Lockheed Martin τίθεται θέμα ύπαρξης της εταιρειας» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η αντίδραση της Διοίκησης

Αργά το βράδυ της Παρασκευής εξέδωσε οργισμένη ανακοίνωση και η διοίκησης της ΕΑΒ, καταγγέλλοντας μάλιστα πρακτικές που θυμίζουν άλλες εποχές.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της διοίκησης:

«Σήμερα στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ στο Σχηματάρι Βοιωτίας και παρότι είχαν αποφασιστεί από το Δικαστήριο ασφαλιστικά μέτρα κατά όσων συνδικαλιστών παρεμπόδιζαν την είσοδο σε εργολαβικό προσωπικό, σημειώθηκαν εκ νέου ενέργειες σε βάρος των ανθρώπων που προσήλθαν να εργαστούν, διαταράσσοντας για μία ακόμη φορά τη λειτουργία της επιχείρησης.

Οι λίγοι συγκεντρωθέντες εντός των εγκαταστάσεων- εν ώρα εργασίας- με φωνές και τηλεβόες, δημιούργησαν κλίμα εκφοβισμού, άσκησαν αφόρητη πίεση στο εργολαβικό προσωπικό, προκάλεσαν μεγάλη αναστάτωση και ένταση.

Η Διοίκηση της ΕΑΒ έχοντας επί εβδομάδες επιδιώξει και εξαντλήσει όλα τα περιθώρια καλόπιστου και ουσιαστικού διαλόγου με τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους , δηλώνει ότι αδυνατεί να παρακολουθήσει αυτές τις καταστροφικές πολιτικές σε βάρος της εταιρείας και των 1.500 εργαζομένων της. Αυτές οι ακατανόητες ενέργειες όχι απλά θέτουν σε κίνδυνο κρίσιμα για την βιωσιμότητα της ΕΑΒ προγράμματα και συμβόλαια, αλλά υπονομεύουν ευθέως το κύρος, την αξιοπιστία και την εταιρική φήμη που έχτισαν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι διαχρονικά.

Και η συγκυρία αυτών των ενεργειών τις καθιστά ακόμη πιο επικίνδυνες, καθώς η ΕΑΒ προχωρά σε εκατοντάδες νέες προσλήψεις, διαπραγματεύεται και υπογράφει νέες συμφωνίες , έχοντας γυρίσει σελίδα με μεγάλες προσδοκίες για το μέλλον της. Όσοι επιδιώκουν την επιστροφή στο παρελθόν, όσοι υπονομεύουν αυτή την αναπτυξιακή πορεία για λόγους που μόνον οι ίδιοι ξέρουν, να γνωρίζουν ότι είναι θλιβερά μόνοι . Η ΕΑΒ θα προχωρήσει αποφασιστικά στη νέα εποχή υπηρετώντας το εθνικό συμφέρον και τιμώντας τους ανθρώπους της».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ