Σε επιφυλακή για προβοκάτσια στο Αιγαίο – Η Άγκυρα επιχειρεί να στήσει θερμό επεισόδιο με σκάφη διακίνησης μεταναστών και με αλιευτικά

Σε δύο διαφορετικά πεδία φαίνεται ότι αναπτύσσεται η τουρκική προκλητικότητα Αιγαίο, με κοινό παρονομαστή την τουρκική ακτοφυλακή, η οποία φέρεται να έχει αναλάβει τον ρόλο του παρατηρητή -αν όχι του ενεργού προστάτη- κάθε προσπάθειας παράνομης δραστηριότητας από τα τουρκικά παράλια. Οπως εκτιμάται από την Αθήνα, η Άγκυρα επιχειρεί να στήσει προβοκάτσια, επιστρατεύοντας τα τουρκικά αλιευτικά αλλά και τους διακινητές μεταναστών, που εσχάτως χρησιμοποιούν νέες, πιο επικίνδυνες μεθόδους.

Των ΧΡ. ΜΑΖΑΝΙΤΗ, Π. ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΥ, Θ. ΤΣΙΤΣΑ

Στρατιωτικές πηγές εξηγούν στη Realnews πως ο Θάλαμος Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος βρίσκεται σε απευθείας σύνδεση με το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων του ελληνικού Πενταγώνου, ώστε σε κάθε πρόκληση να υπάρχουν η μέγιστη δυνατή πληροφόρηση και η ετοιμότητα σε περίπτωση κλιμάκωσης.

Αλλωστε, τα περιστατικά που έχουν καταγραφεί από την αρχή της χρονιάς δείχνουν ξεκάθαρα πως στο επεισόδιο της 5ης Ιανουαρίου στο Φαρμακονήσι η κατάσταση θα μπορούσε να έχει εξελιχθεί πολύ χειρότερα αν τα στελέχη του Λιμενικού δεν δρούσαν με άψογο επαγγελματισμό και αυτοσυγκράτηση, βάσει του κοινού επιχειρησιακού σχεδιασμού του υπουργείου Ναυτιλίας και του Αρχηγείου του Λιμενικού. Το ταχύπλοο της τουρκικής ακτοφυλακής, που είχε εισβάλει δύο ναυτικά μίλια εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, επιχείρησε να εμβολίσει με την πλώρη του την πρύμνη του σκάφους του ελληνικού Λιμενικού. Μια τακτική που δεν είναι νέα, αφού είχε επαναληφθεί στη Ρόδο τον Μάρτιο του 2020, τότε που ήταν σε εξέλιξη η ασύμμετρη απειλή με τους μετανάστες από την Τουρκία στον Εβρο. Οπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «R», από τους τρεις λιμενικούς που βρίσκονταν εκείνη τη στιγμή στην πρύμνη του σκάφους, πυροβόλησαν στον αέρα οι δύο, με τον τρίτο να καλύπτει τα νώτα τους. Επιπλέον, αν και είχαν στο στόχαστρό τους τις μηχανές από το τουρκικό σκάφος, προκειμένου να το ακινητοποιήσουν, τελικά δεν πυροβόλησαν, καθώς οι Τούρκοι λιμενικοί έδειξαν να αναδιπλώνονται και να επιστρέφουν άρον-άρον στα δικά τους χωρικά ύδατα.

Τα αλιευτικά

Η Αθήνα είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο μέσα στον Ιανουάριο. Από τη μία είναι οι κρίσεις των Αρχηγών (τόσο του ΓΕΕΘΑ όσο και των Αρχηγών των Επιτελείων Ναυτικού και Στρατού), για τις οποίες η Αγκυρα ίσως να πιστεύει ότι αποτελούν μια πρώτης τάξης ευκαιρία για τη δημιουργία επεισοδίου, το οποίο θα είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί επαρκώς από τις Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας μας. Από την άλλη, από το 2017 κι έπειτα, οι Τούρκοι κάθε Ιανουάριο προχωρούν σε μπαράζ προκλήσεων στο ανατολικό Αιγαίο, με αιχμή του δόρατος τα αλιευτικά, κατά τον επονομαζόμενο «πόλεμο της τσιπούρας», καθώς, εξαιτίας των ρευμάτων από τον Βόσπορο, σημειώνεται μεγάλη μετακίνηση αλιευμάτων σε νοτιότερα, θερμότερα νερά κάθε χρόνο τέτοια εποχή.

Ωστόσο, όπως έχει παρατηρηθεί, ειδικά την τελευταία τριετία, οι Τούρκοι χρησιμοποιούν μεγάλα αλιευτικά σκάφη εφοδιασμένα με ραντάρ, τα οποία φαίνεται να έχουν άλλον, περίεργο ρόλο στο Αιγαίο, κυρίως της παρακολούθησης των κινήσεων του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού. Ταυτόχρονα, η τουρκική ακτοφυλακή σπεύδει να παράσχει κάθε προστασία σε αυτά τα αλιευτικά, ακόμη και εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, σε περίπτωση που σκάφη του ελληνικού Λιμενικού προχωρήσουν σε όλες τις νόμιμες ενέργειες. Οι Τούρκοι δεν διστάζουν να προχωρήσουν ακόμη και σε απόπειρα εμβολισμού των πλωτών του Λιμενικού, ανεβάζοντας κατακόρυφα την ένταση.

Οι διακινητές

Μια ανάλογη πρακτική φαίνεται πως έχουν υιοθετήσει και οι Τούρκοι διακινητές, που επίσης δρουν με την ανοχή αν όχι αγαστή συνεργασία της τουρκικής ακτοφυλακής. Δεν διστάζουν να αποπειραθούν να εμβολίσουν σκάφη του Λιμενικού που τους κάνουν σήμα να σταματήσουν, όπως ακριβώς συνέβη στις 9.30 το βράδυ της Δευτέρας, 9 Ιανουαρίου, στην Κω. Ακολουθώντας το πρωτόκολλο, οι λιμενικοί πυροβόλησαν στον αέρα και όταν είδαν ότι ο Τούρκος χειριστής του σκάφους συνέχιζε τους επικίνδυνους ελιγμούς, προσπαθώντας ακόμη και να τους εμβολίσει, πυροβόλησαν τις μηχανές, με αποτέλεσμα να ακινητοποιήσουν το σκάφος και να τον συλλάβουν. Πρόκειται για ταχύπλοα με τεράστια ιπποδύναμη, που άλλοτε χρησιμοποιούνταν για μεταφορά ναρκωτικών. Δεν είναι το πρώτο αλλά το τρίτο παρόμοιο περιστατικό με Τούρκους διακινητές στην Κω, από τις 3 Ιανουαρίου. Η «R» δημοσιεύει αποκλειστικές φωτογραφίες από τα τρία ταχύπλοα με τη θηριώδη ιπποδύναμη που χρησιμοποίησαν οι Τούρκοι τις τελευταίες ημέρες και κατάφεραν να ακινητοποιήσουν οι λιμενικοί, συλλαμβάνοντας συνολικά πέντε Τούρκους διακινητές. Το καθένα ανέπτυσσε ταχύτητα άνω των 50 μιλίων, μεταφέροντας από 15 έως και 20 παράνομους μετανάστες.

Μάλιστα, όπως αποκάλυπταν πηγές από το Λιμενικό στην «R», οι Τούρκοι έχουν αλλάξει και τον τρόπο δράσης (modus operandi), χρησιμοποιώντας drones μεγάλης εμβέλειας, με τα οποία εποπτεύουν την ευρύτερη περιοχή στην οποία πρόκειται να δράσουν, ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχει παρουσία Λιμενικού ή πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού.

Και σε αυτή την περίπτωση, το τουρκικό λιμενικό διαδραματίζει σημαντικό ρόλο, αφού θεωρείται αδιανόητο να μη βλέπουν οι Τούρκοι από τα ραντάρ τους ότι φεύγουν ταχύπλοα από τα τουρκικά παράλια με κατεύθυνση ελληνικά νησιά, χωρίς να γνωρίζουν ποιοι είναι πάνω σε αυτά.

Δείτε το δημοσίευμα της Realnews ΕΔΩ και ΕΔΩ

 

Ανησυχία στην Αθήνα για τις νέες προκλήσεις

Ο Νίκος Δένδιας έστειλε επιστολή προς τον ύπατο εκπρόσωπο της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Ζοζέπ Μπορέλ, στην οποία αναφέρεται στο πρόσφατο περιστατικό με την παράνομη δραστηριότητα τουρκικών αλιευτικών

Με μεγάλη προσοχή παρακολουθούν στο υπουργείο Εξωτερικών τις νέες παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στο Αιγαίο και ειδικά τις παραβιάσεις των ελληνικών χωρικών υδάτων από τα τουρκικά αλιευτικά. Διπλωματικές πηγές επισημαίνουν πως διαχρονικά τέτοια εποχή -και όσο διαρκεί η μετανάστευση των αλιευμάτων από τον Βορρά σε πιο ζεστά νερά- διεξάγεται ο «πόλεμος της τσιπούρας» και καταγράφονται σποραδικές παραβιάσεις των ελληνικών χωρικών υδάτων από Τούρκους ψαράδες που ακολουθούν τα αλιεύματα, όμως αυτή τη φορά τα πράγματα είναι διαφορετικά. «Οσα μαθαίνουμε από την ενημέρωση που έχουμε από τις τοπικές Αρχές και το Λιμενικό δείχνουν πως αυτή τη φορά οι παραβιάσεις γίνονται μαζικά, μεθοδευμένα και έχουν ως στόχευση να προκαλέσουν ένα επεισόδιο ανάμεσα στο ελληνικό και το τουρκικό λιμενικό», αναφέρει έμπειρος διπλωμάτης.

Η διαπίστωση αυτή ανάγκασε την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών να προχωρήσει σε παρέμβαση προς τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το θέμα. Την Τρίτη, μάλιστα, ο Νίκος Δένδιας έστειλε επιστολή προς τον ύπατο εκπρόσωπο της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Ζοζέπ Μπορέλ, στην οποία αναφέρεται στο πρόσφατο περιστατικό με την παράνομη δραστηριότητα τουρκικών αλιευτικών στο Φαρμακονήσι. Ο υπουργός Εξωτερικών κοινοποίησε την επιστολή του στον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά, καθώς και στον επίτροπο για το Περιβάλλον, τους Ωκεανούς και την Αλιεία, Βιργκίνιους Σινκεβίτσιους.

Στην επιστολή του, ο Ν. Δένδιας αναφέρεται στο επεισόδιο της 5ης Ιανουαρίου, όταν περιπολικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος, ενώ εκτελούσε διατεταγμένη υπηρεσία προς αναγνώριση τριών τουρκικών αλιευτικών σκαφών που αλίευαν στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά του Φαρμακονησίου, εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, δέχθηκε παρενόχληση από τουρκική ακταιωρό. Ο υπουργός επεσήμανε στην επιστολή του ότι η συγκεκριμένη επαναλαμβανόμενη τουρκική πρακτική δημιουργεί επικίνδυνο περιβάλλον ασφαλείας και αυξάνει την πιθανότητα «ατυχήματος», το οποίο θα μπορούσε να εργαλειοποιηθεί από την Αγκυρα προκειμένου να κλιμακωθεί η ένταση ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία. Και, όπως σημείωσε, μια τέτοια εξέλιξη θα είχε βαρύτατες συνέπειες για την ευρύτερη περιοχή, αλλά και για τις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Το πιο σημαντικό στοιχείο της επιστολής, που σηματοδοτεί και τη σοβαρότητα που αποδίδει η κυβέρνηση στις νέες τουρκικές μεθοδεύσεις, είναι το ότι ο υπουργός τονίζει την ανάγκη να λάβει μέτρα η Ε.Ε. τα οποία θα επιβάλουν οικονομικό κόστος στην Τουρκία και ζητά την εφαρμογή του κανονισμού (1005/2008) για την καταπολέμηση παράνομης, λαθραίας και άναρχης αλιείας, ο οποίος προβλέπει ότι αν δεν συμμορφώνεται μια τρίτη χώρα χαρακτηρίζεται ως «μη συνεργαζόμενη» και μπορούν να απαγορευθούν τα προϊόντα αλιείας στην αγορά της Ε.Ε. Αξίζει να σημειωθεί πως η Ε.Ε. έχει λάβει πρόσφατα μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση εναντίον του Καμερούν.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Ελλάδα θα ήθελε μια τέτοια αντίδραση από την Ε.Ε. και εναντίον της Τουρκίας, αφού θα πρόκειται για ένα ηχηρό μήνυμα προς την Αγκυρα, που θα αποδείξει εμπράκτως την αλληλεγγύη της Ε.Ε. προς ένα κράτος-μέλος της, το οποίο σε σχεδόν καθημερινή βάση αντιμετωπίζει αμφισβήτηση της κυριαρχίας του και απειλές πολέμου. Οι ελληνικές διπλωματικές Αρχές και ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών άλλωστε έχουν επανειλημμένα ενημερώσει τους εταίρους μας στην Ε.Ε. για την επιθετική ρητορική Τούρκων αξιωματούχων, οι οποίοι σε σχεδόν καθημερινή βάση εκτοξεύουν, απρόκλητα, απειλές κατά της Ελλάδας, αλλά και τα επαναλαμβανόμενα περιστατικά αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η επιστολή αναφέρει πως η Τουρκία με την παράνομη, λαθραία και άναρχη αλιεία προσθέτει ένα ακόμη μέσο για την υλοποίηση της αναθεωρητικής της πολιτικής και την αμφισβήτηση του status quo της περιοχής.

Πέρα από τον «πόλεμο της τσιπούρας» στο Αιγαίο, η Αθήνα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και στο μέτωπο της Λιβύης, όπου φαίνεται ότι η πρωτοβουλία της Αιγύπτου για μονομερή οριοθέτηση ΑΟΖ έχει φέρει εξελίξεις. Οι Λίβυοι, που κατάλαβαν ότι η συμπόρευσή τους με την Τουρκία έχει κόστος, αναζητούν τρόπο να προσεγγίσουν τις γειτονικές χώρες και φαίνεται ότι έχουν ζητήσει από την Ιταλία να μεσολαβήσει ώστε να υπάρξει συνεννόηση με την Αίγυπτο. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και το «άνοιγμα» προς την Αίγυπτο, αλλά και την Ελλάδα στο οποίο προχώρησε στις αρχές της εβδομάδας ο υπουργός Πετρελαίου της Λιβύης Μοχάμεντ Αούν, ο οποίος εξέφρασε την προσδοκία να βρεθεί τρόπος φιλικής οριοθέτησης στην ανατολική Μεσόγειο με τη Λιβύη, την Αίγυπτο αλλά και την Κύπρο. Πρόκειται για μια σοβαρή εξέλιξη, αφού ο Αούν είναι ο άνθρωπος που διαπραγματεύτηκε και υπέγραψε το νέο τουρκολιβυκό μνημόνιο και είναι ασφαλώς σε θέση να γνωρίζει πως η οριοθέτηση με την Ελλάδα και την Κύπρο καταργεί στην πράξη την όποια συνεννόηση με την Τουρκία. Η Ελλάδα, πάντως, εξακολουθεί να ποντάρει στη συμμαχία με την Αίγυπτο στο θέμα της Λιβύης και γίνεται προσπάθεια να βρεθούν οι ημερομηνίες ώστε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας αυτής να έρθει στην Αθήνα μέσα στον Ιανουάριο.

Δείτε το δημοσίευμα της Realnews 

Σαν ζητιάνος στην Ουάσιγκτον

Η ατζέντα της συνάντησης μεταξύ του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν και του Τούρκου ομολόγου του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στις 18 Ιανουαρίου στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Τι λέει στην «R» o επικεφαλής της HALC, Εντι Ζεμενίδης.

Στη σκιά των διαρροών ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν ετοιμάζεται να ζητήσει την έγκριση του Κογκρέσου για την πώληση 40 νέων μαχητικών F-16 στην Τουρκία, αξίας 20 δισ. δολαρίων, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα συναντηθεί στις 18 Ιανουαρίου στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τον Αμερικανό ομόλογό του Αντονι Μπλίνκεν, εν μέσω μια συνολικής επαναδιαπραγμάτευσης για θέματα που προκαλούν αναταράξεις στις σχέσεις Ουάσιγκτον – Αγκυρας.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ εμφανίζεται αισιόδοξος και υποστήριξε δημόσια ότι «ως αποτέλεσμα των πρωτοβουλιών μας για την προμήθεια των F-16, το Κογκρέσο αφαίρεσε τους περιοριστικούς όρους και η διαδικασία συνεχίζεται επί του παρόντος με θετικό τρόπο». Επίσης, διατείνεται ότι «παρά την υποστήριξη που δόθηκε στις τρομοκρατικές κουρδικές οργανώσεις PKK και YPG (Κούρδοι της Συρίας), στη FETÖ του εξορισθέντος ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, τις διαφωνίες μας για τις κυρώσεις CAATSA (αφορούν την αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400) και τις προσπάθειες των αντιτουρκικών λόμπι, σημειώσαμε πρόοδο το 2022, πραγματοποιώντας τρεις γύρους συναντήσεων».

Δημοσίευμα της «Wall Street Journal» αποκάλυψε την περασμένη Παρασκευή ότι ο Λευκός Οίκος ετοιμάζεται να προωθήσει το σχετικό αίτημα στο Κογκρέσο για μια πώληση στηνΤουρκία, την οποία η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξετάζει εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο και η οποία θα είναι μεγαλύτερη από την αναμενόμενη, καθώς περιλαμβάνει 40 νέα αεροσκάφη και κιτ για τη γενική επισκευή 79 αεροσκαφών του υπάρχοντος στόλου F-16 της Τουρκίας. Επιπλέον, η συμφωνία που θα εξετάσει το αμερικανικό Κογκρέσο για πώληση στην Τουρκία θα περιλαμβάνει περισσότερους από 900 πυραύλους αέρος-αέρος και 800 βόμβες.

Μέχρι σήμερα, το επίσημο αίτημα από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την αγορά μαχητικών F-16 ή την αναβάθμιση του υπάρχοντος στόλου της Τουρκίας δεν έχει διαβιβαστεί ακόμη στο Κογκρέσο ή δεν υπάρχουν κινήσεις που να υποδηλώνουν ότι προετοιμάζεται από την αμερικανική διπλωματία. «Ο Τσαβούσογλου θα έρθει σαν ζητιάνος στην Ουάσιγκτον για να τους πείσει ότι όλα βαίνουν καλώς στα θέματα που τους απασχολούν, αλλά εκτιμώ ότι η αμερικανική πλευρά δύσκολα -χωρίς να το αποκλείω βέβαια- θα προχωρήσει όσο η Αγκυρα βάζει εμπόδια στο θέμα της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ», λέει στη Realnews o επικεφαλής της HALC (Hellenic American Leadership Council), Εντι Ζεμενίδης. «Στην Ουάσιγκτον έχουν αρχίσει να πιστεύουν ότι ο Ερντογάν, μετά τη δίωξη του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης Eκρέμ Ιμάμογλου, θα χάσει τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές. Εκείνο που επιδιώκει η αμερικανική διπλωματία στην παρούσα συγκυρία είναι να αποφευχθεί μέχρι τις τουρκικές εκλογές οποιαδήποτε ένταση με την τουρκική πλευρά σε θέματα που αφορούν το Αιγαίο, τη Συρία ή τη Μαύρη Θάλασσα», προσθέτει.

Τεταμένες οι σχέσεις

Οι σχέσεις της Αγκυρας με την Ουάσιγκτον είναι τεταμένες, σε σημείο μάλιστα που κορυφαίοι Τούρκοι αξιωματούχοι κατηγορούν συστηματικά τις ΗΠΑ ότι υποστηρίζουν ένα πραξικόπημα κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και για ανάμειξη τρομοκρατικών ομάδων. Η Τουρκία, για να αναμένει θετικά αποτελέσματα από αυτή την επίσκεψη, πρέπει να ευθυγραμμίσει την εξωτερική της πολιτική πιο κοντά στις θέσεις των δυτικών συμμάχων της. Ενόψει της επίσκεψης Τσαβούσογλου, η Αγκυρα ανέλαβε για άλλη μια φορά κάποιες πρωτοβουλίες για να προσελκύσει τη Δύση.

Τις πρώτες ημέρες του 2023, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ και ο Τούρκος ομόλογός του ανακοίνωσαν την επιβολή κυρώσεων σε διάφορες οντότητες του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) στην Τουρκία. Την τελευταία δεκαετία, η Τουρκία έχει απογοητεύσει τους δυτικούς εταίρους της στην προσπάθειά τους να νικήσουν το ISIS, κυρίως κλείνοντας τα μάτια σε ανθρώπους που διέρχονται από την Τουρκία για να ενταχθούν στις τάξεις του, εκτός από την άμεση υποστήριξη άλλων ομάδων που συνδέονται με την Αλ Κάιντα, όπως η Hayat Tahrir Al-Sham (HTS).

Η Τουρκία έπαιξε επίσης ρόλο στη σύγκρουση στην Ουκρανία, καθώς έχει πουλήσει μαχητικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στον ουκρανικό στρατό και επίσης βοήθησε στη σύναψη συμφωνίας για τη διασφάλιση της συνεχούς ροής σιτηρών και φυτικών ελαίων από την Ουκρανία το περασμένο καλοκαίρι στις παγκόσμιες αγορές. Ωστόσο, η Ουάσιγκτον θα απαιτήσει πολύ περισσότερα από την Αγκυρα, καθώς συνεχίζει να απειλεί με μια νέα χερσαία εισβολή με στόχο τους Κούρδους της Συρίας που συνδέονται με τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), μια οργάνωση που η Αγκυρα χαρακτηρίζει τρομοκρατική και την οποία υποστηρίζουν οι ΗΠΑ. Παράλληλα, συνεχίζει να προσφέρει καταφύγιο στη Χαμάς εντός της Τουρκίας, παρέχοντας χώρους γραφείων στην οργάνωση, διαβατήρια στους ηγέτες της και πρόσβαση στον Ερντογάν.

Εάν η Ουάσιγκτον ακούσει τις απαιτήσεις της Τουρκίας, εναπόκειται στην Αγκυρα να ενεργήσει ως σύμμαχος. Αυτό για τις ΗΠΑ σημαίνει τα εξής: άνευ όρων τουρκικές διαβεβαιώσεις ότι δεν θα υπάρξει εισβολή στη Συρία, ότι η Τουρκία σταματά να θέτει προσκόμματα στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και ότι η Αγκυρα πρέπει να παράσχει εγγυήσεις πως θα διεξαχθούν ελεύθερες και δίκαιες προεδρικές εκλογές, με υποψηφίους της αντιπολίτευσης όπως ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρ. Ιμάμογλου.

Για τον αμερικανικό παράγοντα, η Τουρκία θα πρέπει να αποδείξει ότι είναι κράτος δικαίου που δεν απειλεί την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης στη χώρα, απελευθερώνοντας πολιτικούς κρατουμένους, όπως ο ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα Oσμάν Καβαλά, και πολιτικούς ομήρους, όπως ο Mετίν Τοπούζ. Τέλος, η Ουάσιγκτον απαιτεί από την Αγκυρα να αποδείξει εμπράκτως ότι είναι σύμμαχος του ΝΑΤΟ, να μη χρησιμοποιήσει το ρωσικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας S-400, αλλά και να εφαρμόσει περαιτέρω κυρώσεις κατά της Μόσχας.

Η συνάντηση Μπλίνκεν – Τσαβούσογλου στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ είναι μια ευκαιρία για τις ΗΠΑ να πουν στην Τουρκία ότι υπάρχουν όρια στη συμπεριφορά της και ότι «φτάνει, έως εδώ». Αν και πολλοί από τους κύκλους της εξωτερικής πολιτικής της Ουάσιγκτον και των ευρωπαϊκών πρωτευουσών ελπίζουν ότι ο Ερντογάν μπορεί να δελεαστεί, η κοσμοθεωρία του Τούρκου Προέδρου είναι «πολύ πιο ριζοσπαστική από όσο πιστεύουν οι περισσότεροι δυτικοί», έγραψε πρόσφατα στο Bloomberg ο πολιτικός αναλυτής Σελίμ Κορού. Η φιλοδοξία του για τη γειτονιά της Τουρκίας, όπου η Αγκυρα έχει ολοένα και μεγαλύτερη επιρροή, δεν είναι να συμπληρώσει την αμερικανική και την ευρωπαϊκή επιρροή, «είναι να τις αντικαταστήσει και να τις αντιμετωπίσει».

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ