Σε άμυνα η κυβέρνηση

Σε άμυνα η κυβέρνηση

 

Της ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΚΟΡΑΗ

 

Σε θέση άμυνας βρίσκεται η κυβέρνηση μετά την δημόσια ομολογία του ΔΝΤ για την λάθος συνταγή στο ελληνικό μνημόνιο από τον λάθος πολλαπλασιαστή που χρησιμοποιήθηκε και ο οποίος οδήγησε στα μέτρα. Δέχεται ασφυκτικές πιέσεις από τους κυβερνητικούς εταίρους, τους βουλευτές της ΝΔ και σύσσωμη την αντιπολίτευση, για να σκληρύνει την διαπραγματευτική της γραμμή, μετά και την κατάρρευση των εσόδων που δείχνουν ότι η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων πολιτών έχει εξαντληθεί.

Στο μαξίμου ξορκίζουν το ενδεχόμενο της λήψης νέων μέτρων μπροστά στο πολύ σοβαρό ενδεχόμενο να πέσουν έξω οι στόχοι και να ενεργοποιηθεί η ρήτρα ισοδύναμων μέτρων που δεν αντέχει πια η ελληνική κοινωνία.

Η κυβέρνηση αρνείται να μιλήσει ευθέως για αναθεώρηση του μνημονίου. «Ο πρωθυπουργός έχει τον δικό του τρόπο» δήλωσε στον realfm και το enikos.gr κορυφαία κυβερνητική πηγή. «Ολα αυτά που πέτυχε η χώρα μέχρι τώρα ήταν στη βάση συγκεκριμένης στρατηγικής. Πρέπει πρώτα εμείς να δείξουμε ότι είμαστε αξιόπιστοι και τηρούμε τα συμφωνηθέντα και μετά να ζητάμε διορθωτικές κινήσεις».

Μία διαπραγμάτευση που βρίσκονται «σε καλό δρόμο» όπως προανήγγειλε με συνέντευξη του στην “Realnews”  προ 20ημέρου ο αν.υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας είναι η μείωση του ΦΠΑ εστίασης. Η τρόικα έχει αρχίσει να τη συζητά μετά την κατρακύλα στα έσοδα από τον συγκεκριμένο χώρο.

Ένα όπλο ακόμη που φαίνεται ότι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα χρησιμοποιήσει «σε εύθετο χρόνο»  είναι η ενεργοποίηση της «ρήτρας ύφεσης» που υπάρχει στην τελευταία δανειακή σύμβαση. Ο προϋπολογισμός του 2013 την υπολογίζει στο -4,5% όταν όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι θα ξεπεράσει το -6%.

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ