Σχολεία: Η έκκληση Μητσοτάκη για τη χρήση μάσκας από τα παιδιά – Τι είπε για το μέγεθος των τάξεων

«Είναι πάρα πολύ σημαντικό να ανοίξουν τα σχολεία. Είναι μία πολιτική που ακολουθούν όλες οι χώρες του κόσμου. Δεν θέλουμε τα παιδιά στο σπίτι, δεν θέλουμε να διαταράσσεται η εκπαιδευτική διαδικασία. Αναγνωρίζουμε απόλυτα ότι η τηλεκπαίδευση μπορεί να είναι επικουρικά αλλά δεν μπορεί να αντικαταστήσει το σχολείο. Όλα θα είναι έτοιμα» είπε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί στη ΔΕΘ.

«Η Ελλάδα εξ όσων γνωρίζω είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα η οποία παρέχει σε μαθητές και εκπαιδευτικούς δωρεάν μάσκες. Δεν ήταν εύκολο να οργανωθεί αυτή η διανομή των μασκών σε όλη την επικράτεια ώστε να είμαστε έτοιμοι αύριο. Θα είμαστε έτοιμοι με τις μάσκες στα σχολεία χρόνια και θέλω να ευχαριστήσω την ΚΕΔΕ, η οποία έβαλε πλάτη» ενώ ευχαρίστησε και τον κ. Γεραπετρίτη ο οποίος, όπως είπε, έμεινε ξάγρυπνος για να γίνουν όλα σωστά. «Ταυτόχρονα θα έχουμε και τα παγούρια για τα παιδιά για τα οποία πολλά ειρωνικά σχόλια άκουσα. Πλην όμως αποτελεί μία κίνηση εταιρικής κοινωνικής ευθύνης η οποία στέλνει ένα διπλό μήνυμα στα παιδιά. Ότι πρέπει να προσέχουν το πώς πίνουν νερό και ότι αφήνουμε πίσω τα πλαστικά μιας χρήσης» τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια απηύθυνε έκκληση προς όλους. «Ο λόγος που επιμένουμε στη χρήση μάσκας είναι ότι μας υποδεικνύουν οι ειδικοί ότι είναι το πιο αποτελεσματικό μέτρο για να μπορέσουμε να προστατευτούμε από ένα δεύτερο κύμα του κορονοϊού. «Ξέρω ότι η μάσκα είναι άβολη και δεν είναι ευχάριστο να τη φοράς για μία ολόκληρη μέρα. Όμως αυτό μας λένε οι ειδικοί και θα ζητήσω πραγματικά από όλους να συμμορφωθούν με αυτές τις υποδείξεις γιατί είναι για το καλό τους. Είναι για το καλό των παιδιών των γονέων αλλά και των παππούδων» υπογράμμισε.

«Οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι τα παιδιά κινδυνεύουν λιγότερο από τον κορονοϊό. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι τα παιδιά δεν έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν τον ιό πίσω στο σπίτι, στους γονείς και κυρίως στους παππούδες και τις γιαγιάδες οι οποίοι είναι πιο ευάλωτοι. Αυτός είναι ο λόγος που οι ειδικοί υπέδειξαν τη χρήση μάσκας σε όλες τις ηλικίες», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ αναφερόμενος στη συζήτηση που γίνεται για το αν τα μικρά παιδιά μπορούν να φορούν μάσκα, είπε : «Έχω δει πολλά μικρά παιδιά τα οποία έχουν δει με ενθουσιασμό τη μάσκα και τη βλέπουν και λίγο σαν παιχνίδι και οι εκπαιδευτικοί θα είναι δίπλα τους να βοηθήσουν σε αυτή την προσπάθεια.Για το μέγεθος των τάξεων

«Ο λόγος για τον οποίο επιλέξαμε τις μάσκες ήταν πολύ απλός. Ήταν πρακτικά αδύνατο να δημιουργήσουμε εντός λίγων μηνών τόσες πρόσθετες τάξεις ώστε να μοιράσουμε τα παιδιά σε μικρότερα τμήματα. Όπως και κρίθηκε ότι δεν θα ήταν σωστό να επεκτείνουμε τη σχολική μέρα γιατί αυτό θα δημιουργούσε μεγάλα κοινωνικά προβλήματα και ειδικά στα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα. Επιλέχθηκε λοιπόν αυτή η λύση, και θέλω να πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά. Είναι δεδομένο ότι θα υπάρχουν κάποια κρούσματα. Υπάρχουν όμως πολύ αυστηρά πρωτόκολλα από τον ΕΟΔΥ για το πώς κλείνουν οι τάξεις τμήματα και σχολεία» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης. «Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε εκκρεμότητα. Υπάρχουν περιοχές της Ελλάδας όπως η Λέσβος και η Πέλλα όπου τα σχολεία δεν θα ανοίξουν αμέσως. Είμαστε προσεκτικοί σε ό,τι κάνουμε» συμπλήρωσε.

«Υπάρχει μία γενικότερη αντίληψη στην κοινωνία ότι στο δεύτερο κύμα δεν τα πήγαμε τόσο καλά όσο στο πρώτο. Η πραγματικότητα είναι ότι υπάρχει δεύτερο κύμα παντού σε όλο τον κόσμο και ο πιο σκληρός δείκτης είναι οι θάνατοι κατά εκατομμύριο πληθυσμού και όπως όλα δείχνουν τα έχουμε πάει καλύτερα στο δεύτερο κύμα από ότι στο πρώτο. Είμαστε έτοιμοι σήμερα με πρόσθετους γιατρούς και νοσηλευτές», κατέληξε ο Πρωθυπουργός.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας σήμερα είναι πιο δυνατό

Για το κατά πόσο θεωρεί ότι ήταν λάθος η απόφαση να ξανανοίξει ο τουρισμός και η αγορά και τι απαντά στις επικρίσεις για την κατάσταση του ΕΣΥ, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «δεν υπήρξε χώρα που μετά το πρώτο lockdown να μην ξανάνοιξε στην οικονομική δραστηριότητα». Επεσήμανε πως ο λόγος για τον οποίον έγινε το πρώτο lockdown ήταν για να κερδίσουμε χρόνο, ενώ το άνοιγμα στον τουρισμό έγινε μετρημένα και με πολύ μεγαλύτερο επαγγελματισμό απ’ ό,τι όλες οι ανταγωνιστικές μας χώρες. Επανέλαβε ότι και σήμερα η Ελλάδα είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από όλες αυτές τις χώρες.

«Δείξαμε ότι το Κράτος λειτουργεί και πήραμε άλλη υπεραξία», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Υπήρχε μια εικόνα ικανοποίησης και πέσαμε λίγο θύματα της επιτυχίας μας». Ωστόσο, υπογράμμισε, ότι πήραμε γρήγορα μέτρα «και τα μέτρα δουλεύουν» αλλά και ότι ξέρουμε πως δεν μπορούμε να πάμε σε ένα δεύτερο lockdown. «Επειδή είμαι φιλελεύθερος πιστεύω στον ορθό λόγο και ο ορθός λόγος στηρίζεται στη χρήση πραγματικών δεδομένων», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Για το ΕΣΥ ανέφερε ότι προσελήφθησαν 6.818 πρόσθετοι γιατρούς και νοσηλευτές και προκηρύσσονται για μόνιμες θέσεις αλλά και στη δημιουργία πολλών νέων εντατικών. «Η δέσμευσή μου ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχουμε 1200 μόνιμες εντατικές ισχύει». Συνολικά, τόνισε, ότι δεν βλέπει πιο αποδυναμωμένο το Σύστημα Υγείας αλλά πιο δυνατό.

Για την Παιδεία

Σε ερώτηση για «τη μεταρρυθμιστική κόπωση ή αμφιθυμία» της κυβέρνησης και την προσπάθεια να την αποκρούσει, αλλά και τον ρόλο της Παιδείας, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε πως «η Παιδεία είναι μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση και για μένα προσωπικά» και πως πιστεύει ότι έχουν γίνει πολλά, αλλά μένουν και πολλά περισσότερα ακόμα να γίνουν. Αναφέρθηκε στις αλλαγές λόγω ασύλου που χαρακτήρισε «σημαντική παρέμβαση , η οποία απελευθέρωσε τα πανεπιστήμια από αυτή την απαράδεκτη πρακτική να γίνονται άνδρα ανομίας και παραβατικότητας».

«Εξετάζουμε την εφαρμογή ελάχιστου βαθμού εισαγωγής που θα καθορίζει το εκάστοτε πανεπιστήμιο», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης και εξήγγειλε πως εντός εξαμήνου θα έχει ψηφιστεί εμβληματικό νέο νομοσχέδιο για την ανώτατη εκπαίδευση, αλλά και νομοσχέδιο για την επαγγελματική εκπαίδευση.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ