Σαλμάς:Σε 4 μέρες η “θετική λίστα” φαρμάκων

Σαλμάς:Σε 4 μέρες η “θετική λίστα” φαρμάκων

 

Η «θετική λίστα» με τα φάρμακα, που θα αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία σε συγκεκριμένες τιμές, θα ανακοινωθεί σε τέσσερις μέρες, όπως ανακοίνωσε στη Βουλή, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς, στο πλαίσιο συζήτησης επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή της ΔΗΜΑΡ, Γιώργου Κυρίτση για τη φαρμακευτική κάλυψη των πασχόντων από μεσογειακή αναιμία.

Από την άλλη, ωστόσο, απαντώντας σε αιτιάσεις του βουλευτή, ο κ. Σαλμάς παρατήρησε πως το ασφαλιστικό σύστημα πλέον «δεν αποζημιώνει ότι κινείται στην αγορά».

«Οι πάσχουσες από μεσογειακή αναιμία, αντιμετωπίζουν ορμονικές διαταραχές και έχουν ανάγκη από θεραπεία υπογοναδισμού. Όμως, τα συγκεκριμένα χάπια καλούνται να τα πληρώσουν κατά 100%» ανέφερε ο κ. Κυρίτσης.

«Ακόμη και το σκεύασμα της βιταμίνης C που είναι απαραίτητο λόγω της αποσιδήρωσης, είναι και αυτό στην αρνητική λίστα. Αυτήν τη στιγμή που μιλάμε, δεν έχει δοθεί το κονδύλι για τη συνέχιση της διάθεσης των φαρμάκων για την αποσιδήρωση από τα δημόσια νοσοκομεία. Εδώ και δυο μήνες, οι πάσχοντες πληρώνουν μεγάλα ποσά για τα φάρμακα και επιβαρύνονται κατά πολύ σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς της μηδενικής συμμετοχής που ίσχυε μέχρι τον Οκτώβρη του 2012» σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Κυρίτσης.

Απαντώντας, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας υπενθύμισε ότι η συμμετοχή των ασθενών άλλαξε με νόμο της προηγούμενης κυβέρνησης και εκτίμησε πως η θετική λίστα φαρμάκων, περιλαμβάνει όλα τα φάρμακα που αφορούν την πάθηση και τις επιπλοκές των ασθενών με θαλασσαιμία, μεσογειακή αναιμία και δρεπανοκυτταρικής αναιμίας.

«Τα ασφαλιστικά συστήματα σε όλο τον κόσμο, αποζημιώνουν συγκεκριμένα φάρμακα και όχι ότι κινείται και ότι κυκλοφορεί στην αγορά», ανέφερε ο Μάριος Σαλμάς.

Την εισήγηση για τη θετική λίστα, την κάνει επιστημονική επιτροπή εξειδικευμένων επιστημόνων και ο υπουργός, «είτε εγκρίνει, είτε δεν εγκρίνει αυτά τα φάρμακα».

«Οι Έλληνες ασθενείς, απολαμβάνουν πλήρως πολύ καλή φαρμακευτική περίθαλψη, σε τέτοιο βαθμό μάλιστα, που θα σας έλεγα ότι μέχρι πρότινος ήμασταν η μόνη χώρα στον πλανήτη που αποζημίωνε τα πάντα» συμπέρανε ο κ. Σαλμάς, προσθέτοντας ότι «για τον λόγο αυτόν, τώρα, κάνουμε βήματα σταθερά, συγκροτημένα και με γνώση και περιορίζουμε τη φαρμακευτική δαπάνη. Μέσα σε ένα χρόνο μειώσαμε το φάρμακο κατά 15,4%».

 

 

 

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.