Ρεσιτάλ τουρκικής αδιαλλαξίας

Ρεσιτάλ τουρκικής αδιαλλαξίας

Ρεπορτάζ: Τασούλη Αλεξία

Για τρίτη συνεχόμενη ημέρα η τουρκική κυβέρνηση επιμένει στην «αρχή της αμοιβαιότητας» για τα δικαιώματα των ορθόδοξων, την ώρα που ο υπουργός επικρατείας Εγκεμέν Μπαγίς πραγματοποιεί «ιδιωτική» επίσκεψη στη Θράκη.

Ο Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας σε συνάντηση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του δήλωσε πως «όταν αποφασίζουμε να επιστρέψουμε κάτι, έχουμε το δικαίωμα να περιμένουμε κάτι» εννοώντας κάτι ως αντάλλαγμα. Και πρόσθεσε ότι «όπως εγώ δεν διορίζω τους επικεφαλής του Πατριαρχείου, έτσι και εσείς δεν μπορείτε να διορίζετε μουφτήδες».

Η ελληνική απάντηση αυτή τη φορά δεν ήρθε από τον εκπρόσωπο του υπουργείου αλλά από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών. Ο Ευ. Βενιζέλος απάντησε ότι η θέση της Ελλάδας επί του θέματος είναι σαφής και ξεκάθαρη, σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο και ότι οποιαδήποτε περαιτέρω δημόσια συζήτηση επί του θέματος καθίσταται αντιπαραγωγική.

Η συνεχής πάντως ελληνοτουρκική αντιπαράθεση των τελευταίων ημερών εγείρει ερωτηματικά για το πόσο είναι θετικό το κλίμα αυτή την περίοδο ώστε να πραγματοποιηθεί άμεσα η επίσκεψη του Αχμέτ Νταβούτογλου στην Αθήνα, όπως είχε συμφωνήσει με τον Έλληνα ομόλογό του κατά τη συνάντησή τους τον Ιούλιο στην Άγκυρα.

Ο Εγκεμέν Μπαγίς, πάντως, χθες επισκέφτηκε τη Θεσσαλονίκη συναντήθηκε με τον Υπουργό Μακεδονίας – Θράκης αλλά και τον δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη και στο πνεύμα Ερντογάν δήλωσε ότι «χρειάζονται βήματα καλής θέλησης, εμείς δε ζητήσαμε αμοιβαιότητα όταν ανοίξαμε την Παναγία Σουμελά, όταν επιστρέψαμε ελληνικές περιουσίες, όταν λειτούργησε ελληνικό σχολείο στην Ίμβρο. Όλα τα θέματα λύνονται με βήματα θετικά και από τις δύο πλευρές. Μέσω φιλίας, συνεργασίας και συμμαχίας και καλών σχέσεων μπορούμε να κάνουμε τα βήματα αυτά. Άμα κολλήσουμε μεταξύ παρελθόντος και παρόντος δεν θα έχουμε μέλλον».

Απέφυγε ωστόσο να απαντήσει αν ζήτησε τζαμί και μουσουλμανικό νεκροταφείο λέγοντας ότι «οι λεπτομέρειες δεν διευκολύνουν τις λύσεις των προβλημάτων αλλά τις δυσκολεύουν. Εμείς θέλουμε όλοι οι άνθρωποι να είναι ευτυχισμένοι και ίσοι εκεί που ζουν».

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ