Προϋπολογισμός 2024: Άρχισε η συζήτηση στη Βουλή, την Κυριακή η ψηφοφορία – Οι τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων

Άρχισε στις 11 το πρωί της Τετάρτης 13/12 στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2024 με τις τοποθετήσεις των γενικών εισηγητών των εννέα πολιτικών κομμάτων. Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί την Κυριακή με τις ομιλίες του Πρωθυπουργού και των αρχηγών των Κοινοβουλευτικών Ομάδων και αμέσως μετά θα ακολουθήσει ονομαστική φανερή ψηφοφορία, η οποία –κατά παράδοση– αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση παρουσιάζει τις βασικές πτυχές, τις κατευθυντήριες γραμμές και τους άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί ο κρατικός προϋπολογισμός του 2024, τον οποίο χαρακτηρίζει ως έναν προϋπολογισμό ανάπτυξης αλλά και δημοσιονομικής σταθερότητας, καθώς και έναν προϋπολογισμό που έχει ως στόχο να απλώσει δίχτυ προστασίας στις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Στον αντίποδα η αντιπολίτευση τονίζει ότι πρόκειται για ακόμη έναν προϋπολογισμό λιτότητας, ο οποίος θα επιφέρει πρόσθετα βάρη στους Έλληνες πολίτες.

Πέτσας: Ο προϋπολογισμός στηρίζεται στο τρίπτυχο βιώσιμη ανάπτυξη, κοινωνική συνοχή, δημοσιονομική ισορροπία

«Ο προϋπολογισμός του 2024 είναι ένας προϋπολογισμός βιώσιμης ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής. Που μεγαλώνει την πίτα του εθνικού εισοδήματος. Μειώνει τις ανισότητες. Διασφαλίζει τη δημοσιονομική ισορροπία που τόσο κοπιάσαμε όλοι μας να αποκαταστήσουμε την τετραετία που πέρασε» τόνισε ο εισηγητής της ΝΔ Στέλιος Πέτσας κατά την έναρξη της συζήτησης και ψήφισης του νομοσχεδίου «Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2024» στην Ολομέλεια.

Ο κ. Πέτσας υπογράμμισε πως ο προϋπολογισμός στηρίζεται στο τρίπτυχο: Βιώσιμη ανάπτυξη, κοινωνική συνοχή, δημοσιονομική ισορροπία – εμπεδώνει την εμπιστοσύνη. Αυτή την έννοια που από πολύτιμο άυλο κεφάλαιο για την οικονομία μετουσιώνεται πλέον σε διαρκή ενδυνάμωση για την κοινωνία». Επισήμανε ότι η εμπιστοσύνη « αντικατοπτρίζεται στην ανάκτηση – μετά από 13 ολόκληρα χρόνια – της επενδυτικής βαθμίδας για την ελληνική οικονομία».

Ο εισηγητής της πλειοψηφίας, τόνισε πως « από τον Ιούλιο του 2019 η διακυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας οδηγεί μεθοδικά, με όραμα και με ασφάλεια, το καράβι της πατρίδας μας σε ένα καλύτερο αύριο» και συμπλήρωσε πως «ο προϋπολογισμός του 2024, στηρίζει την εθνική οικονομία, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις με τρόπο που συμβάλλει και στην βιώσιμη ανάπτυξη και στην κοινωνική συνοχή. Έτσι ώστε να μειώνονται οι ανισότητες, να μην μένει κανείς πίσω, να πηγαίνουμε, όλοι μαζί, μπροστά και η Ελλάδα μας ακόμα πιο ψηλά».

Ο κ. Πέτσας ανέφερε πως «ο προϋπολογισμός του 2024 «εμπεδώνει την εμπιστοσύνη, την ανθεκτικότητα, την αλληλεγγύη, τη σταθερότητα, την αξιοπιστία και την πρόοδο που πέτυχε η Ελλάδα μετά από την πολυετή κρίση της περασμένης δεκαετίας και τις αλλεπάλληλες εξωγενείς κρίσεις των τελευταίων ετών» και πλέον «οι οίκοι αξιολόγησης επιβραβεύουν την συνετή και στιβαρή οικονομική πολιτική που εφαρμόζουμε, αξιολογούν θετικά την πολιτική σταθερότητα και βλέπουν την θετική δυναμική και προοπτική της εθνικής μας οικονομίας».

INTIME

Αναφερόμενος στην ανάκτηση της επενδυτική βαθμίδας είπε πως αυτή αφορά όλους μας καθώς φέρνει «περισσότερες επενδύσεις, νέες καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας και υψηλότερους μισθούς σε όλο το φάσμα της οικονομίας, απελευθερώνονται πόροι υπέρ της εργασίας, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και την ευημερία της κοινωνίας. Μείωση του κόστους δανεισμού με μερική αντιστάθμιση των δυσμενών επιπτώσεων από τον κύκλο αυξήσεων των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις και ισχυρή εμπέδωση της αξιοπιστίας που συστηματικά οικοδομεί η εθνική οικονομία μας εδώ και τέσσερα χρόνια. Μείωση του «κινδύνου χώρας» (country risk) και αύξηση των επενδύσεων σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, προσελκύοντας έτσι ισχυρότερη ζήτηση για ελληνικούς τίτλους. Προβιβασμό της Ελλάδας στο γκρουπ των πιο ελκυστικών οικονομιών».

Ο βουλευτής της ΝΔ με οικονομικούς όρους από τα δεδομένα του κρατικού προϋπολογισμού του 2024 ανέδειξε πως αυτός «οικοδομεί ένα πιο φωτεινό αύριο για την Ελλάδα καθώς βασίζεται στα εξής γερά θεμέλια: Στην ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη για όλους. Στη συνετή δημοσιονομική πολιτική. Στην αύξηση των επενδύσεων. Στην ενίσχυση του εισοδήματος των Ελλήνων. Στη μείωση της ανεργίας σε χαμηλά δεκαπενταετίας. Στην υποχώρηση του πληθωρισμού. Στην προβλεψιμότητα, καθώς συνεχίζουμε να κάνουμε ό,τι λέμε».

Ο κ. Πέτσας, είπε πως ο προϋπολογισμός 2024 επιβεβαιώνει ότι «η πρώτη μας προτεραιότητα είναι η αύξηση του εισοδήματος των Ελλήνων. Για αυτό, αυξάνουμε τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, αίρουμε το πάγωμα των τριετιών για τους μισθωτούς, αυξάνουμε το αφορολόγητο για οικογένειες με παιδιά, αυξάνουμε το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, αυξάνουμε εκ νέου τις συντάξεις, και παράλληλα κινητοποιούμε επενδυτικούς πόρους ύψους 12,17 δισ. ευρώ μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (8,55 δισ. ευρώ) και του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (3,62 δισ. ευρώ), που αναμένεται να εισρεύσουν στην οικονομία εντός του 2024. Επιπλέον, ενισχύουμε τον τομέα της υγείας με αύξηση της επιχορήγησης των νοσοκομείων κατά 481 εκατ. ευρώ ή κατά περίπου 20%. Επίσης, προτεραιοποιούμε τις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα με σειρά μέτρων που έχουν ανακοινωθεί για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής».

Αναφερόμενος στον περιορισμό της φοροδιαφυγής είπε πως « τα χρήματα αυτά συνιστούν κοινωνικό μέρισμα. Γιατί είναι σαφής η δέσμευση του πρωθυπουργού να επιστρέψουν τα χρήματα αυτά στην κοινωνία, με καλύτερη δημόσια υγεία, περισσότερες δαπάνες για την παιδεία, ενίσχυση της δημόσιας ασφάλειας και της άμυνας της πατρίδας μας».

Συμπλήρωσε πως « ο κρατικός προϋπολογισμός 2024 συμπεριλαμβάνει δημοσιονομικές παρεμβάσεις ύψους 2,5 δισ. ευρώ που ενισχύουν το εισόδημα, ιδίως των χαμηλόμισθων και των χαμηλοσυνταξιούχων, και συμβάλουν στην άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και στη μείωση της φτώχεια» και επιπλέον, «συνεχίζονται οι δημοσιονομικές παρεμβάσεις αντιμετώπισης των πληθωριστικών πιέσεων λόγω της ενεργειακής κρίσης, ύψους 2.584 εκατ. ευρώ» και «βέβαια συνεχίζονται οι δημοσιονομικές παρεμβάσεις αντιμετώπισης των οικονομικών συνεπειών των φυσικών καταστροφών, όπως η άμεση κάλυψη των αναγκών για την καταβολή αποζημιώσεων (πρώτη αρωγή και αγροτικές αποζημιώσεις) καθώς και επισκευές και βελτιώσεις υποδομών, συνολικού ύψους 600 εκατ. ευρώ, και, κυρίως, ο διπλασιασμός των πόρων του εθνικού σκέλους του ΠΔΕ στα 600 εκατ. ευρώ, ώστε να καλύπτονται σε μόνιμη βάση οι δαπάνες κρατικής αρωγής έναντι φυσικών καταστροφών».

Ο κ, Πέτσας απάντησε και στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης λέγοντας ότι «τα βασικά μακροοικονομικά μεγέθη και οι δημοσιονομικές παρεμβάσεις του κρατικού προϋπολογισμού 2024 δίνουν τις απαντήσεις» και σημειώνοντας ότι «ο κρατικός προϋπολογισμός 2024 δεν είναι προϋπολογισμός ανισοτήτων, ούτε φτώχειας και αυτό αποδεικνύεται και από την ανάλυση της αναδιανεμητικής επίπτωσης των δημοσιονομικών παρεμβάσεων της Κυβέρνησης» όπως επίσης « καταφανέστατα δεν είναι αντιαναπτυξιακός, όταν το ΑΕΠ της χώρας αυξάνεται με υπερδιπλάσιο ρυθμό από τον μέσο όρο των αναπτυγμένων οικονομιών της ευρωζώνης το 2024 και πολλαπλάσιο την τριετία 2022-2024, επιτρέποντας τη σύγκλιση των εισοδημάτων με το μέσο όρο των εταίρων μας στην Ευρώπη αντιστρέφοντας την απόκλιση της περασμένης δεκαετίας».

Παππάς: Ρεκόρ φόρων 27ετίας

Τη βασική δέσμη των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ, για τη βελτίωση της «συλλογικής ευημερίας», πρόταξε ο γενικός εισηγητής του κόμματος Νίκος Παππάς, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια του κρατικού προϋπολογισμού για το 2024.

Ο Νίκος Παππάς υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει:

-αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ, με τιμαριθμική αναπροσαρμογή και την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων

-αύξηση 10% στους μισθούς δημοσίων υπαλλήλων

-επαναφορά της 13ης σύνταξης, για να καλυφθεί τουλάχιστον ο πληθωρισμός τροφίμων

-μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα και του ΦΠΑ

-θέσπιση ανώτατου συντελεστή κέρδους στον ενεργειακό τομέα

-αφορολόγητο 10.000 ευρώ για όλους

-κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος

-ενιαία προοδευτική φορολογική κλίμακα στα φυσικά πρόσωπα, ανεξάρτητα από την πηγή εισοδήματος αλλά και για τις επιχειρήσεις.

-ρύθμιση ιδιωτικού χρέους με κούρεμα οφειλών και μεγάλο αριθμό δόσεων

-προστασία της πρώτης κατοικίας

-προστασία των ευλόγων δαπανών διαβίωσης

-ενεργό ρόλο στην Αναπτυξιακή Τράπεζα

Ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε σε όσα λίγο νωρίτερα είπε ο γενικός εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Στέλιος Πέτσας, ότι δηλαδή, η κυβέρνηση κατάφερε να αυξήσει τα έσοδα ενώ μειώνονται οι φόροι, λόγω της αύξησης του ΑΕΠ και της αποκάλυψης φορολογητέας ύλης που διέφευγε τα προηγούμενα χρόνια.

«Ο εισηγητής της πλειοψηφίας είπε ότι δεν αυξάνονται οι φόροι. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι η κατέχουσα το ρεκόρ φόρων, ως ποσοστό του ΑΕΠ, στο 29% και μαζί με τις ασφαλιστικές εισφορές στο 43%. Ρεκόρ 27ετίας! Για 27 χρόνια δεν έχει ξαναγίνει. Τα φορολογικά έσοδα δεν αυξάνονται λόγω της ανάπτυξης. Τα φορολογικά έσοδα αυξάνονται επειδή αρνείστε να τιθασεύσετε το τέρας του πληθωρισμού και το αφήνετε να πέσει στα κεφάλια των νοικοκυριών και των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων», είπε ο Νίκος Παππάς και πρόσθεσε ότι το μείγμα έμμεσων και άμεσων φόρων παραμένει οδυνηρό, 63% είναι οι έμμεσοι φόροι. Τα έσοδα από ΦΠΑ αυξήθηκαν κατά 40%, δηλαδή 7 δις ευρώ παραπάνω.

Την ίδια ώρα όμως, σημείωσε ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, οι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο είχαν 10,5 δισ. ευρώ κέρδη το 2022. Πρωταθλήτριες ήταν οι τράπεζες και οι επιχειρήσεις ενέργειας, ιδίως οι τράπεζες με κέρδη 7,5 δισ. κέρδη, το 2022 και το 2023, και χωρίς να χρηματοδοτείται η αναπτυξιακή διαδικασία στην οικονομία.

INTIME

Εμφατικά στάθηκε ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ στη μελέτη του ΚΕΠΕ που αναφέρει ότι το δημόσιο έχει απώλειες 40 δισ. ευρώ, από την απόφαση της κυβέρνησης να αποσυρθεί από τη συμμετοχή του στις τράπεζες. «Ακούσαμε το γνωστό παραμύθι το τι έγινε το Γενάρη του 2015. Να σας ενημερώσω ότι σε λίγες μέρες, κλείνουμε 9 χρόνια από τον Γενάρη του 2015», είπε ο Νίκος Παππάς, εισπράττοντας το παρατεταμένο χειροκρότημα των συναδέλφων του, για να προσθέσει: «Μέχρι πότε έχετε σκοπό να πολιτεύεστε με αυτά τα σαθρά επιχειρήματα που ιστορικά αποδείχθηκε ότι δεν έχουν καμία βάση;». Στο σημείο αυτό, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε προτού κλείσει η χρονιά ενημέρωση, με τη συμμετοχή και του ΤΧΣ, προκειμένου να φανεί στη βάση ποιων εντολών ελήφθησαν αποφάσεις που ζημιώνουν πάρα πολύ το δημόσιο. Πολύ περισσότερο, όπως τόνισε, που η κυβέρνηση δεν επιλέγει την απόσυρση του δημοσίου, μόνο από τις τράπεζες, αλλά σε μια κεκτημένη ταχύτητα «πώλησης των ασημικών», αποσύρεται το δημόσιο και από τη ΔΕΗ και από τα ΕΛΠΕ.

Στον αντίποδα, είπε ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκονται οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που στην πραγματικότητα είναι αποκλεισμένες και από τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα και από τον τραπεζικό δανεισμό. Αυτά ενώ το εμπορικό μέλημα παραμένει υψηλό.

Αλλά και στο σκέλος των επενδύσεων, ο Νίκος Παππάς επισήμανε ότι υπάρχει τελικά μεγάλη απόκλιση σε αυτά που είχε προϋπολογίσει η κυβέρνηση και ζήτησε να υπάρξει σαφής εξήγηση γιατί έπεσε τόσο έξω στις εκτιμήσεις της. Πολύ περισσότερο, οι επενδύσεις δεν αφορούν σχηματισμό κεφαλαίων και παραγωγικότητα αλλά αφορούν αλλαγές τίτλων ιδιοκτησίας, αφορούν την πώληση κόκκινων δανείων.

Ιδίως σε σχέση με το ιδιωτικό χρέος, ο Νίκος Παππάς υπογράμμισε ότι η ελληνική κοινωνία ζει μια κρίση διαρκείας, είπε ότι η κυβέρνηση προέκρινε μόνο τη δίδυμη λύση του σχεδίου «ΗΡΑΚΛΗΣ» και του πτωχευτικού κώδικα, που δεν προστατεύει την πρώτη κατοικία, δεν προστατεύει την επαγγελματική στέγη, δεν προστατεύει την αγροτική γη, δεν δίνει προστασία στις εύλογες δαπάνες διαβίωσης.

Κουκουλόπουλος: Κοινωνικά άδικος και ανεπαρκής αναπτυξιακά ο νέος προϋπολογισμός

Κοινωνικά άδικο και αναπτυξιακά ανεπαρκή, χαρακτήρισε τον κρατικό προϋπολογισμό του 2024 ο γενικός εισηγητής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Πάρις Κουκουλόπουλος -την ομιλία του οποίου παρακολούθησε από τα έδρανα και ο αρχηγός του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης- κατά τη συζήτηση του στην Ολομέλεια της Βουλής, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση «άγνοια κινδύνου».

«Είναι κοινωνικά άδικος, γιατί δημιουργεί πολύ μεγάλη δυσαναλογία άμεσων και έμμεσων φόρων, χωρίς να χρησιμοποιεί κανένα εργαλείο για την αντιμετώπιση της ακριβείας και δεν έχει ορατή διέξοδο για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου. Είναι ανεπαρκής γιατί υποτιμά την ανάπτυξη και εστιάζει μόνο στον τουρισμό και στο «real estate”, ενώ η κυβέρνηση έχει άγνοια κινδύνου γιατί υποτιμά τους διεθνείς κινδύνους και κυρίως τον κίνδυνο ύφεσης στην ΕΕ», τόνισε ο κ. Κουκουλόπουλος και πρόσθεσε ότι «τα γεγονότα επιβεβαιώνουν την επιβολή οριζόντιων φόρων στους ελεύθερους επαγγελματίες και τα δωράκια στο κεφάλαιο».

Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «με εμφατικό τρόπο παραθέτει διαρκώς τον ισχυρισμό του « success story κραδαίνοντας αριθμούς, όμως είναι μόνο δικό της success story γιατί η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών βιώνει το δικό της Γολγοθά απέναντι στην ακρίβεια».

«Προμετωπίδα για εμάς στο ΠΑΣΟΚ, για τον νέο προϋπολογισμό και στο δίλημμα ανάμεσα στη κοινωνία και την οικονομία είναι η κοινωνία. Και ποτέ δεν υποκύψαμε στους αριθμούς, εκτός από μια μόνο φορά όταν στο υπέρτατο ζήτημα τα μαύρα χρόνια της κρίσης, υπήρχε ο κίνδυνος της άτακτης χρεοκοπίας της χώρας και η έξοδος από το ευρώ. Τότε και μόνο τότε δώσαμε προτεραιότητα στους αριθμούς. Η άποψη μας ήταν είναι και θα είναι ότι τέτοιο δίλημμα δεν υπάρχει», ανέφερε και συμπλήρωσε:

«Η ΝΔ άργησε τότε να βάλει πλάτη και σήμερα, που επανερχόμαστε στην κανονικότητα οχυρώθηκε στη λογική της πρόταξης της οικονομίας. Έναντι της κοινωνίας που βιώνει ένα συνεχή Γολγοθά, αυτό που κάνει η κυβέρνηση είναι συστηματική αναδιανομή πλούτου μέσα στην κοινωνία και αποκαλυπτικό αυτής της λογικής είναι το φορολογικό νομοσχέδιο».

INTIME

«Η κυβέρνηση δεν έχει να δώσει απαντήσεις για τον αγρότη, για τη Δυτική Μακεδονία που βιώνει καταστροφές , τους ελεύθερους επαγγελματίες, την ακρίβεια, τη δίκαιη φορολογία, την περιφερειακή ανάπτυξη, την κατοικία, τους μεγάλους χαμένους της κρίσης. Η κυβέρνηση δεν έχει να δώσει τίποτα στο μεγάλο χαμένο της κρίσης, τη νέα γενιά. Όλους αυτούς που κράτησαν όρθια τη χώρα τους αγνοεί προκλητικά. Όμως σημασία έχει να εντοπίσουμε τις ανισότητες και να τις χτυπήσουμε στη ρίζα τους. Η κυβέρνηση όμως σε όλους αυτούς δεν έχει να τους δώσει μια πειστική απάντηση για αυτό και οχυρώνεται πίσω από τους αριθμούς», υπογράμμισε ο γενικός εισηγητής του ΠΑΣΟΚ.

Μίλησε ακόμα για προκλητικές και προνομιακές χρηματοδοτήσεις σε τράπεζες και μεγάλα συμφέροντα, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση «υπηρετεί την αναδιανομή και την αναδιάταξη έχοντας εκτός την κοινωνία και επιβάλλοντας οριζόντιους φόρους στους μη έχοντες», ενώ επεσήμανε ότι «την ίδια ώρα που η φοροδιαφυγή υπερβαίνει τα 10 δις ευρώ η απάντηση της είναι η επιβολή φόρων στους ελεύθερους επαγγελματίες».

«Για το ΠΑΣΟΚ κορυφαία ζητήματα είναι οι κοινωνικές ανισότητες και η κλιματική αλλαγή και σε αυτά τα μεγάλα προβλήματα η Ελλάδα πρέπει να δώσει απαντήσεις.

Επενδυτική βαθμίδα για εμάς σημαίνει εθνική κυριαρχία στο πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων, σημαίνει συλλογικές συμβάσεις ανάλογα με τις δυνατότητες του κάθε κλάδου, σημαίνει πραγματική επαναφορά των τριετιών και βασικά μηνύματα στήριξης της νέας γενιάς και ανάχωμα στο κίνδυνο νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών», επεσήμανε .

«Εμείς καταψηφίζουμε τον νέο προϋπολογισμό γιατί πιστεύουμε ότι την Ελλάδα έχουμε τη δυνατότητα να την στήσουμε όρθια», τόνισε ενώ επέλεξε και έκλεισε με μία φράση της Φώφης Γεννηματά, που όπως είπε, “σημάδεψε την ίδια αλλά και το ΠΑΣΟΚ».«Για εμάς τα όνειρα μας είναι πιο δυνατά από τις αναμνήσεις μας».

 Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ): Εργαλείο αναδιανομής σε βάρος των πολλών και υπέρ των λίγων

Κοινωνικά άδικο και αναπτυξιακά ανεπαρκή, χαρακτήρισε τον κρατικό προϋπολογισμό του 2024 ο γενικός εισηγητής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Πάρις Κουκουλόπουλος -την ομιλία του οποίου παρακολούθησε από τα έδρανα και ο αρχηγός του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης- κατά τη συζήτηση του στην Ολομέλεια της Βουλής, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση «άγνοια κινδύνου».

«Είναι κοινωνικά άδικος, γιατί δημιουργεί πολύ μεγάλη δυσαναλογία άμεσων και έμμεσων φόρων, χωρίς να χρησιμοποιεί κανένα εργαλείο για την αντιμετώπιση της ακριβείας και δεν έχει ορατή διέξοδο για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου. Είναι ανεπαρκής γιατί υποτιμά την ανάπτυξη και εστιάζει μόνο στον τουρισμό και στο «real estate”, ενώ η κυβέρνηση έχει άγνοια κινδύνου γιατί υποτιμά τους διεθνείς κινδύνους και κυρίως τον κίνδυνο ύφεσης στην ΕΕ», τόνισε ο κ. Κουκουλόπουλος και πρόσθεσε ότι «τα γεγονότα επιβεβαιώνουν την επιβολή οριζόντιων φόρων στους ελεύθερους επαγγελματίες και τα δωράκια στο κεφάλαιο».

Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «με εμφατικό τρόπο παραθέτει διαρκώς τον ισχυρισμό του «success story κραδαίνοντας αριθμούς, όμως είναι μόνο δικό της success story γιατί η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών βιώνει το δικό της Γολγοθά απέναντι στην ακρίβεια».

«Προμετωπίδα για εμάς στο ΠΑΣΟΚ, για τον νέο προϋπολογισμό και στο δίλημμα ανάμεσα στη κοινωνία και την οικονομία είναι η κοινωνία. Και ποτέ δεν υποκύψαμε στους αριθμούς, εκτός από μια μόνο φορά όταν στο υπέρτατο ζήτημα τα μαύρα χρόνια της κρίσης, υπήρχε ο κίνδυνος της άτακτης χρεοκοπίας της χώρας και η έξοδος από το ευρώ. Τότε και μόνο τότε δώσαμε προτεραιότητα στους αριθμούς. Η άποψη μας ήταν είναι και θα είναι ότι τέτοιο δίλημμα δεν υπάρχει», ανέφερε και συμπλήρωσε:

«Η ΝΔ άργησε τότε να βάλει πλάτη και σήμερα, που επανερχόμαστε στην κανονικότητα οχυρώθηκε στη λογική της πρόταξης της οικονομίας. Έναντι της κοινωνίας που βιώνει ένα συνεχή Γολγοθά, αυτό που κάνει η κυβέρνηση είναι συστηματική αναδιανομή πλούτου μέσα στην κοινωνία και αποκαλυπτικό αυτής της λογικής είναι το φορολογικό νομοσχέδιο».

INTIME

«Η κυβέρνηση δεν έχει να δώσει απαντήσεις για τον αγρότη, για τη Δυτική Μακεδονία που βιώνει καταστροφές , τους ελεύθερους επαγγελματίες, την ακρίβεια, τη δίκαιη φορολογία, την περιφερειακή ανάπτυξη, την κατοικία, τους μεγάλους χαμένους της κρίσης. Η κυβέρνηση δεν έχει να δώσει τίποτα στο μεγάλο χαμένο της κρίσης, τη νέα γενιά. Όλους αυτούς που κράτησαν όρθια τη χώρα τους αγνοεί προκλητικά. Όμως σημασία έχει να εντοπίσουμε τις ανισότητες και να τις χτυπήσουμε στη ρίζα τους. Η κυβέρνηση όμως σε όλους αυτούς δεν έχει να τους δώσει μια πειστική απάντηση για αυτό και οχυρώνεται πίσω από τους αριθμούς», υπογράμμισε ο γενικός εισηγητής του ΠΑΣΟΚ.

Μίλησε ακόμα για προκλητικές και προνομιακές χρηματοδοτήσεις σε τράπεζες και μεγάλα συμφέροντα, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση «υπηρετεί την αναδιανομή και την αναδιάταξη έχοντας εκτός την κοινωνία και επιβάλλοντας οριζόντιους φόρους στους μη έχοντες», ενώ επεσήμανε ότι «την ίδια ώρα που η φοροδιαφυγή υπερβαίνει τα 10 δις ευρώ η απάντηση της είναι η επιβολή φόρων στους ελεύθερους επαγγελματίες».

«Για το ΠΑΣΟΚ κορυφαία ζητήματα είναι οι κοινωνικές ανισότητες και η κλιματική αλλαγή και σε αυτά τα μεγάλα προβλήματα η Ελλάδα πρέπει να δώσει απαντήσεις.

Επενδυτική βαθμίδα για εμάς σημαίνει εθνική κυριαρχία στο πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων, σημαίνει συλλογικές συμβάσεις ανάλογα με τις δυνατότητες του κάθε κλάδου, σημαίνει πραγματική επαναφορά των τριετιών και βασικά μηνύματα στήριξης της νέας γενιάς και ανάχωμα στο κίνδυνο νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών», επεσήμανε .

«Εμείς καταψηφίζουμε τον νέο προϋπολογισμό γιατί πιστεύουμε ότι την Ελλάδα έχουμε τη δυνατότητα να την στήσουμε όρθια», τόνισε ενώ επέλεξε και έκλεισε με μία φράση της Φώφης Γεννηματά, που όπως είπε, “σημάδεψε την ίδια αλλά και το ΠΑΣΟΚ». «Για εμάς τα όνειρα μας είναι πιο δυνατά από τις αναμνήσεις μας».

Βιλιάρδος: Η κυβέρνηση δεν αλλάζει το παραγωγικό μοντέλο της χώρας

«Η κυβέρνηση συνεχίζει το οικονομικό μοντέλο που μας χρεοκόπησε και θα μας χρεοκοπήσει ξανά» ανέφερε ο γενικός εισηγητής της Ελληνικής Λύσης Βασίλης Βιλιάρδος, κατά την αρχική του τοποθέτηση στην συζήτηση του Προϋπολογισμού του 2024 στην Ολομέλεια.

Ο κ. Βιλιάρδος παρατήρησε ότι «η Ελλάδα είναι μία πάμπλουτη χώρα που μπορεί εύκολα να ευημερήσει» αλλά «ο πλούτος της όμως προσελκύει πολλά αρπαχτικά, οπότε πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτική, ειδικά όσον αφορά την οικονομία και την άμυνα της». Καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι δεν έχει δρομολογήσει και δεν προβλέπεται μέχρι το 2025, όπως είπε, η εκπόνηση ενός ισολογισμού του κράτους ώστε να αξιολογεί όλα μας τα περιουσιακά στοιχεία και στην υιοθέτηση του διπλογραφικού λογιστικού συστήματος από το Δημόσιο, έτσι ώστε να ελέγχονται συστηματικά όλες οι δαπάνες και τα έσοδα του κράτους.

Δήλωσε την διαφωνία της Ελληνικής Λύσης στο να μεταφέροντα σχεδόν όλα μας τα περιουσιακά στοιχεία στο Υπερταμείο των ξένων, χωρίς καν εκτίμηση της αξίας τους. Επέμεινε στις προτάσεις του κόμματός του για την αλλαγή του παραγωγικού μας μοντέλου και την στήριξη της οικονομίας μας «σε δύο βασικούς πυλώνες: στον πρωτογενή μας τομέα με έμφαση στην τεχνολογική γεωργία και στη βιομηχανία -με επίκεντρο την αμυντική, όπως απαιτεί η γεωπολιτική μας θέση». Ο τουρισμός, είπε ο γενικός εισηγητής της Ελληνικής Λύσης, «είναι μεν σημαντικός, αλλά μόνο όταν στηρίζεται και στηρίζει την εγχώρια παραγωγή». Υποστήριξε πως «δεν χρειάζονται ψέματα και μεγάλα λόγια, αλλά παραγωγικές επενδύσεις». Επέκρινε την οικονομική κυβερνητική πολιτική ότι προσθέτει φόρους εις βάρος, κυρίως, της μεσαίας τάξης, με τη διατήρηση των ίδιων φορολογικών συντελεστών στις αυξημένες τιμές, με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών όσον αφορά τον ΕΝΦΙΑ και με νέα τεκμήρια στους ελεύθερους επαγγελματίες.

INTIME

Ο κ. Βιλιάρδος πρότεινε «ένα σύστημα εσόδων εξόδων με γραμμικό φόρο. Καταπολέμηση της γραφειοκρατίας με την απλοποίηση όλων των διαδικασιών. Ένα αξιόπιστο και σταθερό τραπεζικό σύστημα που να δανείζει βιώσιμα τις ΜμΕ επιχειρήσεις και όχι μόνο τις μεγάλες, χωρίς ληστρικές προμήθειες και τεράστια διαφορά μεταξύ επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων. Την καταπολέμηση της διαφθοράς και της διαπλοκής. Γρήγορη, αποτελεσματική και απλοποιημένη απονομή δικαιοσύνης. Ένα σωστό και σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα – συνδεδεμένο με την αγορά εργασίας. Μία ισχυρή Αρχή Ανταγωνισμού που να αποτρέπει τα καρτέλ και την αισχροκέρδεια τους. Δίκαιη εργατική νομοθεσία που να παρέχει κίνητρα στους εργαζομένους. Αξιοκρατία στα υπουργεία με τεχνοκράτες που να μην είναι βουλευτές. Ένα λειτουργικό οικοσύστημα για τις επιχειρήσεις, έτσι ώστε να μοιράζονται την τεχνογνωσία, το marketing, τα Logistics κοκ».

Αναφερόμενος σε οικονομικούς δείκτες, ο κ. Βιλιάρδος αντέκρουσε την κυβέρνηση που κάνει λόγο για ευημερία και ανάπτυξη και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για μια νέα χρεοκοπία.

Αχτσιόγλου: Ασκείτε οικονομική πολιτική – σύμμαχο της απληστίας ελαχίστων

Για άσκηση οικονομικής πολιτικής που είναι σύμμαχος της απληστίας ελαχίστων και σε βάρος της συντριπτικής πλειοψηφίας έκανε λόγο στη συζήτηση επί του κρατικού προϋπολογισμού 2024, η γενική εισηγήτρια της ΚΟ Νέα Αριστερά, Έφη Αχτσιόγλου. Το κυβερνητικό αφήγημα διευρυνόμενης ευμάρειας υφίσταται, αλλά για ελάχιστους, οι έχουν δει στην περίοδο των πολλαπλών κρίσεων, μια πρωτόγνωρη κερδοφορία, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία πιέζεται περισσότερο είπε η κυρία Αχτσιόγλου, η οποία κατέθεσε στοιχεία έρευνας που δείχνει ότι 7 στους 10 Έλληνες αισθάνονται και δηλώνουν φτωχοί, ένα ποσοστό που -όπως είπε- είναι το δεύτερο χαμηλότερο στην Ευρώπη.

«Μήπως οι Έλληνες είναι ανίκανοι να βιώσουν τα ευεργετήματα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης;», αναρωτήθηκε η κυρία Αχτσιόγλου σύμφωνα με την οποία η πραγματικότητα είναι ότι η ελληνική οικονομία παραμένει αθωράκιστη εν μέσω των πολλαπλών κρίσεων, τα βήματα που έχει κάνει η κυβέρνηση είναι βήματα οπισθοδρόμησης με ένα παρωχημένο μοντέλο που εγκλωβίζει τις υπαρκτές δυνατότητες της χώρας, ενώ η συντριπτική μερίδα των πολιτών συμπιέζεται περισσότερο, το πραγματικό της εισόδημα συρρικνώνεται, και γι’ αυτό βιώνει την ακραία ανασφάλεια.

INTIME

Η κυρία Αχτσιόγλου είπε ότι μεταξύ των λόγων για τους οποίους η κοινοβουλευτική της ομάδα θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό, είναι η έκρηξη των φορολογικών εσόδων, τα μισά εκ των οποίων προέρχονται από τον ΦΠΑ, την ώρα που αυτά μειώνονται στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Επίσης, η μη πρόβλεψη νέων μέτρων στήριξης των νοικοκυριών για την ενεργειακή κρίση και την κρίση ακρίβειας, την ώρα που μειώνονται δαπάνες σε τομείς όπως η Υγεία και η Παιδεία, η επίθεση στα εισοδήματα των εργαζομένων, που έπεσαν στην προτελευταία θέση στον ΟΟΣΑ, τα υπερκέρδη συγκεκριμένων εταιρειών με πρωταθλήτριες τις τράπεζες, κά.

Κλείνοντας, η κυρία Αχτσιόγλου είπε ότι ο προϋπολογισμός θα έπρεπε να βάζει σε προτεραιότητα τους πολλούς. «Δεν είναι δυνατό να αναμασάμε το ψευδεπίγραφο αφήγημα των δήθεν ελληνικών επιτυχιών, και την ίδια ώρα οι πολίτες να είναι μπλεγμένοι σε ακατανόητες εξισώσεις, προσπαθώντας να διαλέξουν χρώμα στο τιμολόγιο του ρεύματος» είπε χαρακτηριστικά. Η ελληνική κοινωνία, είπε, «μπορεί να βγει από το τούνελ των μηδενικών προσδοκιών στο οποίο βολικά την έχει εγκλωβίσει η ΝΔ, ώστε να εμφανίζεται η ίδια ως αυτόκλητος μεσσίας που την υποβοηθά. Οι δυνατότητες υπάρχουν. Η ελληνική κοινωνία μπορεί να χειραφετηθεί και να πρωταγωνιστήσει σε ένα δικό της πιο δίκαιο μέλλον. Αυτό που απαιτείται είναι η αλλαγή στρατηγικής. Όσο παραμένουμε στην αναπαραγωγή της προηγούμενης χρονιάς, τα αδιέξοδα πολλαπλασιάζονται. Γι’ αυτό και η Νέα Αριστερά καταψηφίζει αυτόν τον Προϋπολογισμό.

Καζαμίας: Είναι ένας προϋπολογισμός λιτότητας, που παρουσιάζεται ως δήθεν αναπτυξιακός

“Προϋπολογισμό λιτότητας” που παρουσιάζεται από την κυβέρνηση ως και να είναι δήθεν αναπτυξιακός, χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό 2024, ο γενικός εισηγητής της Πλεύσης Ελευθερίας, Αλέξανδρος Καζαμίας, προσθέτοντας πως είναι ένας περιοριστικός προϋπολογισμός, ο οποίος βυθίζει την οικονομία και την ελληνική κοινωνία ακόμη πιο βαθιά στη λιτότητα, που άρχισε να εμφανίζεται μετά την λήξη της πανδημίας του κορονοϊού.

“Ο περιοριστικός χαρακτήρας του και η λιτότητα που τον χαρακτηρίζει οφείλονται στο απλούστατο γεγονός ότι κεντρικός στόχος του είναι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος της τάξεως του 2,1% του ΑΕΠ” τόνισε και επισήμανε με απλά λόγια ότι είναι ένας Προϋπολογισμός, που παίρνει από από τους πολίτες, με τη μορφή φόρων περισσότερα από όσα τους δίνει, με μορφή δαπανών.

“Αυτό θα πει λιτότητα” τόνισε ο κ. Καζαμίας, προσθέτοντας πως “ταυτοχρόνως το κυβερνητικό αφήγημα που συνοδεύει τον προϋπολογισμό, κάνει το παν για να ωραιοποιήσει τον προϋπολογισμό ως δήθεν αναπτυξιακό, αποσιωπώντας τον καθοριστικό ρόλο που παίζει το τεράστιο δημόσιο χρέος στην επιβολή από την ΕΕ μιας σκληρής δημοσιονομικής πειθαρχίας. “Αυτή η αναπτυξιακή ρητορική συντηρείται κυρίως από το γεγονός ότι, παράλληλα με ποικίλα μέτρα λιτότητας – αύξηση φόρων και περικοπές δηλαδή – ο προβλεπόμενος ρυθμός ανάπτυξης για το 2024 παρουσιάζεται ως σχετικά υψηλός. Σε αυτό συμβάλλει κυρίως η αύξηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, ιδίως του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης, που έχουν βελτιώσει κάπως τις δημόσιες επενδύσεις, αν και αυτές βεβαίως παραμένουν αρκετά χαμηλότερες από τον μέσο όρο της ΕΕ και κάτω τα επίπεδα προς κρίσης του 2008 στην Ελλάδα” αιτιολόγησε ο κ. Καζαμίας.

INTIME

Συνοψίζοντας ο γενικός εισηγητής της Πλεύσης Ελευθερίας, την κριτική του κόμματός του, υπογράμμισε ότι «ο Προϋπολογισμός του 2024, είναι κοινωνικά άδικος, διότι συνεχίζει να αντλεί τα περισσότερα έσοδά του από τα μεσαία και ασθενέστερα στρώματα, ιδίως τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, καθώς και από έμμεσους οριζόντιους φόρους, που επιβαρύνουν το ίδιο τους φτωχούς όσο και τους πλούσιους. Δημοσιονομικά είναι ένας προϋπολογισμός σκληρής λιτότητας, ο οποίος επαναφέρει τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, διότι η Ελλάδα δεν έχει ακόμη απαλλαγεί από το καθεστώς των μνημονίων και ιδίως του τρίτου μνημονίου του 2015, που καθιέρωσε τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα ως ένα μόνιμο, δομικό χαρακτηριστικό της ελληνικής οικονομίας για όλη την επόμενη γενιά, εξαιτίας της κρίσης χρέους που κληροδότησαν οι παλαιότερες κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ». «Τέλος», όπως είπε ο κ. Καζαμίας, «ο Προϋπολογισμός 2024, συντηρεί τις δομές ενός απαρχαιωμένου κρατικού μηχανισμού, καθώς και υπερβολικά υψηλές δαπάνες στους τομείς ‘Αμυνας και Δημόσιας Τάξης. Υπό την έννοια αυτή, είναι ένας προϋπολογισμός, που -όπως σημείωσε – παραφράζοντας την γνωστή ρήση από τον Επιτάφιο του Περικλή “εξυπηρετεί τους λίγους και όχι τους πολλούς”. “Είναι ένας Προϋπολογισμός που ενισχύει τις αυταρχικές και κατασταλτικές δομές του κράτους και συντηρεί ένας καθεστώς υποχρηματοδότησης της κοινωνικής πολιτικής και του κράτους πρόνοιας» κατέληξε ο κ. Καζαμίας και κατηγόρησε, επίσης, την κυβέρνηση ότι δεν ενέταξε τις απαιτήσεις της χώρας για τις γερμανικές αποζημιώσεις.

Βορύλλας, ειδικός αγορητής «ΝΙΚΗ»: Υπέρμετρα αισιόδοξες οι προβλέψεις

Κατά του προϋπολογισμού του οικονομικού έτους 2024, δήλωσε ο ειδικός αγορητής του κόμματος «ΝΙΚΗ», Ανδρέας Βορύλλας, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση «υπέρμετρα αισιόδοξες προβλέψεις» και κατηγορώντας την ότι διευρύνει τις κοινωνικές ανισότητες και δεν αντιμετωπίζει τα ουσιαστικά προβλήματα που συνεχίζουν να μαστίζουν την ελληνική κοινωνία, με κίνδυνο να δημιουργηθούν κοινωνικές αναταραχές σε βάρος της ελληνικής οικονομίας.

«Παρά τις αισιόδοξες εκτιμήσεις της κυβέρνησης, τελικά ο προϋπολογισμός του 2024 δεν καταφέρνει να συγκεράσει τον στόχο της δημοσιονομικής σταθερότητας -που είναι θεμέλιο για κάθε προσπάθεια- με τις νέες ανάγκες που δημιουργούνται, καθώς και με το βασικό πρόταγμα της κοινωνίας, μετά την πληθωριστική κρίση, την αύξηση δηλαδή του διαθέσιμου εισοδήματος και των μισθών όπως ισχυρίζεται», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βορύλλας, κατά τη συζήτηση του στην Ολομέλεια της Βουλής.

Όπως υποστήριξε ο κ. Βορύλλας, «ο νέος προϋπολογισμός είναι αισιόδοξος, χωρίς όμως να λαμβάνει επαρκώς υπόψη του όλα τα οικονομικά μεγέθη και τις αβεβαιότητες της παγκόσμιας και εθνικής οικονομίας, τις επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών στην περιφέρεια της Θεσσαλίας, την ενεργειακή κρίση, την άνοδο στις τιμές των καυσίμων, την ακρίβεια στα τρόφιμα και την διεθνή άνοδο των επιτοκίων».

INTIME

«Οι κίνδυνοι και οι αβεβαιότητες είναι πολλές, με τις γεωπολιτικές εντάσεις και τις πρόσφατες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και ενδέχεται να επιδεινώσουν τις διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες και τις διακυμάνσεις στις τιμές των καυσίμων των τροφίμων και άλλων βασικών εμπορευμάτων με κίνδυνο να προκληθούν κοινωνικές αναταραχές σε βάρος της οικονομίας», ανέφερε ο ειδικός αγορητής του κόμματος «ΝΙΚΗ».

Ο κ. Βορύλλας έδωσε έμφαση στην ανεργία, για την οποία όπως είπε, «η κυβέρνηση δεν προβλέπει καμία πρόβλεψη στην επαναφορά του νέου δυναμικού που έφυγε στο εξωτερικό», καθώς και στην «ανύπαρκτη στήριξη, κυρίως των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων από την άνοδο των επιτοκίων».

Μίλησε ακόμα για «δημοσιονομικές παρεμβάσεις καταστροφικές και ανεπαρκείς», ενώ σημείωσε ότι «οι προβλέψεις για την φοροδιαφυγή είναι προς λάθος κατεύθυνση, οριζόντιες και άδικες και τίθεται θέμα αντισυνταγματικότητας».

Όπως ισχυρίστηκε, «ενώ η κυβέρνηση μιλά για ενίσχυση του εισοδήματος, στον νέο προϋπολογισμό, δεν λαμβάνεται υπόψη η ακρίβεια των τροφίμων», και πρότεινε τον μηδενισμό του συντελεστή ΦΠΑ στα τρόφιμα.

Ακόμα, τόνισε ότι είναι «επιτακτική ανάγκη μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης να ενισχυθούν και να στηριχτούν ο πρωτογενής τομέας και οι νέες τεχνολογίες», χαρακτήρισε καθαρά επιδοματικού χαρακτήρα και χωρίς μακρόπνοη αποτελεσματικότητα τις δημοσιονομικές παρεμβάσεις για την ενεργειακή κρίση και επεσήμανε ότι το χρέος της γενικής κυβέρνησης. ύψους 357 δισ. ευρώ, είναι πολύ μεγάλο μέγεθος για τη χώρα, πλησιάζει το χρέος του 2012 και δεν πρέπει καθόλου να μας εφησυχάζει.

Κόντης: οι Έλληνες αντιμέτωποι με τη φτώχεια

Η κυβέρνηση προσδοκά έσοδα κυρίως από έμμεσους φόρους, αν και οι άμεσοι φόροι είναι αυτοί που θα έπρεπε να στηρίζουν την οικονομία, ανέφερε ο γενικός εισηγητής των «Σπαρτιατών» Ιωάννης Κόντης. «Βλέπουμε ότι το κράτος δεν έχει ακόμα τη δυνατότητα να αντιστοιχίσει άμεσους και έμμεσους φόρους σε ένα αξιόλογο επίπεδο και βλέπουμε μια μεγάλη διαφορά, και προσδοκία να καταναλώσουν οι Έλληνες καταναλωτές. Την ίδια ώρα, μεγάλες επιχειρήσεις και μεγάλοι όμιλοι έχουν βρει τον τρόπο, όλα αυτά τα χρόνια, να διαφεύγουν και να φοροδιαφεύγουν, να κάνουν τριγωνικές τιμολογήσεις των κερδών και εμείς να μη μπορούμε να τους πιάσουμε και να στοχεύουμε πάντα στον μικρό-φοροφυγά, τον Έλληνα, που εγώ αμφιβάλλω ότι υπάρχουν σήμερα μικρομεσαίοι που φοροδιαφεύγουν. Λέμε φοροφυγά εκείνον που πάει να καθαρίσει έναν κήπο σήμερα, και δεν δηλώνει τα 20 ευρώ, και φοροδιαφεύγουν οι όμιλοι», είπε ο κ. Κόντης.

Ο βουλευτής προέβλεψε ότι τα πράγματα θα γίνουν ακόμα χειρότερα όταν αποσυρθούν τα μετρητά από την αγορά, γιατί τα μετρητά στην Ελλάδα είναι στήριξη της οικονομίας.

Ο γενικός εισηγητής των Σπαρτιατών αναφέρθηκε στο μεγάλο ποσοστό στο οποίο εξακολουθεί να κινείται η ανεργία και στην απουσία μέριμνας για τους μακροχρόνια άνεργους και τα ΑμεΑ που, ενώ «φυτοζωούν» ή υποαπασχολούνται, ζουν στηριζόμενοι στη βοήθεια από την οικογένεια τους και το κράτος δεν παρεμβαίνει ώστε να τους συμπεριλάβει στη παραγωγική διαδικασία και δεν παρεμβαίνει ούτε για την ουσιαστική υποστήριξη των βαριά ΑμεΑ. «Προϋπολογισμός που απευθύνεται στην κοινωνία πρέπει πρώτα να έχει μέριμνα για τις πιο ευάλωτες ομάδες, για τις ασθενέστερες ομάδες», είπε ο κ. Κόντης και πρόσθεσε ότι σήμερα, μετά από πολλά χρόνια κρίσης, οι Έλληνες συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν υψηλά επίπεδα φτώχειας ενώ ιδίως η παιδική φτώχεια είναι η υψηλότερη στην Ευρώπη. Την ίδια ώρα, επεσήμανε, οι πολύτεκνες οικογένειες αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα, ιδίως μετά την κατάργηση της στήριξης στους τρίτεκνους.

INTIME

Είπε επίσης ότι δεν λαμβάνονται μέτρα για την ενίσχυση του αγροτικού τομέα που είναι βασικός πυλώνας για τη βιώσιμη ανάπτυξη και που βρίσκεται αντιμέτωπος με πολύ σοβαρά προβλήματα, μετά και τις πλημμύρες στη Θεσσαλία και ενώ η αγροτική δραστηριότητα στις περιοχές αυτές εκτιμάται ότι θα επανέλθει σε τουλάχιστον 10 χρόνια, και σήμερα έχουμε πλήθος αγροτικών προϊόντων στην ελληνική αγορά που είναι εισαγόμενα και μάλιστα από χώρες που δεν είχαν αγροτική παραγωγή, τα προηγούμενα χρόνια, όπως το Βέλγιο.

Παράλληλα αναφέρθηκε στη στεγαστική κρίση, σημειώνοντας ότι ο μέσος Έλληνας δεν μπορεί με το εισόδημα του να καλύψει τα έξοδα του ενοικίου. «Η κυβέρνηση προσπαθεί να δείξει αυξανόμενο το ΑΕΠ, αλλά σε πραγματικούς όρους απέχουμε από τα προ μνημονίων επίπεδα» είπε ο κ. Κόντης και πρόσθεσε ότι η αύξηση του ΑΕΠ, σε ονομαστικούς όρους, οφείλεται στην πληθωριστική κρίση και τα αυξημένα φορολογικά έσοδα από τους έμμεσους φόρους, με δεδομένο μάλιστα ότι η Ελλάδα πλήρωσε το μεγαλύτερο τίμημα στην ενεργειακή κρίση. «Πρωτοφανή» χαρακτήρισε στο κλίμα αυτό τη διακοπή της λιγνιτικής παραγωγής, «εν μια νυκτί» αν και οι λιγνιτικές μονάδες, επί σειρά ετών, μας έβγαζαν «ασπροπρόσωπους».

Ιδιαίτερη αναφορά επεφύλασσε στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας. Αναφέρθηκε στην περίπτωση της ΛΑΡΚΟ, για την οποία τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο, σε δυνατότητα παραγωγής σιδηρονικελίου, να καταλήγει σε ιδιωτικά συμφέροντα. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στην περιφέρεια, ιδίως στον Έβρο.

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ