Προσπαθούν να απαξιώσουν την ΕΑΒ; – Τι συμβαίνει με τον “σκασμένο” κινητήρα του C-130

Του Χρήστου Μαζανίτη

Χθες δημοσιεύσαμε αποκλειστικά στο enikos.gr πληροφορίες για τον κινητήρα με την «σκασμένη» τουρμπίνα του C-130H, που προμήθευσε η ΕΑΒ την Πολεμική Αεροπορία, προς αντικατάσταση κινητήρα που είχε υποστεί βλάβη κατά την διάρκεια πτήσης στην Σκύρο.

Κύκλοι από την ΕΑΒ, με τους οποίους ήρθε σε επικοινωνία το enikos.gr επιβεβαίωσαν ότι υπάρχει ζήτημα με τον συγκεκριμένο κινητήρα, όμως δίνουν μία εντελώς διαφορετική εξήγηση για τα γεγονότα.

Όπως αναφέρουν, στις 8 Ιανουαρίου 2021 παρελήφθη από την Π.Α. εύχρηστος αεροκινητήρας Τ56 από τις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ για την αξιοποίησή του σε αεροσκάφος C-130H.

Κατά τη διάρκεια ελέγχων που πραγματοποίησε η Π.Α. πριν την αξιοποίηση του συγκεκριμένου κινητήρα, αναφέρθηκε ότι παρατηρήθηκαν αλλοιώσεις στα πτερύγια της πρώτης βαθμίδας της τουρμπίνας, που οδήγησαν τους τεχνικούς της στο συμπέρασμα ότι η τουρμπίνα ήταν «καμένη» και επομένως έχρηζε αντικατάστασης.

Σημειώνεται ότι ο εν λόγω κινητήρας προερχόταν από μερική επισκευή και είχε περάσει επιτυχώς όλα τα στάδια ελέγχων και δοκιμών – σύμφωνα με την ισχύουσα βιβλιογραφία – από την ΕΑΒ.

Στις 10 Ιανουαρίου 2021, αφού είχε αφαιρεθεί η τουρμπίνα από τον κινητήρα από την Π.Α., αρμόδιος τεχνικός της ΕΑΒ μετέβη στην οικεία Μονάδα, όπου διαπίστωσε ότι ναι μεν υπήρχαν επικαθήσεις υλικού μεταλλοψεκασμού στα πτερύγια της πρώτης βαθμίδας, αλλά σε καμμία περίπτωση δεν υπήρχε θερμική αλλοίωση των πτερυγίων («κάψιμο»).

Όπως αναφέρουν μάλιστα τεχνικοί από την ΕΑΒ, επικαθήσεις στα πτερύγια της τουρμπίνας είναι αναμενόμενες στις πρώτες ώρες λειτουργίας ενός κινητήρα (είχε λειτουργήσει 4-5 ώρες) και με την πάροδο του χρόνου σταδιακά απομειούνται.

Στο ερώτημα που εγείρεται για την ασφάλεια του πληρώματος από τον «ελλατωματικό κινητήρα», επισημαίνεται ότι πριν εξαχθούν τελικά συμπεράσματα απαιτείται η διερεύνηση παρουσία όλων των άμεσα εμπλεκομένων. Οι πληροφορίες του enikos.gr αναφέρουν ότι ήδη τόσο ο ίδιος ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, όσο και ο Αρχηγός ΓΕΑ έχουν ζητήση την πλήρη διερεύνηση του περιστατικού.

Στις αναφορές που έγιναν από στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας κατά την διάρκεια επικοινωνίας με στελέχη της ΕΑΒ, όπου μάλιστα χάθηκε και η ψυχραιμία, με την φράση «είστε επικίνδυνοι», κύκλοι από την ΕΑΒ απαντούν ότι «επικίνδυνη είναι η λασπολογία και η απαξίωση προς την ΕΑΒ , τη περίοδο που προσπαθεί να ανασυγκροτηθεί και γίνεται αποδέκτης επενδύσεων».​

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ