Προς αναβολή η Πανεπιστημιακή Αστυνομία

Στον “πάγο” φαίνεται πως μπαίνει η εγκατάσταση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας στα ΑΕΙ, που έχουν επιλεγεί.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της “Καθημερινής”, η διαδικασία αναβάλλεται για χρόνο που αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να προσδιοριστεί, αλλά σε κάθε περίπτωση μετά τις αρχές Δεκεμβρίου.

Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, το εγχείρημα σε καμία περίπτωση δεν εγκαταλείπεται, αλλά θα πρέπει να προετοιμαστεί επαρκώς και καταλλήλως.

Σημείωναν επίσης ότι δεν είχε υπάρξει εξαγγελία ότι η Πανεπιστημιακή Αστυνομία θα ξεκινούσε τη λειτουργία της την 1η Οκτωβρίου, αλλά εντός του φθινοπώρου. Είναι σαφές πάντως πως την αναβολή ευνοεί και η συγκυρία, που δεν είναι η καταλληλότερη λόγω και της επιβάρυνσης από την πανδημία, επισημαίνεται στο δημοσίευμα.

Τι απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Στο ζήτημα αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση που του τέθηκε, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι “όπως γνωρίζετε, η λειτουργία της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας διέπεται από συγκεκριμένες διατάξεις. Όταν ολοκληρωθεί η εκπαίδευση που απαιτείται, όταν ολοκληρωθούν όλες οι τυπικές διαδικασίες που υπάρχουν για την πρόσληψη των ανθρώπων που θα τη στελεχώσουν και όταν εκπαιδευτούν επαρκώς, όπως πρέπει για να είναι χρήσιμη και αποτελεσματική στον λόγο για τον οποία ιδρύθηκε και θα κληθεί να εκτελέσει”.

Συνεχίζοντας, ο Γιάννης Οικονόμου υπογράμμισε: “Αντιλαμβάνονται όλοι την ιδιαιτερότητα που υπάρχει και την πολύ καλή εκπαίδευση που πρέπει να έχουν σε διάφορες πτυχές όσοι άνθρωποι κληθούν να εκτελέσουν αυτό τον ρόλο, θα κάνει τη δουλειά για την οποία ιδρύθηκε”.

Τι δήλωσε η υπουργός Παιδείας

Ερώτηση για το ζήτημα της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας δέχτηκε και η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στον ΣΚΑΪ.

“Υπάρχουν παράλληλες διαδικασίες που τρέχουν”, είπε η υπουργός ενώ σε ερώτηση εάν ισχύει η Πανεπιστημιακή Αστυνομία, απάντησε “βεβαίως”.

Κληθείσα να απαντήσει για το πότε θα εφαρμοστεί, η Νίκη Κεραμέως ανέφερε πως “τρέχουν οι διαδικασίες από την Ελληνική Αστυνομία. Όπως ξέρετε έχει βγει η προκήρυξη για 400 μέλη. Προχωράει η εκπαίδευση από την ΕΛ.ΑΣ. Υπάρχει και το σκέλος που προχωράει από την πλευρά των Πανεπιστημίων, που έχει να κάνει με την εκπόνηση σχεδίων ασφαλείας…”.

“Προχωράνε οι διαδικασίες από την Ελληνική Αστυνομία που περιλαμβάνουν και ουσιαστική εκπαίδευση, θεωρώ πως είναι πολύ σημαντικό. Είναι ένα νέο σώμα που ιδρύεται και πολύ σημαντική παράμετρος ήταν εξαρχής η ειδική εκπαίδευση που πρέπει να λάβει,  ακριβώς γιατί θα υπηρετήσει σε έναν χώρο ιδιαίτερο που είναι το Πανεπιστήμιο”, συμπλήρωσε η υπουργός Παιδείας.

Αναφορικά με το πώς θα λειτουργήσουν φέτος τα Πανεπιστήμια, η υπουργός τόνισε ότι αυτό θα γίνει μόνο με δια ζώσης εκπαίδευση.

Όπως εξήγησε, στις αίθουσες θα έχουν πρόσβαση φοιτητές και εκπαιδευτικοί, που είναι πλήρως εμβολιασμένοι και όσοι έχουν πιστοποιητικά νόσησης τελευταίου εξαμήνου.

Για τους ανεμβολίαστους θα ισχύσει η υποχρεωτική διενέργεια δύο εργαστηριακών τεστ την εβδομάδα, με δική τους ευθύνη και δικό τους κόστος.

Η ανάρτηση του Νάσου Ηλιόπουλου

Σε ανάρτησή του στα social media, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νάσος Ηλιόπουλος κάνει λόγο για ήττα της κυβέρνησης.

“Αναβάλλεται η πανεπιστημιακή αστυνομία, για να εκπαιδευτούν οι ειδικοί φρουροί λέει η κυβέρνηση. Η ήττα της είναι καθαρή. Ας τους στείλει όμως από τώρα να εκπαιδευτούν στην πυροσβεστική. Για να μην είναι ξανά ο υπουργός με την μάνικα στο χέρι”, επισημαίνει.

 

Νάσος Ηλιόπουλος tweet

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ