Προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή: Τα μέτρα που θα ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Τα οικονομικά μέτρα θα αποτελέσουν τον βασικό κορμό της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την ομιλία του στο πλαίσιο της συζήτησης για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης που αρχίζει στη Βουλή σήμερα στις 17:00 το απόγευμα.

Βουλή: Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης – Το Σάββατο η ψήφος εμπιστοσύνης

Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να αναδείξει τόσο το στίγμα της κυβερνητικής πολιτικής για τα επόμενα 4 χρόνια, όσο και τον οδικό χάρτη των μεταρρυθμίσεων με κοινωνικό πρόσημο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει μέτρα άμεσης εφαρμογής για τη στήριξη των πολιτών αλλά και μέτρα – έκπληξη, τα οποία δεν έχουν ακόμα «διαρρεύσει».

Mερικά από αυτά αναμένεται να είναι μεταξύ άλλων τα εξής:

1. Market Pass

Το μέτρο αυτό ενδέχεται να επεκταθεί έως το τέλος του έτους, δηλαδή τέλος Δεκεμβρίου του 2023. Επίσης αναμένεται να δοθούν και διευκρινίσεις για το εάν θα ισχύσουν τα εισοδηματικά κριτήρια του πρώτου γύρου του μέτρου για το φορολογικό έτος 2021 αλλά για τα ποσά της ενίσχυσης. Πάντως στον δεύτερο γύρο του Market Pass δεν αποκλείεται να ληφθεί υπόψη το ετήσιο εισόδημα του 2022 και να ενταχθούν και οι υφιστάμενοι δικαιούχοι χωρίς ωστόσο να χρειαστεί να υποβάλουν αίτηση για τη χορήγησή του.  Επιπλέον εκτιμάται πως θα αυξηθεί το ανώτατο ποσό της επιδότησης για ένα ζευγάρι με 4 εξαρτώμενα μέλη στα 100 ευρώ από τα 72 ευρώ που ήταν στον πρώτο γύρο του μέτρου. 

Υπενθυμίζεται πως τα εισοδηματικά κριτήρια που ίσχυαν στον πρώτο γύρο του Market Pass αφορούσαν το ετήσιο εισόδημα του 2021 και ήταν τα εξής:

  • Άγαμοι: Έως 16.000 ευρώ
  • Έγγαμοι – Μονογονεϊκές οικογένειες: Έως 24.000 ευρώ
  • Για κάθε παιδί ή επιπλέον μέλος: Συν 5.000 ευρώ

Σχετικά με την αντικειμενική αξία των ακινήτων ίσχυσαν μέχρι τώρα τα εξής:

  • Άγαμοι: Έως 250.000 ευρώ
  • Έγγαμοι – Μονογονεϊκές οικογένειες: Έως 400.000 ευρώ

2 Youth Pass

Έκτακτο επίδομα ύψους 150 ευρώ θα χορηγείται από το 2024 στους πολίτες που θα συμπληρώνουν τα 18 ή 19 έτη της ηλικίας τους. Πρόκειται για το Youth Pass το οποίο θα χορηγείται εφάπαξ ως άυλη ψηφιακή κάρτα στο κινητό με μία αίτηση στο vouchers.gov.gr.  H αίτηση αυτή θα γίνεται με τους κωδικούς taxisnet.

Οι δικαιούχοι του Youth Pass θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν την ενίσχυση μεταξύ άλλων:

  • στην ενοικίαση ΙΧ – σκαφών αναψυχής,
  • στα θέατρα – σινεμά – συναυλίες.
  • σε κατασκηνώσεις αναψυχής και αθλητισμού
  • σε campings
  • σε ορχήστρες και σε μπάντες
  • σε εκθέσεις,
  • σε τουριστικές ατραξιόν,
  • σε μουσεία
  • σε ενοικίαση τροχόσπιτων
  • στα Ξενοδοχεία – τουριστικά καταλύματα, στις μεταφορές (ταξί, λεωφορεία, τρένα, ακτοπλοϊκά – αεροπορικά εισιτήρια),

Ωστόσο οι λεπτομέρειες του μέτρου θα αναφέρονται σε σχετικό ΦΕΚ που θα δημοσιευθεί.

3. Καλάθι του νοικοκυριού

Το μέτρο αυτό αναμένεται να συνεχιστεί και το επόμενο  εξάμηνο, όπως έχει πει ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Πάντως δεν αποκλείεται να ενταχθούν σε αυτό το μέτρο και νέες κατηγορίες προϊόντων.

4. Εισαγωγικός μισθός στο δημόσιο και αύξηση επιδομάτων

Στα 850 ευρώ αναμένεται να ανέλθει ο εισαγωγικός μισθός των εργαζομένων στο δημόσιο. Αυτό εκτιμάται ότι θα ισχύσει από το επόμενο έτος, στο πλαίσιο της εφαρμογής του Ενιαίου Μισθολογίου από 1/1/2024. Την ίδια ώρα αναμένεται να υπάρξουν και αυξήσεις στα επιδόματα των εργαζομένων του δημοσίου. Αναλυτικά:

  • Στα 70 ευρώ θα είναι το επίδομα για μια οικογένεια που έχει με ένα παιδί, από 50 ευρώ που είναι σήμερα
  • Στα 120 ευρώ  θα είναι το επίδομα για μια οικογένεια που έχει  με 2 παιδιά, από 70 ευρώ που είναι σήμερα
  • Στα 170 ευρώ  θα είναι το επίδομα για μια οικογένεια που έχει με 3 παιδιά, από 120 ευρώ που είναι σήμερα

Αύξηση στο επίδομα θέσης ευθύνης θα είναι κλιμακωτή έως και 30%. Αυξήσεις αναμένεται να υπάρξουν και στα οδοιπορικά για εκτός έδρας μετακινήσεις.

5. Επίδομα προσωπικής διαφοράς

Δεν αποκλείεται σήμερα να ανακοινωθεί η μονιμοποίηση του επιδόματος προσωπικής διαφοράς. Αυτό θα αφορά σε ευπαθείς ομάδες και συνταξιούχους που δεν θα λάβουν αύξηση λόγω της προσωπικής διαφοράς.

Το επίδομα αυτό αναμένεται να λαμβάνουν κάθε χρόνο οι ασφαλισμένοι που δεν θα έχουν αυξήσεις στις συντάξεις τους.

Επίσης επισημαίνεται πως οι ασφαλισμένοι που θα εξακολουθούν να έχουν υπόλοιπο προσωπικής διαφοράς στη σύνταξη τους ακόμη και μετά την αύξηση 7,75% θα παίρνουν επίδομα ανάλογο ή και υψηλότερο από τα 200, 250 και 300 ευρώ που δόθηκαν φέτος. Πάντως μετά την πρώτη αύξηση συντάξεων για το 2024, δηλαδή τον Ιανουάριο ή Φεβρουάριο αναμένεται να δοθεί το επίδομα αυτό.

6. Εργαζόμενοι συνταξιούχοι

Τέλος αναμένεται να μπει στο «πέναλτι» του 30% που πληρώνουν οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι. Αυτό που πιθανόν θα ανακοινωθεί σήμερα είναι να λαμβάνουν στο 100% τη σύνταξη τους και να υπάρχει μια κλιμακωτή εισφορά μεταξύ 15 % και 30% στο  εισόδημα που εισπράττουν από την εργασία τους. Δηλαδή η παρακράτηση για τον συνταξιούχο που εργάζεται να γίνεται μέσω της φορολογίας εισοδήματος του και η εισφορά αυτή να πηγαίνει στον ΕΦΚΑ.

Επίσης ο Πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί μεταξύ άλλων και στις αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα κατά 25% μέχρι και το 2027. Αναμένεται να μιλήσει και για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά τουλάχιστον 1 μονάδα, τη σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος μέχρι το τέλος της 4ετίας, την αύξηση του αφορολογήτου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί,  την αύξηση 8% Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για τους ιδιοκτήτες ακινήτων  που ασφαλίζουν το οίκημα τους  από φυσικές καταστροφές αλλά και για τη μονιμοποίηση της απαλλαγής των πρώην δικαιούχων ΕΚΑΣ από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη.

Οι άξονες της ομιλίας του Πρωθυπουργού

Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκης θα κινηθεί σε  6 βασικοί άξονες. Αναλυτικά:

  • αύξηση του εισοδήματος των πολιτών
  • ενίσχυση του Εθνικού συστήματος υγείας
  • καλύτερη δωρεάν δημόσια παιδεία
  • ταχύτερη απονομή Δικαιοσύνης
  • ψηφιοποίηση του κράτους
  • ενίσχυση του γεωστρατηγικού αποτυπώματος

Το χρονοδιάγραμμα των προγραμματικών δηλώσεων

Πέμπτη, 06/07/2023: 17:00 (ολομέλεια) Ανάγνωση και συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων κυβέρνησης (ομιλίες πρωθυπουργού και αρχηγών κομμάτων)

Παρασκευή, 07/07/2023: 09:00 (ολομέλεια) Συνέχιση της συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων κυβέρνησης

Σάββατο, 08/07/2023: 09:00 (ολομέλεια) Συνέχιση της συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων κυβέρνησης και ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης της Βουλής προς την κυβέρνηση. (κλείσιμο συζήτησης με ομιλίες πρωθυπουργού και αρχηγών κομμάτων με αντίστροφη σειρά

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ