Προγραμματικές δηλώσεις – Μητσοτάκης: Μακάρι οι αλλαγές να συνοδεύονται από μεγάλες συναινέσεις

Στις προγραμματικές θέσεις της κυβέρνησης και τις τοποθετήσεις των αρχηγών των κομμάτων της αντιπολίτευσης αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκη, από το βήμα της Βουλής.

«Από την πλευρά της πλειοψηφίας της ΝΔ κατατέθηκε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που παρουσιάστηκε σε μεγάλη λεπτομέρεια. Από την άλλη πλευρά δυστυχώς το ακούσαμε και σήμερα οι πολιτικοί αρχηγοί περιορίστηκαν στην επανάληψη συνθημάτων τα οποία είχαν ήδη εξαντληθεί προεκλογικά», είπε ο πρωθυπουργός.

Και συνέχισε: «Η Ελλάδα έχει περάσει πια σε μία άλλη εποχή. Σε μία εποχή των μεγάλων αλλαγών. Μακάρι αυτές οι αλλαγές να μπορούν να συνοδεύονται από μεγάλες συναινέσεις. Η εντολή που έχει πάρει η κυβερνητική πλειοψηφία είναι να προχωρήσει δυναμικά και γρήγορα σε αυτές τις αλλαγές».

Μητσοτάκης σε Φάμελλο: Σας διέφυγε ότι έγιναν εκλογές και πήραμε 40% 

Ο πρωθυπουργός μίλησε συγκεκριμένα προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και τις προτάσεις που κατέθεσε από το βήμα της Βουλής. Για παράδειγμα εξήγησε ότι οι 150.000 κοινωνικές κατοικίες ακόμη και με κόστος 1.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο σημαίνει ότι το κράτος θα πρέπει να βρει 15 δισ. ευρώ. «Είναι σοβαρές κουβέντες αυτές;», αναρωτήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Παράλληλα ανέφερε ότι εάν στην πορεία της κυβερνητικής θητείας υπάρχουν στην Βουλή καλές προτάσεις από τα υπόλοιπα κόμματα αυτές θα ενσωματωθούν στο κυβερνητικό έργο. «Δεν θα διστάσουμε να το κάνουμε. Αρκεί οι προτάσεις να είναι ώριμες, κοστολογημένες και επεξεργασμένες και όχι φωτοβολίδες του αέρα», είπε ο πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια απευθύνθηκε προσωπικά στον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. «Κύριε Φάμελλε ήρθατε και μας είπατε τα ίδια πράγματα που λέγατε πριν από τρεις μήνες. Ακρίβεια, εμφυλιοπολεμικό κράτος. Σας διέφυγε κάτι. Έγιναν εκλογές. Δύο εκλογές. Πήραμε 40% και πήγατε στο 17%. Με αυτό τον λόγο πήγατε εκεί. Καταλαβαίνω την σύγχυση και την αναζήτηση προσανατολισμού αλλά επιτέλους και το είχα πει στον κ. Τσίπρα από αυτό το βήμα αντιπολιτευόσασταν ένα σκιάχτρο μία κακιά δεξιά που ερχόταν από το παρελθόν και ο ελληνικός λαός έβλεπε κάτι άλλο», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Καταργούνται όλα τα εμπόδια για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού»

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι στις αρχές της εβδομάδας θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση νόμος με ένα άρθρο που θα καταργεί όλα τα εμπόδια για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. «Έτσι ώστε όλοι οι συμπολίτες μας που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους να συμμετέχουν στην πολιτική ζωή της πατρίδας από όπου και αν κατοικούν», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Αφού δοκιμάσαμε την διαδικασία στην πράξη να δούμε πόση συνέπεια υπάρχει μεταξύ λόγων και πράξεων. Και γιατί όχι να ψηφιστεί από 300 βουλευτές. Να δείξουμε πόσοι πιστοί μένουμε πραγματικά στις διακηρύξεις μας», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Δεν πήραμε λευκή επιταγή»

Επιπλέον ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε για μία ακόμη φορά στην νίκη της ΝΔ στις τελευταίες εκλογές και εξήγησε ότι το ποσοστό που έλαβε η κυβερνητική παράταξη δεν είναι ούτε «λευκή επιταγή» ούτε «διαπιστευτήριο αλαζονείας». «Έχουμε μεγάλη ευθύνη να ανταποκριθούμε στην εμπιστοσύνη των πολιτών. Μέρος της ευθύνης πρέπει να επωμιστεί όλο το πολιτικό σύστημα. Και θα επαναλάβω προφανώς δεν θα συμφωνούμε όλοι σε όλα. Αλλά δεν γίνεται να διαφωνούμε οι πάντες για τα πάντα και πάντοτε» είπε ο πρωθυπουργός που είπε ότι είναι δεχτή η διαφωνία αρκεί να μην είναι «δημοκρατικά παράφωνη».

«Είμαστε βαθιά λαϊκή παράταξη και στεκόμαστε δίπλα σε κάθε συμπολίτη μας, ο οποίος μας έχει ανάγκη. Τώρα είναι η ώρα της δουλειάς. Βρισκόμαστε στην αρχή ενός νέου ιστορικού τόξου. Οι προσδοκίες μας είναι τολμηρές», εξήγησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τέλος έκλεισε την ομιλία του με στίχους από την Ρωμιοσύνη του Γιάννη Ρίτσου.  «Θέλω να ευχαριστήσω τις Ελληνίδες και τους Έλληνες και να υποσχεθώ συνέπεια και προσήλωση στο καθήκον μου. Θα τους ζητήσω να σταθούν και εκείνοι συνοδοιπόροι σε αυτό το νέο ταξίδι αναγέννησης της πατρίδας. Έχουμε όλοι το χρέος που μας αναλογεί να γράψουμε το νέο κεφάλαιο στην ιστορία της χώρας.  Ήρθε η ώρα. Να είμαστε έτοιμοι γιατί κάθε ώρα είναι η δική μας ώρα».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ