“Πόθεν Έσχες” των πολιτικών: Οι πλούσιοι και οι φτωχοί – Η “ακτινογραφία” των δηλώσεων

Χωρίς σημαντικές αλλαγές, είναι οι δηλώσεις πόθεν έσχες των πολιτικών αρχηγών,  που δόθηκαν στη δημοσιότητα, αφορούν το φορολογικό έτος 2020 και δείχνουν ότι οι Έλληνες πολιτικοί είναι πλούσιοι, αλλά έχουν οφειλές.  Οι κ.κ. Μητσοτάκης Βαρουφάκης και Βελόπουλος έχουν τα υψηλότερα περιουσιακά στοιχεία. Πάντως όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί έχουν “γερό πορτοφόλι”,  σύμφωνα με το ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του ΑΝΤ1.

Μεγαλύτερο εισόδημα όλων δήλωσε ο Κυριάκος Βελόπουλος. Τα έσοδά του έφτασαν τις 239.358 ευρώ. Ακολουθεί ο Γιάννης Βαρουφάκης με 195.851 ευρώ. Τρίτος έρχεται ο Νίκος Ανδρουλάκης με 178.586 ευρώ. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε εισόδημα 77.603 ευρώ, ενώ ο Δημήτρης Κουτσούμπας 74.943 ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων  προσέφερε στο  ταμείο του ΚΚΕ. Ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 69.279 ευρώ.

Η κατάταξη αλλάζει όταν στα εισοδήματα των πολιτικών αρχηγών προστεθούν τα εισοδήματα των συζύγων τους. Ο πρωθυπουργός εκτινάσσεται στην κορυφή, με ακίνητα σε Αττική, Κρήτη και Κυκλάδες. Τρία από τα ακίνητα του Κυριάκου Μητσοτάκη διαθέτουν πισίνα. Το ζεύγος Μητσοτάκη εκποίησε διαμέρισμα 328 τετραγωνικών στη Σούδα Χανίων και η κ. Γκραμπόφσκι εκποίησε μετοχές στην εταιρία Zeus and Dione. Ο πρωθυπουργός δήλωσε δύο δάνεια και μία πιστωτική κάρτα, με συνολικό οφειλόμενο υπόλοιπο 405.892 ευρώ. Η σύζυγός του δήλωσε δύο δάνεια με οφειλόμενο ποσό 890.035 ευρώ.

Ο Αλέξης Τσίπρας και η σύζυγός του δεν έχουν δάνεια. Η Μπέτυ Μπαζιάνα κατέχει, από το 2013, μία θυρίδα στην Εθνική Τράπεζα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε αθροιστικά (για τον ίδιο τη σύζυγό του και τα παιδιά του) καταθέσεις 135.793 ευρώ, ένα διαμέρισμα στην Κυψέλη και μία μοτοσυκλέτα. Η κ. Μπαζιάνα διαθέτει ένα οικόπεδο στην Αρτέμιδα κι ένα αυτοκίνητο.

Ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης έχει 19 εγγραφές σε ακίνητα και δηλώνει καταθέσεις σε τράπεζες του Βελγίου, 488.780 ευρώ και σε τράπεζες στην Ελλάδα 34.930 ευρώ. Έχει ένα αυτοκίνητο και μετοχές σε βιοτεχνική επιχείρηση.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας και η σύζυγός του έχουν καταθέσεις 7.957 ευρώ κα τέσσερα ακίνητα, εκ των οποίων δύο εμφανίζονται ως ημιτελή. Ο Νίκος Βαρουφάκης και η σύζυγός του έχουν 11 εγγραφές ακινήτων.

Υψηλές καταθέσεις σε 15 λογαριασμούς που αγγίζουν το 1,5 εκατομμύριο ευρώ, έχει ο βουλευτής της Ν.Δ Γιώργος Βαγιωνάς. Το ένα εκατομμύριο αγγίζουν οι καταθέσεις της υπουργού Νίκης Κεραμέως (στη Deutsche Bank) και του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιου Κούλογλου. Οι καταθέσεις του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη αγγίζουν τις 987.000 ευρώ. Ο υπουργός εμφανίζεται σε 122 ακίνητα, ενώ διαθέτει και ένα ταχύπλοο σκάφος μήκους 8,5 μέτρων.
Δύο φουσκωτά σκάφη διαθέτει ο Γιάνης Βαρουφάκης, ένα ο Παύλος Πολάκης, ενώ κ. Σακοράφα με τον σύζυγό της διαθέτουν ένα σκάφος 5 μέτρων. Ταχύπλοο σκάφος διαθέτει και ο Σπήλιος Λιβανός. Ο Κλέων Γρηγοριάδης δεν διαθέτει σκάφος, έχει ωστόσο μονοκατοικία στη Μύκονο με πισίνα.

Οι οφειλές

Το ιλιγγιώδες ποσό του 1,5 εκατομμυρίου ευρώ δηλώνει ως οφειλή ο υπουργός Χρήστος Στυλιανίδης, ενώ πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ είναι οι οφειλές του Νότη Μυταράκη.  Οι οφειλές του Κώστα Τσιάρα αγγίζουν τις 730.000 ευρώ. Ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης δηλώνει οφειλές 654.000 ευρώ, ο Βασίλης Κεγκέρογλου, δηλώνει οφειλές 629.765 ευρώ και ο Άδωνις Γεωργιάδης  δηλώνει οφειλές  557.758 ευρώ.

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης

Υψηλή παραμένει η περιουσία του Δημήτρη Παπαδημούλη, οποίος νοικιάζει έξι διαμερίσματα σε ΜΚΟ για πρόσφυγες. Τα έσοδα που παρουσιάζει στην δήλωση πόθεν έσχες του 2021 ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με την σύζυγό του φθάνουν τις 200.000 ευρώ, ενώ τα ακίνητά τους μειώθηκαν κατά ένα από τη προηγούμενη δήλωση και πλέον ανέρχονται σε 32.  Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει επίσης ότι αγόρασε διαμέρισμα 5ου ορόφου 52 τ.μ. στο κέντρο της Αθήνας πληρώνοντας 48.900 ευρώ. Επίσης για δύο ακίνητα, 101 τ.μ. και 55 τ.μ. στο κέντρο της Αθήνας δηλώνει «απόκτηση και εκποίηση / διαγραφή στην τρέχουσα χρήση). Πρόκειται για δύο διαμερίσματα που αγόρασε πληρώνοντας συνολικά 119 χιλ ευρώ και στην συνέχεια πώλησε εισπράττοντας περίπου 102 χιλιάδες ευρώ. Για τα συγκεκριμένα δύο ακίνητα δηλώνει έσοδα από ενοίκια σε ΜΚΟ περίπου 33 χιλιάδες ευρώ τα οποία όπως δηλώνει ότι δόθηκαν ως χορηγίες για δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης.

Το ζεύγος Παπαδημούλη δηλώνει ότι στην ιδιοκτησία του βρίσκονται συνολικά 32 ακίνητα. Επίσης, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει χαρτοφυλάκιο μετοχών και αμοιβαίων κεφαλαίων που αποτιμάται σε πάνω από 550.000 ευρώ (απόκτηση σε προηγούμενη χρήση) ενώ με την σύζυγό του διατηρούν σε τραπεζικούς λογαριασμούς περίπου 985.000 ευρώ. Τα εισοδήματα του ζεύγους για το 2020 αγγίζουν τις 200.000 ευρώ.

 

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η δήλωση Πόθεν έσχες του πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Μανιού, οποίος σε μια κρίση ειλικρίνειας έγραψε ότι στη θυρίδα που διαθέτει υπάρχουν 15 χρυσές λίρες και κοσμήματα της μητέρας της συζύγου του.

 

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.