Πώς τα «έσπασαν» οι Τζήμερος και Κρανιδιώτης με τον Μπογδάνο – Όλο το παρασκήνιο

Σε ένα εκρηκτικό διαζύγιο, με συνοπτικές διαδικασίες, που συνοδεύτηκε από βαριές κατηγορίες και απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς εκατέρωθεν, οδηγήθηκε η Εθνική Δημιουργία, που σχημάτισαν μόλις πριν από τρεις μήνες ο Φαήλος Κρανιδιώτης, ο Θάνος Τζήμερος και ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος. 

Του Παναγή Γαλιατσάτου

Την Τετάρτη το απόγευμα, με κοινή δήλωσή τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι Φ. Κρανιδιώτης και Θ. Τζήμερος ανακοίνωσαν τη διαγραφή του Κ. Μπογδάνου από την Εθνική Δημιουργία, καταγγέλλοντάς τον μάλιστα για «αμετροεπή συμπεριφορά» και «αλαζονικό χαρακτήρα».

Ο Κ. Μπογδάνος, από την πλευρά του, αναφέρει ότι δεν τον διέγραψαν αλλά αποχώρησε και ότι η κοινή δήλωση περί διαγραφής του δημοσιοποιήθηκε αφού ενημέρωσε τους δύο τέως συνοδοιπόρους του πως σε δήλωσή του στον ιστότοπο Pronews τούς είχε καταγγείλει ως «δεκανίκια του Μαξίμου» και «ηχεία της Ν.Δ.».

Παραδόξως, η σταγόνα που φαίνεται να ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η υπόθεση των υποκλοπών και η στάση του Φ. Κρανιδιώτη απέναντι στον Νίκο Ανδρουλάκη. Ο Κ.
Μπογδάνος διαφώνησε ανοιχτά με τα επικριτικά και ενίοτε επιθετικά tweets του Φ. Κρανιδιώτη κατά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Κινήματος Αλλαγής. Κατηγόρησε, μάλιστα, τους πρώην συνοδοιπόρους του ότι ενεργούν ως μπροστινοί του Μαξίμου και ως «υπάλληλοι της Ν.Δ.», κάτι που του ανταπέδωσαν δημόσια ο Φ.
Κρανιδιώτης και ο Θ. Τζήμερος, λέγοντας ότι «δεν θα γίνουν ουρά του ΣΥΡΙΖΑ». Εκεί ήρθε και η ρήξη, που ήταν θέμα χρόνου να εκδηλωθεί, όπως λένε όσοι γνωρίζουν
λίγο καλύτερα την κατάσταση.

Η συνύπαρξη των τριών ήταν εξαρχής προβληματική και οι διαφορές στις απόψεις αγεφύρωτες.
Συνήθως, οι πολιτικές συνεργασίες διαλύονται λόγω διαφορών στον πολιτικό προσανατολισμό ή για το όνομα που θα μπει πρώτο στη μαρκίζα. Ο Κ. Μπογδάνος υποστηρίζει ότι το πρώτο υπήρξε ο καταλυτικός παράγοντας. Διατείνεται πως οι Τζήμερος και Φαήλος δεν ήθελαν να κάνουν αντιπολίτευση στη Ν.Δ. γιατί ήταν σε συνεννόηση μαζί της και ότι δεν ήθελαν ούτε να κάνουν τη σωστή πολιτική για μπουν στη Βουλή.

Υπαινίσσεται, μάλιστα, ότι επιδίωξή τους ήταν να πάρουν ένα καλό ποσοστό για να χαμηλώσουν τον πήχυ της αυτοδυναμίας για τη Ν.Δ. Αυτό ήταν κάτι που είχε ήδη προκαλέσει εσωτερικές συγκρούσεις. Εμμέσως και ο Θ. Τζήμερος παραδέχεται σε μεταγενέστερη ανάρτησή του ότι είχε συζητηθεί: «Κάποιοι, περισσότερο εθισμένοι στους χυδαίους όρους του πολιτικού παιχνιδιού, μας συμβουλεύουν να σιωπούμε όταν συμφωνούμε με τα πεπραγμένα της Ν.Δ. και να την κοπανάμε αλύπητα όταν κάνει λάθη. Ετσι, λένε, θα μπούμε στη Βουλή… Δεν ξέρω αν θα μπούμε στη Βουλή, ξέρω όμως ότι δεν θα υποστείλουμε τις αρχές μας», γράφει χαρακτηριστικά.
Δεν έφυγε από τη Ν.Δ. για να γίνει «υπάλληλος των υπαλλήλων του Κυριάκου Μητσοτάκη», αναφέρει ο Κ. Μπογδάνος και προσθέτει πως θα προχωρήσει πλέον μόνος του, μαζί με την Αφροδίτη Λατινοπούλου, στη δημιουργία ενός αμιγώς δεξιού, ανεξάρτητου κόμματος, ενάντια στην αριστερή ατζέντα, υπέρ του έθνους και της λογικής.

Τζήμερος και Κρανιδιώτης, πάντως, του χρεώνουν το δεύτερο, το όνομα στη μαρκίζα. Φαινομενικά, το ζήτημα ήταν λυμένο, αφού ο Κ. Μπογδάνος είχε αποδεχθεί τη θέση του αντιπροέδρου και εκπροσώπου του κόμματος στη Βουλή, με πρόεδρο τον Θ. Τζήμερο και επίσης αντιπρόεδρο τον Φ. Κρανιδιώτη. Η ιστορία έδειξε ότι
τα πράγματα δεν ήταν τόσο ξεκάθαρα μεταξύ τους. Και, εμμέσως πλην σαφώς, οι ιδρυτές της Εθνικής Δημιουργίας επισημαίνουν ότι ο Μπογδάνος από την αρχή της συνεργασίας έδειχνε με έμμεσες αλλά και άμεσες ενέργειες ότι δεν είχε πραγματική πρόθεση να είναι κάτι λιγότερο από επικεφαλής της σύμπραξης. Στο πλαίσιο αυτό, είναι χαρακτηριστική η ανάρτηση του Φ. Κρανιδιώτη μετά τη ρήξη, ο οποίος κατηγόρησε τον Κ. Μπογδάνο για ίντριγκες, έπαρση και αλαζονεία. Μάλιστα, τον χαρακτήρισε «Ιζνογκούντ» αναφερόμενος στο γαλλικό κόμικ του Ρενέ Γκοσινί, στο οποίο ο πρωταγωνιστής έχει κεντρικό στόχο να γίνει «χαλίφης στη θέση του χαλίφη».
Η πραγματικότητα είναι πως όχι μόνο ιδεολογικά, αλλά και σε επίπεδο χημείας η σχέση του Κ. Μπογδάνου με τον Θ. Τζήμερο ήταν εξαρχής προβληματική. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ο Τζήμερος δημοσίευσε στις 10 Αυγούστου (την ημέρα της διαγραφής Μπογδάνου) ένα απόκομμα εφημερίδας για την επίσκεψη Μπογδάνου στη ΛΑΡΚΟ, όπου ο βουλευτής υποστήριζε ότι η εταιρεία πρέπει να παραμείνει υπό κρατικό έλεγχο: «Η Εθνική Δημιουργία δεν κλείνει το μάτι στον κρατισμό, φοβούμενη το πολιτικό κόστος», σχολίασε ο Θ. Τζήμερος.

Προσχώρηση

Τριβές, ωστόσο, προκάλεσε στην Εθνική Δημιουργία και η προσχώρηση της Α. Λατινοπούλου, παρά το γεγονός ότι και οι τρεις ιδρυτικοί εταίροι τη χαιρέτισαν. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξαν διαφωνίες για το αξίωμά της και δεν είναι τυχαία η ανάρτηση του Θ. Τζήμερου στις 5 Αυγούστου με ευθεία αναφορά στη Λατινοπούλου, χωρίς να την κατονομάζει: «Ενας άνθρωπος με το θάρρος της γνώμης του έχει συμπάθειες και αντιπάθειες… Ομως, στην Εθνική Δημιουργία κανείς δεν έρχεται ως στέλεχος. Ερχεται ως μέλος. Στέλεχος γίνεται με τη δουλειά του».
Στις 9 Αυγούστου, ο Κ. Μπογδάνος ανακοίνωσε την Α. Λατινοπούλου ως αντιπρόεδρο του κόμματός του, της Εθνικής Συμφωνίας. Η ρήξη ήταν πλέον προδιαγραμμένη. Μετά την αποχώρηση Μπογδάνου, απαντώντας σε σχόλια στο Twitter, ο Θ. Τζήμερος έδωσε την εξής -χολερική- απάντηση για την αντιπροεδρία της Λατινοπούλου: «Εμείς δεν ανακοινώσαμε τίποτε απολύτως. Λογικό είναι να έχετε μπερδευτεί ανάμεσα στην Εθνική Δημιουργία και την Εθνική Συμφωνία, μια ανύπαρκτη νομικά “οντότητα”, στην οποία ο Μπογδάνος αυτοχρίσθηκε πρόεδρος και άρχισε να μοιράζει οφίτσια».

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ