Πώς φτάσαμε στην παράταση των SMS έως τις 15 Μαΐου

Παράταση έως τις 15 Μαΐου δόθηκε στα SMS αν και υπήρχαν πληροφορίες για κατάργησή τους. Η κυβέρνηση, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, ακολουθεί στρατηγική της σταδιακής χαλάρωσης και αποσυμπίεσης στον δρόμο προς την επανεκκίνηση οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων.

Η επιτροπή, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στελέχη που επικαλείται η ΕΡΤ, εισηγήθηκε να παραμείνει σε ισχύ για τις επόμενες μέρες η μέθοδος του click away και του click in shop για το λιανεμπόριο. Σε συνδυασμό με τα βήματα που πραγματοποιούνται το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, όπως το άνοιγμα της εστίασης αλλά και των σχολικών μονάδων, καθώς και το “πράσινο φως” στις διαδημοτικές μετακινήσεις, κρίθηκε σκόπιμο να διατηρηθεί και τις επόμενες δύο εβδομάδες ένα μέτρο που έχει συμβάλει αποδεδειγμένα στην προστασία της δημόσιας υγείας.

Παπαευαγγέλου: Έχουμε αισιοδοξία αλλά η ξεγνοιασιά αργεί ακόμα

Στα επιδημιιολογικά δεδομένα αλλά και την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας αναφέρθηκε κατά την ενημέρωση η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου. Όπως τόνισε: “Την εβδομάδα που μας πέρασε είδαμε για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα μια σταθερή πορεία αποκλιμάκωσης του επιδημικού κύματος. Τα νέα κρούσματα μειώθηκαν κατά 15% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ ο δείκτης θετικότητας μειώθηκε στο 4,5%. Ιδιαίτερα αξιοσημείωτο είναι ότι προχθές, τη Μεγάλη Δευτέρα, σε σύνολο 118 μαζικών δειγματοληπτικών ελέγχων που διενήργησε ο ΕΟΔΥ μέσω των κινητών μονάδων υγείας σε κάθε γωνιά της χώρας, με περισσότερα από 21.000 rapid test, ο δείκτης θετικότητας ήταν 1,75%. Δηλαδή, για πρώτη φορά, μετά από πολλές εβδομάδες, μειώθηκε κάτω από το 2%. Το επιδημιολογικό φορτίο εμφανίζει μια πτωτική πορεία, όμως ο συνολικός αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια παραμένει υψηλός”.

Σχετικά με την κατάσταση στα νοσοκομεία είπε: “Ο αριθμός των νέων εισαγωγών στα Νοσοκομεία της επικράτειας εμφανίζει μια μείωση, ήπια μείωση, με το μέσο όρο του 7ημέρου να είναι στις 462 νέες εισαγωγές την ημέρα και το συνολικό αριθμό των νοσηλευόμενων ασθενών στην επικράτεια να ανέρχεται στις 5.300 ασθενείς. Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας για ασθενείς Covid εμφανίζουν σταθερά υψηλό ποσοστό κάλυψης 90% στην επικράτεια. Ευχάριστη είναι η παρατήρηση ότι για δεύτερη εβδομάδα οι αποσωληνώσεις είναι περισσότερες από τις νέες διασωληνώσεις, ενώ τα μαθηματικά μοντέλα προβλέπουν μία σταθερή μείωση των διασωληνωμένων ασθενών τις επόμενες εβδομάδες” ενώ έκανε λόγο για σταδιακή αποκλιμάκωση της πανδημίας.

“Ο δείκτης Rt σε όλη την επικράτεια είναι στο 0,97-0,98, λίγο κάτω από τη μονάδα. Και νομίζω ότι είναι κατανοητό σε όλους μας, το ίδιο μάλιστα συνέβη και στη Γαλλία τον προηγούμενο μήνα, ότι με τη μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα αυτές τις πρώτες μέρες χαλάρωσης και μείωσης των νέων κρουσμάτων, αν ξεχαστούμε σχεδόν αυτόματα το επιδημιολογικό φορτίο θα αυξηθεί και πάλι. Είμαστε χαρούμενοι, έχουμε αισιοδοξία αλλά η ξεγνοιασιά αργεί ακόμα. Ιδιαίτερα σήμερα που συνεχώς μαθαίνουμε για νέες μεταλλάξεις του κορονοϊού, κάτι που είναι απόλυτα φυσιολογικό όσο ο ιός κυκλοφορεί ανάμεσά μας, έχουμε ένα μεγάλο δρόμου και ένα στοίχημα να κερδίσουμε: να προλάβουμε να ελέγξουμε την πανδημία μέσω του μαζικού εμβολιασμού, πριν οι μεταλλάξεις του ιού δυσκολέψουν περισσότερο την πορεία μας προς την ελευθερία. Δεν έχει νόημα να μετράμε τα κρούσματα των μεταλλαγμένων ιών που ανιχνεύτηκαν στην χώρα μας και να αγωνιούμε. Αυτή είναι η δουλειά των ιολόγων και των επιδημιολόγων. Ο δικός μας στόχος πρέπει να είναι επικεντρωμένος στο να προστατεύουμε τους εαυτούς μας αλλά και τους αγαπημένους μας, συμβάλλοντας έτσι και στη μείωση της διασποράς στην κοινότητα, κυρίως με τον μαζικό εμβολιασμό, αλλά και με την ίσως βαρετή αλλά ακόμα σίγουρα απαραίτητη σταθερή χρήση των μέτρων ατομικής προστασίας” υπογράμμισε η κυρία Παπαευαγγέλου.

Έκκληση Χαρδαλιά για το Πάσχα: Τηρούμε όλοι τα μέτρα, εμβολιασμένοι και μη

Έκκληση για τήρηση των μέτρων το Πάσχα απηύθυνε ο Νίκος Χαρδαλιάς, στην ενημέρωση για την πορείας της πανδημίας. “Βρισκόμαστε στο τέλος αυτής της διαδρομής με το πρόγραμμα εμβολιασμών να διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο, αλλά και τη συνεπή εφαρμογή των μέτρων από όλους μας. Ξεπερνάμε σήμερα τα 3 εκατ. εμβολιασμούς, με πάνω από 904.000 συμπολιτών μας να έχουν κάνει και τις δύο δόσεις και προχωρούμε σταδιακά, αλλά προχωρούμε προσεκτικά. Θα θέλαμε γι’ αυτό να επιστήσουμε την προσοχή σε όλους. Οι αποφάσεις που ανακοινώσαμε δεν πρέπει να οδηγήσουν σε εφησυχασμό, θα πρέπει και πάλι να επιδείξουμε σύνεση, επαγρύπνηση, γιατί τόσο ο ιός, όσο και οι μεταλλάξεις του παραμένουν. Όπως βλέπουμε και σε άλλες χώρες και νέες εξάρσεις της πανδημίας είναι πάντα πιθανές. Γι’ αυτό είναι απαραίτητη η πιστή εφαρμογή των μέτρων. Γιατί έχουμε παρατηρήσει ως τώρα ότι ο ιός και οι μεταλλάξεις του δεν κολλάνε όταν φοράμε τη μάσκα μας, όταν αποφεύγουμε τους συγχρωτισμούς, όταν τηρούμε αποστάσεις. Αυτή είναι η θωράκισή μας απέναντι στον αόρατο εχθρό” είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

“Τηρούμε τα μέτρα, όλοι, εμβολιασμένοι και μη, φοράμε μάσκες, αποφεύγουμε συγχρωτισμούς, πλένουμε τα χέρια. Όλοι, αδιαπραγμάτευτα και υπεύθυνα. Το σίγουρο είναι ότι δυστυχώς και φέτος δεν θα μπορέσουμε να γιορτάσουμε παρέα με όλα τα αγαπημένα μας πρόσωπα, όπως θα θέλαμε, με τη συμβολή, υπομονή, επιμονή και συνεργασία όμως όλων μας, έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι σύντομα, πολύ σύντομα, όλα θα είναι διαφορετικά. Ο εμβολιασμός προχωρά και μέρα τη μέρα θα χτίσει το τείχος ανοσίας, που θα κάνει δυνατή την επιστροφή στην κανονικότητα. Παράλληλα, τα self test ενισχύουν τις δικλείδες ασφαλείας των μέτρων και των υγειονομικών πρωτοκόλλων ώστε η επαναλειτουργία δραστηριοτήτων να μην θέσει σε κίνδυνο όσα έχουμε καταφέρει. Μέρα με τη μέρα ερχόμαστε πιο κοντά στο τέλος αυτής της περιπέτειας, γι’ αυτό φέτος το μήνυμα της Ανάστασης είναι πιο δυνατό από ποτέ. Αυτή τη φορά ο χαρμόσυνος ήχος της καμπάνας, θα είναι το μήνυμα της μεγάλης μας νίκης” συμπλήρωσε ο κ. Χαρδαλιάς.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ