Πόλωση, τρόικα, παροχές δείχνουν ακόμα και τριπλές εκλογές

Πόλωση, τρόικα, παροχές δείχνουν ακόμα και τριπλές εκλογές

Ρεπορτάζ: Σκουρής Βασίλης

Η πρωτοφανής για τα μεταπολιτευτικά χρονικά πόλωση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, η σκλήρυνση της στάσης της τρόικα και ο κάβος των ευρωεκλογών, καθώς και η χρησιμοποίηση του Προέδρου της Δημοκρατίας στον εκλογικό σχεδιασμό των κομμάτων, αναζωπυρώνουν τα σενάρια για τριπλές κάλπες τον Μάιο. Το γεγονός μάλιστα ότι το Μέγαρο Μαξίμου επεξεργάζεται πακέτο παροχών προς τους πολίτες, με αφορμή το πρωτογενές πλεόνασμα, δείχνει πως παρά τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν το 2016, οι πρόωρες κάλπες παραμένουν στο μυαλό του.

Το μεγάλο πρόβλημα για την κυβέρνηση, πέραν των αδιεξόδων του προγράμματος και των επιπτώσεών του στην κοινωνία, παραμένει η στάση της τρόικα. Αν δηλαδή οι δανειστές συμφωνήσουν με την κυβερνητική στρατηγική να υπάρξουν «μπαλώματα» έως τις ευρωεκλογές και μετά από αυτές να διεξαχθεί η μεγάλη διαπραγμάτευση και αν, το κυριότερο, είναι αποφασισμένοι με τη στρατηγική τους να επιβάλουν στην Ελλάδα, όπως όλα δείχνουν, ένα τρίτο μνημόνιο. Σε μια τέτοια περίπτωση ο Αντώνης Σαμαράς δεν αποκλείεται να τα «σπάσει» με τους δανειστές, αν και η κυβέρνηση δεν δείχνει να έχει ένα plan b, όπως άλλωστε δεν δείχνει να έχει και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα πληθαίνουν οι πληροφορίες ότι ενόψει των ευρωεκλογών και των δημοτικών του Μαΐου ο πρωθυπουργός εξετάζει ανασχηματισμό και μάλιστα τον Απρίλιο. Πριν δηλαδή τις ευρωεκλογές και όχι μετά από αυτές, ώστε να απορροφήσει τους κραδασμούς από το εκλογικό αποτέλεσμα γεγονός που με τη σειρά του εντείνει τα σενάρια για τριπλές κάλπες.

Ο ανασχηματισμός άλλωστε αναμένεται να έχει κεντρικό πρόσωπο τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ενώ θα πραγματοποιηθεί και με αφορμή την αντικατάσταση υπουργών που θα χρειαστεί να είναι υποψήφιοι στις δημοτικές εκλογές. Ήδη ο υφυπουργός παντελής Καψής επιβεβαίωσε τη Realnews ότι έχει αποφασίσει να παραιτηθεί όταν ολοκληρωθεί η πορεία της ΝΕΡΙΤ, τέλη Φεβρουαρίου αρχές Μαρτίου. Τον ανασχηματισμό πάντως, αν τελικά γίνει , θα σηματοδοτήσει η αλλαγή ή όχι υπουργού Οικονομικών, καθώς η αντικατάστασή του θα εκτονώσει κατά πολύ τις πιέσεις από τα «γαλάζια» στελέχη και θα δημιουργήσει νέες ελπίδες ενόψει των εκλογικών αναμετρήσεων, μαζί με τη διαπραγμάτευση για την απομείωση του χρέους, εφόσον βεβαίως έως τότε δεν έχουν ληφθεί νέα μέτρα και η χώρα δεν υποχρεωθεί να προσφύγει σε νέο πρόγραμμα.

Ορισμός του διαδόχου του Γιώργου Προβόπουλου στη θέση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, πάντως, θα πρέπει να γίνει το αργότερο μαζί με τις ευρωεκλογές, αφού αναλαμβάνει τα καθήκοντά του και ξεκινά την εξαετή θητεία του στις 20 Ιουνίου. Είναι σαφές πως αν έχει τελικά προεπιλεγεί ο Γιάννης Στουρνάρας για διάδοχος του Γ. Προβόπουλου, πολιτικά ορθό θα είναι ο νέος υπουργός Οικονομικών να αναλάβει εξ αρχής τις ευθύνες της διαπραγμάτευσης για την απομείωση του χρέους.

Οι οριστικές αποφάσεις του πρωθυπουργού και για τον ανασχηματισμό, όπως και για πιθανές πρόωρες κάλπες, αναμένεται να ληφθούν αρχές Απριλίου, αφού κλείσει και ο τελευταίος κύκλος διαπραγμάτευσης με την τρόικα και ξεκαθαρίσουν τόσο οι προθέσεις των δανειστών για το ελληνικό χρέος όσο και το πολιτικό και κοινωνικό κλίμα στη χώρα.

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ