Πολάκης: Το νομοσχέδιο για την Υγεία είναι ένα βήμα προς ένα κοινωνικό κράτος

«Από τη νεοφιλελεύθερη λογική της ατομικής ευθύνης για την αρρώστια που έχει ο κάθε ασθενής, κάνουμε το βήμα για να περάσουμε σε ένα πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας, όπου η πολιτεία έχει την ευθύνη να παρέχει καθολική κάλυψη και προαγωγή υγείας στον πληθυσμό στον τόπο κατοικίας του, η οποία με οργανωμένο τρόπο προλαμβάνει, κατευθύνει, συνταγογραφεί και παραπέμπει σε ανώτερες δομές του συστήματος» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια του νομοσχεδίου για την Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Τόνισε ότι «πρόκειται για μια κοινωνική συμμαχία με τις νέες γενιές οι οποίες βρέθηκαν εκτός Ελλάδας, εκτός ΕΣΥ, εκτός ΕΟΠΥΥ, ή αναγκάστηκαν σε ατομικές συμβάσεις εργασίας με 50 ευρώ», και κατηγόρησε την αντιπολίτευση οτι τα προηγούμενα χρόνια συμμάχησε «με τον μεγάλο ιδιωτικό τομέα, στον οποίο είχατε εκχωρήσει την πρωτοβάθμια φροντίδα και με κάποια στρώματα παλιών γιατρών που έβγαζαν όχι μόνο τον μισθό που είχαν». «Εμείς κάνουμε μια άλλη κοινωνική συμμαχία με γενιές που έρχονται, με το νοσηλευτικό και το άλλο υγειονομικό δυναμικό, με την ομάδα υγείας που θα έχει στην ευθύνη της μια μεγάλη ομάδα πληθυσμού» σημείωσε και πρόσθεσε «κάνουμε βήματα ώστε ο ιδιωτικός τομέας να έχει συμπληρωματικό ρόλο και όχι κυρίαρχο ρόλο στον οποίο εσείς ωθήσατε ενεργητικά και παθητικά, με αυτά τα οποία κάνατε τα προηγούμενα χρόνια».

«Αξιοποιήσατε την πτώχευση της χώρας μέσα από αυτό το μοντέλο ανάπτυξης για να κάνετε καινούριο διαχωρισμό και να μοιράσετε την πίτα προς όφελος αυτών των συμφερόντων» υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας.

Χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «δεύτερο παράλληλο πρόγραμμα» και αναφέρθηκε στην ίδρυση του Νοσοκομείο Καρπάθου και του Νοσοκομείο της Σαντορίνης.

Κατηγόρησε τον αρχηγό της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη ότι είπε ψέμματα όταν ανεφερε ότι η κυβέρνηση έχει καταθέσει 159 τροπολογίες. «Σε 11 νομοσχέδια η κυβέρνηση κατέθεσε και ψήφισε 85 τροπολογίες, οι άλλες 74 ήταν αυτές που είχαν καταθέσει οι βουλευτές των άλλων κομμάτων» είπε.

Μιλώντας για τις ΜΗΝ (Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας) σημείωσε ότι «το βασικό είναι ότι εμείς δεν θέλουμε μια ανεξέλεγκτη ανάπτυξη μονάδων ημερήσιας νοσηλείας, αλλά θέλουμε συμμαχία με κάποιους ανθρώπους που έχουν τα επιστημονικά κότσια να ανοίξουν μονάδες ημερήσιας νοσηλείας, και να θεραπεύσουν τους συμπολίτες μας. Αυτό θέλουμε και αυτό θα στηρίξουμε».

Επισήμανε ότι «κανείς δεν λέει ότι παραλάβαμε 438 κρεβάτια ΜΕΘ, τα κάναμε 521 το 2016 και αυτή τη στιγμή λειτουργούν 566 κλίνες ΜΕΘ. Δεν είχε φτάσει η χώρα ποτέ σε τέτοια νούμερα. Και θα ανοίξουμε και άλλα κρεβάτια μέχρι το τέλος της θητείας μας».

Ο κ. Πολάκης κατέληξε λέγοντας ότι «θα ήθελα να αναγνωρίσετε ότι σε αυτές τις συνθήκες είναι ένα βήμα προς ένα κοινωνικό κράτος, που αναστρέφει αυτό που έκαναν οι προηγούμενοι και βάζει πλάτη με τη βοήθεια του λαού, να γίνει κάτι».ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ