Ποιοι θα κληθούν να καταθέσουν στην προανακριτική

 Ποιοι θα κληθούν να καταθέσουν στην προανακριτική 

 

 

Ρεπορτάζ: Κωνσταντάτου Μαριάνθη

Τις προτάσεις τους για τους μάρτυρες που θα περάσουν το κατώφλι της προανακριτικής επιτροπής και θα καταθέσουν για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ και πιο συγκεκριμένα για τις ευθύνες του πρώην Υπουργού Γιώργου Παπακωνσταντίνου καταθέτουν σήμερα τα κόμματα.

Από την ΝΔ θα ζητηθεί να κληθούν να καταθέσουν, με χρονολογική σειρά, περίπου 30 πρόσωπα στους οποίους συμπεριλαμβάνονται όλοι όσοι χειρίστηκαν την λίστα. Πλην του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, η ΝΔ θα ζητήσει να κληθεί να καταθέσει ως μάρτυρας, σύμφωνα με πληροφορίες, και ο Βαγγέλης Βενιζέλος, ενώ αντίθετα δεν θα προτείνουν τον πρώην Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ η λίστα μαρτύρων περιλαμβάνει τουλάχιστον 20 άτομα, ανάμεσα τους και οι Γιώργος Παπανδρέου, Βαγγέλης Βενιζέλος και Λουκάς Παπαδήμος. Τα συγγενικά πρόσωπα του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, τα ονόματα των οποίων απαλείφθηκαν από την λίστα, οι στενοί συνεργάτες του πρώην Υπουργού καθώς και στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών που χειρίστηκαν το θέμα της λίστας αλλά και του ΣΔΟΕ αναμένεται επίσης να προταθούν από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κρίνει ως ιδιαιτέρως σημαντική κατάθεση στελέχους του ΣΔΟΕ, που περιλαμβάνεται στη δικογραφία, από την οποία, όπως λένε προκύπτει ότι ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην χώρα μας «ευσχήμως αποθάρρυνε τα στελέχη του ΣΔΟΕ από το να ασχοληθούν με την λίστα». Θα πρέπει επομένως να θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ θα κληθεί να καταθέσει και ο εν λόγω εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην χώρα μας.

Από το ΠΑΣΟΚ, πλην του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, δεν θα υπάρξει πρόταση για να καταθέσει ως μάρτυρας κάποιο άλλο πολιτικό πρόσωπο. Σε κάθε περίπτωση πάντως, το ΠΑΣΟΚ εκτιμά ότι πρέπει να καταθέσουν ενώπιον της επιτροπής όλα τα πρόσωπα που έχουν ήδη κληθεί από τους οικονομικούς εισαγγελείς, καθώς και όλα τα πρόσωπα από τα χέρια των οποίων «πέρασε» η λίστα πριν φτάσει στα χέρια του Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Ως ιδιαιτέρως σημαντικό στοιχείο θεωρούν επίσης από το ΠΑΣΟΚ τη διεξαγωγή πραγματογνωμοσύνης για το πότε και από ποιόν δημιουργήθηκε το ηλεκτρονικό υλικό.

Γύρω στα 30 ονόματα θα περιέχει ο κατάλογος των μαρτύρων που θα καταθέσει η ΔΗΜΑΡ και σύμφωνα με πληροφορίες στον κατάλογο αυτό θα περιλαμβάνονται και κάποια επιπλέον πολιτικά πρόσωπα, πλην του Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

Από τους Ανεξάρτητους Έλληνες θα προταθούν όλοι οι μάρτυρες που έχουν καταθέσει στους οικονομικούς εισαγγελείς, ενώ θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα κληθούν ακόμα να καταθέσουν, πλην του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, οι Βαγγέλης Βενιζέλος, Γιώργος Παπανδρέου και Λουκάς Παπαδήμος. Στην ίδια κατεύθυνση αναμένεται να κινηθεί και η Χρυσή Αυγή.

«Απαγορευτικό» στις συνεντεύξεις των μελών 

Για όσο διάστημα θα διαρκέσει η διερεύνηση της υπόθεσης για την λίστα Λαγκάρντ από την προανακριτική επιτροπή δεν θα επιτρέπεται να δώσουν συνεντεύξεις τα μέλη της αποφάσισε η αρμόδια επιτροπή της βουλής. Όποιο μέλος παραβεί αυτό τον όρο τότε θα αντικαθίσταται άμεσα.

 

Πηγή: real.gr 

 

 

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ