Παύλος Μπακογιάννης: 34 χρόνια μετά – «Του μιλάω κάθε βράδυ» – Η εξομολόγηση του Κώστα Μπακογιάννη

Συγκινούν τα λόγια του Κώστα Μπακογιάννη για τον πατέρα του Παύλο, ο οποίος δολοφονήθηκε άνανδρα σαν σήμερα πριν από 34χρόνια. Ο Δήμαρχος Αθηναίων, καλεσμένος στην εκπομπή του One, «Στιγμές» με τον Μάνο Νιφλή αναπολεί τις δικές του στιγμές με τον πατέρα του και θυμάται τις συμβουλές που του έδινε.

«Η πρώτη εικόνα που μου έρχεται στο μυαλό από τον πατέρα μου είναι το χαμόγελό του» τόνισε ο Κώστας Μπακογιάννης και πρόσθεσε: «Θυμάμαι έναν άνθρωπο γεμάτο ζωντάνια, γεμάτο δυναμισμό, με απέραντο χαμόγελο. Έναν άνθρωπο πολύ τρυφερό, αγαπησιάρη και ίσως η πρώτη εικόνα που έχω στο μυαλό μου είναι να ανεβαίνουμε το βουνό όταν πηγαίναμε στην Βελωτά,  στο χωριό όπου γεννήθηκε, για να βοηθήσουμε με τα σταφύλια. Ανεβαίναμε το βουνό και ο πατέρας μου μού μάθαινε να «διαβάζω» το βουνό, να βρίσκω το μονοπάτι. Και μου έλεγε τη γνωστή φράση: «το καλό το παλικάρι ξέρει κι άλλο μονοπάτι».

Μια άλλη ατάκα που θυμάται από τον Παύλο Μπακογιάννη είναι το «ξέρεις από πού είμαι εγώ ρε;». Όπως είπε ο Κώστας Μπακογιάννης, «ήταν κάτι που έλεγε και όταν θύμωνε, όταν εξοργιζόταν πολύ. Στην αρχή νόμιζα ότι αυτό που ήθελε να πει είναι πως είναι από την Βελωτά που βγάζει άνδρες, παλικάρια. Μετά κατάλαβα ότι εννοούσε κάτι άλλο, λίγο πιο βαθύ: «Ξέρεις από πού είμαι εγώ ρε; Μόνος μου τα έχτισα και να γκρεμιστούν θα τα ξαναχτίσω». Αυτό είχε μια ασύλληπτη δύναμη και ήταν ένας άνθρωπος που σε παρέσερνε στον διάβα του. Πόσω μάλλον όταν είσαι πιτσιρικάς και έχεις τον πατέρα σου σαν Θεό… Σου μένουν αυτά τα λόγια».

Ο Δήμαρχος Αθηναίων εξομολογήθηκε ότι «αν ζούσε ο πατέρας μου εγώ δεν θα έκανα αυτό που κάνω.  Ξεκίνησα στο Καρπενήσι πριν από 13 χρόνια για να ολοκληρώσω αυτό που εκείνος άρχισε. Γι’ αυτό και ό, τι έχει να κάνει με την Ευρυτανία και τον τόπο μου εμένα με φορτίζει. Πιστεύω ότι ο άνθρωπος πρέπει να έχει ρίζες γιατί άμα δεν έχεις ρίζες, ο αέρας σε παρασέρνει. Όταν έχεις ρίζες μπορεί να λυγίσεις, αλλά δεν θα σπάσεις».

Σε ερώτηση για το εάν ο πατέρας του αποτελεί πυξίδα του και στις πολιτικές αποφάσεις και την καθημερινότητά του, απάντησε ότι «είναι το απόλυτο τεστ. Σκέφτομαι: «θα ήταν ευχαριστημένος μαζί μου; Θα συμφωνούσε;». Μιλάω μαζί του στο κεφάλι μου κάθε βράδυ πριν κοιμηθώ».

Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ:

Η ανάρτηση του Κώστα Μπακογιάννη για τα 34 χρόνια από τον θάνατο του πατέρα του

Ο Κώστας Μπακογιάννης έκανε σήμερα στον λογαριασμό του στο Instagram μια ανάρτηση. Ανέβασε μια φωτογραφία με τον πατέρα του από τότε που ήταν παιδί και τη συνόδευσε με ένα πολύ συγκινητικό μήνυμα.

 «Όσα χρόνια και αν περάσουν, το χαμόγελό σου πάντοτε θα δίνει δύναμη σε όσους σε αγάπησαν», έγραψε στη λεζάντα του.

Η άνανδρη δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη από την «17 Νοέμβρη»

Ο Παύλος Μπακογιάννης δολοφονήθηκε στις 26η Σεπτεμβρίου 1989, την ημέρα που η Βουλή επρόκειτο να αποφασίσει αν θα παρέπεμπε τον Ανδρέα Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο για το σκάνδαλο Κοσκωτά, στο πλαίσιο της λεγόμενης «Κάθαρσης» ή «Βρώμικου 89» κατ’ άλλους.

Στις 7:58 το πρωί, πυροβολήθηκε από μία ομάδα τριών ενόπλων στην είσοδο του γραφείου του στην οδό Ομήρου στο Κολωνάκι. Διακομίστηκε βαρύτατα τραυματισμένος στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», όπου εξέπνευσε μία ώρα αργότερα. Σύμφωνα με μαρτυρία της συζύγου του στη δίκη της 17Ν, ο Παύλος Μπακογιάννης είχε περάσει το προηγούμενο βράδυ της δολοφονίας του στα γραφεία του Συνασπισμού (νυν ΣΥΡΙΖΑ) κι έτσι το επίμαχο πρωινό είπε στον φρουρό του να μην τον συνοδεύσει ως το γραφείο του στο Κολωνάκι.

Την ίδια μέρα, σε πρωινή συνεδρίαση της Βουλής που μεταδιδόταν την ίδια ώρα από την τηλεόραση, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, χειροκροτούμενος απ’ όλες τις πτέρυγες, ευχήθηκε, σύμφωνα με το sansimera.gr: «Να είναι το αίμα τού Παύλου Μπακογιάννη το τελευταίο που χύνεται άδικα σ’ αυτόν τον τόπο».

Την ευθύνη για τη δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη ανέλαβε με 12σέλιδη προκήρυξή της, που είχε τίτλο «Άρχισε η Κάθαρση» και που εστάλη στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», στις 9 Οκτωβρίου 1989, η τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη».

Για τη δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη καταδικάστηκαν στις 17 Δεκεμβρίου 2003, από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών, σε ισόβια κάθειρξη ο Δημήτρης Κουφοντίνας, ο Ηρακλής Κωστάρης και ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος και σε 15 χρόνια κάθειρξη ο Σάββας Ξηρός και ο Βασίλης Τζωρτζάτος.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ