ΠΑΣΟΚ: Στο «κόκκινο» το θερμόμετρο ενόψει της Κεντρικής Επιτροπής – Γιατί ο Χάρης Δούκας πρότεινε σήμερα ημερομηνίες

Στο «κόκκινο» παρέμεινε και σήμερα το θερμόμετρο στο ΠΑΣΟΚ, καθώς ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας έστειλε πρόταση στην Κεντρική Επιτροπή με συγκεκριμένες ημερομηνίες για την διεξαγωγή εσωκομματικών εκλογών, αλλά η ενέργειά του προκάλεσε την οργή της Χαριλάου Τρικούπη, η οποία απάντησε με μάλλον ειρωνικό τρόπο, σημειώνοντας ότι η βιασύνη είναι κακός σύμβουλος.

Πάντως συνεργάτες του Χάρη Δούκα χαρακτήριζαν την πρόταση «ενωτική». Η πρόταση εστάλη στον Γραμματέα της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής (ΚΠΕ) και στον Εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, ενόψει της συνεδρίασης της ΚΠΕ και στον απόηχο της αμφισβήτησης του Νίκου Ανδρουλάκη από πλειάδα στελεχών, μετά το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών. Το κείμενο της πρότασης έγραφε:

«Αγαπητοί Σύντροφοι,

Την Κυριακή στις 30/06/2024 έχουμε την κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής. Στόχος όλων μας είναι να συζητήσουμε και να συναποφασίσουμε την επανεκκίνηση που χρειαζόμαστε, ώστε να γίνει το ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής η μεγάλη δύναμη που θα οδηγήσει στην προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου.

Αυτό προϋποθέτει δημιουργική συζήτηση, χωρίς εντάσεις και πολώσεις. Ευνόητο είναι πως οι εργασίες της Κ.Π.Ε πρέπει να διεξαχθούν με απόλυτη διαφάνεια και δημοκρατία, χωρίς αποκλεισμούς.

Η γόνιμη συζήτηση που ευελπιστώ πως θα γίνει, χρειάζεται να καταλήξει σε έναν οδικό χάρτη για τα επόμενα βήματά μας.

Συγκεκριμένα προτείνω:

1. Nα γιορτάσουμε ενωτικά τα 50 χρόνια της ιδρυτικής διακήρυξης του ΠΑΣΟΚ στις 3 Σεπτέμβρη.
2. Να διεξαχθεί Πανελλαδική Συνδιάσκεψη, στις αρχές Οκτώβρη, για να συζητήσουμε τις πολιτικές εξελίξεις και τους κεντρικούς πολιτικούς άξονες του Κινήματός μας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων του Κινήματός μας και των κοινωνικών φορέων, όπως προβλέπει το καταστατικό.
3. Στη συνέχεια να οδηγηθούμε συντεταγμένα στην ψηφοφορία για την ανάδειξη από τα μέλη και τους φίλους μας, της νέας ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ.

Προτείνω η ψηφοφορία να διεξαχθεί στις 3 και 10 Νοεμβρίου, με τις διαφανείς και αξιόπιστες διαδικασίες που έγιναν στις εκλογές του 2017 και του 2021.

Θεωρώ ότι ο οδικός χάρτης εξασφαλίζει:

Πρώτον: Τη δυνατότητα πολιτικής συζήτησης για την αναγκαία επανεκκίνηση και ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ-Κίνηματος Αλλαγής.
Δεύτερον: Τον προσδιορισμό των εκλογών ανάδειξης ηγεσίας, σε χρόνο που δεν επιτρέπει μακροχρόνιες διαδικασίες που οδηγούν σε εσωστρέφεια .

Ελπίζω ότι θα σταθούμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων και της ευθύνης μας απέναντι στους πολίτες και την χώρα».

Η δηκτική απάντηση της Χαριλάου Τρικούπη

Πηγές του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, σχολιάζοντας την κίνηση και τις προτάσεις του Χάρη Δούκα, απάντησαν: «Η βιασύνη είναι κακός σύμβουλος σε όλα τα επίπεδα. Η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής θα συνεδριάσει ως γνωστόν την Κυριακή 30 Ιουνίου για να αποφασίσει τον οδικό χάρτη. Ως εκ τούτου, θα αναμέναμε από τον κ. Δούκα να έρθει στη συνεδρίαση του οργάνου του οποίου είναι μέλος και να εκθέσει τις απόψεις του, και όχι να τις κοινοποιεί στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής μέσω του email τρίτου προσώπου”.

“Καρφώνοντας” τον κ. Δούκα, συνεχίζουν σημειώνοντας: “Εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι ο δήμαρχος Αθηναίων αγνοεί ότι στις 10 Νοεμβρίου 2024, ημερομηνία που προτείνει για τη διενέργεια του β΄γύρου των εσωκομματικών εκλογών, θα διεξαχθεί ο μαραθώνιος δρόμος”.

Ο Δήμαρχος «σήκωσε το γάντι»

Άμεση ήταν η απάντηση του επιτελείου του Χάρη Δούκα στην Χαριλάου Τρικούπη. Ο κ. Δούκας θύμισε τι είχε γίνει στις προηγούμενες εκλογές για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, το 20217, εκλογές που είχαν γίνει επίσης την ημέρα του Μαραθωνίου.

«Σας ενημερώνουμε ότι ο πρώτος γύρος των εκλογών για την ανάδειξη της ηγεσίας στην κεντροαριστερά διεξήχθη στις 12 Νοεμβρίου του 2017, την ημέρα δηλαδή του Μαραθωνίου. Στις εκλογές αυτές συμμετείχε και ο ίδιος ο κ. Ανδρουλάκης ως υποψήφιος. Όντως, λοιπόν, η βιασύνη είναι κακός σύμβουλος», ανέφερε το επιτελείο του Δημάρχου Αθηναίων.

Οι πληροφορίες

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του ΑΝΤ1, στόχος του κ. Ανδρουλάκη είναι κερδίσει χρόνος και οι διαδικασίες εκλογής νέου ηγέτη στο ΠΑΣΟΚ να εκκινήσουν όταν θα έχει μπει το 2025.  Αντίθετα με τα σχέδια του κ. Ανδρουλάκη, ο Χάρης Δούκας λέει «εδώ και τώρα».

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, στις κάλπες που θα στηθούν στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, θα είναι τουλάχιστον 3 οι υποψηφιότητες:  Του κ. Ανδρουλάκη, του κ. Δούκα και του κ. Γερουλάνου.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ