Παρασκηνιακός πόλεμος στον ΣΥΡΙΖΑ

Παρασκηνιακός πόλεμος στον ΣΥΡΙΖΑ 

Ρεπορτάζ: Σκουρής Βασίλης

 

Έντονη διαμάχη επικρατεί στο παρασκήνιο μεταξύ προσώπων αλλά και συνιστωσών στον ΣΥΡΙΖΑ, ενόψει της εκλογής της 35μελούς Γραμματείας που θα οδηγήσει το κόμμα στο Συνέδριο ενοποίησής του που αρχικά προγραμματίζεται για τις αρχές Μαΐου.

Η 35μελής Γραμματεία -που εν συνεχεία θα ορίσει την 9μελή ή 11μελή Διεύθυνση- θα οριστεί εν μέρει από τις συνιστώσες (πιθανότατα τα 15 μέλη της) ενώ τα υπόλοιπα είκοσι θα εκλεγούν το Σάββατο, στη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής που εκλέχθηκε την προπερασμένη Κυριακή από την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη.

Όπως όλα δείχνουν και παρά τις αφόρητες πιέσεις που ασκούνται, οι συνιστώσες δεν θα εκπροσωπηθούν όλες, παρά οι κυριότερες-ίσως οι ιδρυτικές. Η ΑΚΟΑ π.χ. θα επιλέξει αν θα εκπροσωπηθεί από τον Παναγιώτη Λάμπρου ή τον Γ. Κλαυδιανό, στους Ενεργούς Πολίτες ο Μανώλης Γλέζος συζητά για την κυρία Καρακώστα ή τον καθηγητή Ασημακόπουλο, η ΚΕΔΑ μάλλον ορίζει τον πρώην ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Θεωνά, η ΚΟΕ αν δεν αναλάβει ο ίδιος ο Ρούντι Ρινάλντι θα επιμείνει στον Γιώργο Νικολακάκη, ενώ θα συμμετέχει και ο συντονιστής της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Αθανασίου.

Όπως όλα επίσης δείχνουν, οι πασοκογενείς θα προωθήσουν τον Αλέξη Μητρόπουλο και τον Πάνο Κουρουμπλή, ενώ διεκδικούν και τρίτη θέση για τον Κώστα Τεμπονέρα, γιο του δολοφονημένου καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα.

Το πρωί σήμερα, πριν τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ, που θα ορίσει την αντιπροσωπεία της Κουμουνδούρου, θα αποφασίσει τους εκπροσώπους του που θα προωθήσει το «Αριστερό Ρεύμα»-μεταξύ αυτών θα είναι πιθανότατα και τα κορυφαία του στελέχη Παναγιώτης Λαφαζάνης και Δημήτρης Στρατούλης.

Οι πληροφορίες επιμένουν πως στη νέα 35μελή Γραμματεία από την Κουμουνδούρου θα επιδιωχθεί να συμμετέχουν πέραν του Αλέξη Τσίπρα, του Δημήτρη Βίτσα, Γραμματέα της ΚΠΕ του ΣΥΝ και του Νίκου Βούτση, Γραμματέα της ΚΟ και όλα σχεδόν τα μέλη της Γραμματείας του ΣΥΝ: Δημήτρης Στρατούλης, Κώστας Ήσυχος, Σόφη Παπαδόγιαννη, Αλέκος Καλύβης, Γ. Κανταράς, Τάσος Κορωνάκης, Αριστείδης Μπαλτάς, Γιάννης Μηλιός, Ρένα Δούρου, Κώστας Πουλάκης, Γιάννης Μπαλάφας, Χριστόφορος Παπαδόπουλος, Χρήστος Λάσκος, Ειρήνη Κατσινοπούλου.

Εννοείται βεβαίως ότι θα συμμετάσχουν η Σοφία Σακοράφα και ο Δημήτρης Παπαδημούλης, αλλά και ο εκπρόσωπος Τύπου Πάνος Σκουρλέτης και ο διευθυντής του γραφείου του Προέδρου Νίκος Παππάς.

Πρόβλημα

Η ψηφοφορία, πάντως, μοιάζει προβληματική για ένα κόμμα που ευαγγελίζεται τη δημοκρατία, αφού άλλοι θα ορισθούν και άλλοι θα ψηφιστούν, ενώ για την σύνθεση συμφωνήθηκε να τηρηθούν οι συσχετισμοί των δυο ψηφοδελτίων όπως προέκυψαν από τη Συνδιάσκεψη: Προεδρικοί 75% και Ρεύμα 25%!

 

Πηγή: real.gr

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ