Παπαδημούλης στον Realfm 97,8: Ατυχής η δήλωση Ξυδάκη

Ατυχής χαρακτήρισε τη δήλωση του Νίκου Ξυδάκη για τη δραχμή ο Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.

Στο ερώτημα για το εάν υπάρχουν στο κυβερνητικό στρατόπεδο σκέψεις για επιστροφή στη δραχμή ή για δημοψήφισμα εάν τα πράγματα δεν πάνε καλά στην αξιολόγηση ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε: «Κατηγορηματικά όχι. Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ και η δέσμευση της κυβέρνησης είναι εκλογές το 2019. Είμαστε απέναντι στο αίτημα της ΝΔ για εκλογές εδώ και τώρα, γιατί αυτό θα κάνει ζημιά στη χώρα, στην οικονομία, θα μεγαλώσει τον λογαριασμό των μέτρων και θα διευκολύνει τα σχέδια όσων εμμένουν και καραδοκούν να  ξαναθέσουν το Grexit στο τραπέζι σε μία στιγμή που η ελληνική οικονομία δείχνει να ανακάμπτει. Επιμένουμε για έναν παραπάνω λόγο σε αυτήν τη γραμμή διότι το τελευταίο διάστημα έχουμε και πρόσθετους παράγοντες αβεβαιότητας με τις απειλές Ερντογάν, με τις πρώτες ενέργειες του Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, που επιβάλλουν στην Ελλάδα να ενισχύσουμε την πολιτική σταθερότητα, να θωρακίσουμε την οικονομία και να προσπαθήσουμε παρά τις μεγάλες μας διαφορές όπου μπορούμε να έχουμε και μία ευρύτερη πολιτική συνεννόηση»

Και πρόσθεσε: «Επομένως, και δεν θέλω να μασάω τα λόγια μου, η σύγχυση που προκάλεσαν οι χθεσινές δηλώσεις  του Νίκου Ξυδάκη νομίζω ότι δεν ωφελεί, ήταν και ατυχής η δήλωση και λάθος η στιγμή. Νομίζω ότι το συμφέρον της χώρας και αυτό είναι σταθερή επιλογή της κυβέρνησης, του Πρωθυπουργού που δίνει τις εντολές και φυσικά του οικονομικού επιτελείου που πασχίζει σε μία δύσκολη και άνιση διαπραγμάτευση είναι να μην ξαναζήσουμε το καλοκαίρι του 2015. Αυτό δεν συμφέρει ούτε την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό αλλά ούτε και την Ευρωζώνη που έχει πάρα πολλά προβλήματα και πολλούς πονοκεφάλους».

Σχετικά με την καθυστέρηση της αξιολόγησης ο κ. Παπαδημούλης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «ο κύριος λόγος της εμπλοκής είναι αυτός που καταγράφεται ήδη ολοένα και περισσότερο στον διεθνή Τύπο, ότι τα δύο βουβάλια, οι δύο ισχυροί , το ΔΝΤ και το Βερολίνο τσακώνονται στην πλάτη της Ελλάδας και του ελληνικού λαού αδυνατώντας να συμβιβάσουν τις διαφορές που έχουν στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και στα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018. Κατά τα άλλα, εμείς πρέπει να τρέξουμε στα θέματα που έχουμε αναλάβει δεσμεύσεις γρηγορότερα, αλλά για να κλείσει μία συμφωνία χρειάζεται να υπάρξει ένα πακέτο. Αυτές τις ώρες και τις επόμενες λίγες ημέρες, υπάρχει μία έντονη κινητικότητα για να αναζητηθεί μία λύση, διότι ολοένα και περισσότεροι καταλαβαίνουν ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και το τι θα γίνει μετά το 2018 με μία συμφωνία το ταχύτερο δυνατό είναι το κοινό συμφέρον».

Στο ερώτημα τι θα γίνει εάν χαθεί το χρονικό ορόσημο της 20ης Φεβρουαρίου του Eurogroup ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «πρέπει να αποφύγουμε το σενάριο της πολύμηνης εμπλοκής γιατί είναι ολοφάνερα επιζήμιο για τη χώρα, την οικονομία αλλά και για την Ευρωζώνη… Από εκεί και πέρα, εάν δεν τα καταφέρουμε μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου, ορισμένοι κάνουν την εκτίμηση ότι εάν μέχρι τότε προχωρήσουν και γεφυρωθούν κάποια πράγματα θα μπορούσε ίσως τον Μάρτιο να ολοκληρωθεί αυτό το πακέτο. Και επειδή η ΕΚΤ σκοπεύει να συνεχίσει την ποσοτική χαλάρωση, αυτό δεν είναι απαγορευτικό για τον στόχο της ένταξης μας στην ποσοτική χαλάρωση που θα φέρει πολλά οφέλη» και πρόσθεσε:

«Αυτό που θα ήταν κακό είναι μία πολύμηνη εμπλοκή που να μας πλησιάσει στο καλοκαίρι και είμαι βέβαιος ότι αυτό δεν το θέλουν ούτε οι Ευρωπαίοι δανειστές ούτε η ελληνική κυβέρνηση».

Ακούστε το ηχητικό:

Δείτε επίσης:

Κούλογλου: Κακώς άνοιξε συζήτηση για τη δραχμή

Μητσοτάκης: Πυρ κατά Τσακαλώτου για την επιστολή-ομολογία

Ο Ξυδάκης στο δελτίο του ΑΝΤ1 για την δραχμή: Δεν είμαι λαγός… Να ανοίξει η συζήτηση – ΒΙΝΤΕΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ