Όλα όσα έγιναν στις εκδηλώσεις για τον Σημίτη και την Γιαννάκου – Τα μηνύματα και τα παραλειπόμενα

Πολλά είναι τα παραλειπόμενα από τις εκδηλώσεις που έγιναν προς τιμήν του Κώστα Σημίτη αλλά και στη μνήμη της Μαριέττας Γιαννάκου. Καταρχάς όπως έγινε γνωστό χθες, η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη και στις δύο εκδηλώσεις οδήγησαν σε αλλαγές στο πρόγραμμα της εκδήλωσης για την Μαριέττα Γιαννάκου.

Kώστας Σημίτης: Δεν προχωράς χωρίς σχέδιο – Στις αλλαγές υπάρχουν αντιστάσεις

Άλλαξε η σειρά των ομιλητών και έτσι ο Κώστας Καραμανλής αντί να κλείσει την εκδήλωση, όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο, μίλησε στην αρχή μετά τον Κώστα Τασούλα ώστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης να προλάβει να τον ακούσει και να μεταβεί στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού.

Ακόμη ένα από τα παραλειπόμενα ήταν, σύμφωνα με το «Θεωρείο» της εφημερίδας «Καθημερινή» ότι ακριβώς πίσω από τον Κώστα Καραμανλή καθόταν ο υφυπουργός Άμυνας, Γιάννης Κεφαλογιάννης. Παλαιό και έμπειρο στέλεχος της ΝΔ παρατήρησε τη διάταξη και σχολίασε πως ο Κεφαλογιάννης είναι σαν υπασπιστής του πρώην πρωθυπουργού. Εκεί πετάχτηκε ένας υπουργός και έκανε ένα… μίνι μάθημα Ιστορίας: «Πάντα οι Κεφαλογιάννηδες ήταν υπασπιστές των Καραμανλήδων».

Κώστας Καραμανλής: «Σε όλη της την ζωή, η Μαριέττα Γιαννάκου αγωνιζόταν για τις αρχές και τις αξίες της παράταξής μας»

Άλλοι παρατήρησαν ότι στην εκδήλωση παραβρέθηκαν τρεις γαλάζιοι αρχηγοί, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Κώστας Καραμανλής και ο Αντώνης Σαμαράς. Δεν είναι η πρώτη φορά. Ήταν ωστόσο πρώτη φορά που ο Μητσοτάκης παρέστη – χωρίς δηλ. να ανέβει και ο ίδιος στο πόντιουμ- σε ομιλία του Καραμανλή. Οι αναφορές του Καραμανλή ήταν εκτεταμένες για το πολιτικό παράδειγμα της Μαριέττας Γιαννάκου- το ύφος και το ήθος της εξουσίας δηλαδή.

Στο μεταξύ σύμφωνα με την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», ως έμμεση νύξη για την αποχώρηση του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά την ομιλία Καραμανλή ώστε να προλάβει να παραστεί στην εκδήλωση για τον Σημίτη ερμηνεύτηκε η αναφορά του Νικήτα Κακλαμάνη «στα πρόσωπα των δύο πρώην πρωθυπουργών που είναι ακόμα στην αίθουσα» με την οποία θέλησε να καλωσορίσει «την όλη ΝΔ, την παλιά και τη νέα, την κεντροφιλελεύθερη και την παραδοσιακή λαϊκή πτέρυγά της». Ο ίδιος είπε για την Μαριέττα Γιαννάκου ότι δεν δίστασε να πει μεγάλα «όχι» προκειμένου να πει τα μεγάλα «ναι» στην άσκηση της πολιτικής.

Η εκδήλωση στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού

Πολλοί ήταν εκείνοι που έδωσαν το παρών στην εκδήλωση προς τιμήν του Κώστα Σημίτη. Παραβρέθηκαν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, δύο υπηρεσιακοί πρωθυπουργοί (Παναγιώτης Πικραμμένος και Ιωάννης Σαρμάς), ένας κοινής αποδοχής (Λουκάς Παπαδήμος) καθώς επίσης και τεχνοκράτες, όπως ο Γκίκας Χαρδούβελης, ο Γιάννης Σπράος και ο Νίκος Αλιβιζάτος. Επιχειρηματίες όπως η Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη και ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΒ, Θεόδωρος Φέσσας, αλλά και εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, όπως οι Χάρης Δούκας και Στέλιος Αγγελούδης.

Από την κυβέρνηση, εκτός από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν εκεί ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο Θανάσης Κοντογεώργης, η Λίνα Μενδώνη, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο Γιώργος Φλωρίδης, ο Χρήστος Στυλιανίδης και ο Πάνος Τσακλόγλου.

Από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ όλες οι πτέρυγες θέλησαν να τιμήσουν τον πρώην πρωθυπουργό: ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, νυν και πρώην βουλευτές, ιστορικά στελέχη του κόμματος και πρόσωπα που διετέλεσαν υπουργοί, όπως ο Κώστας Λαλιώτης, ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, ο Δημήτρης Ρέππας, ο Κώστας Σκανδαλίδης κ.α. Ο Γιώργος Παπανδρέου έδωσε το παρών με βίντεο – μήνυμα στο οποίο τόνισε ότι ο Σημίτης «σημάδεψε τη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας».

Σημίτης - Βενιζέλος

Ενδεικτικό της σχέσης του Σημίτη με το κόμμα του, η οποία ακόμα συνεχίζεται, είναι πως σε πηγαδάκι στο τέλος της εκδήλωσης, παρουσία του Ανδρουλάκη, τόνισε πως ήθελε να ξεκινήσει τον χαιρετισμό του με μια αναφορά στο ΠΑΣΟΚ για να γίνει κατανοητή σε όλους η πολιτική σύνδεση της παρακαταθήκης του, όπως αναφέρουν «ΤΑ ΝΕΑ». Το μήνυμα ήταν σαφές παρά το πλήθος των υπουργών της ΝΔ που έδωσαν το «παρών».

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ