Τι αλλάζει με τον νέο Ποινικό Κώδικα – Όσα είπε ο Φλωρίδης στον Realfm 97,8 για τη διαφθορά δημοσίων λειτουργών και τις φυλακές

Στις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, αναφέρθηκε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Γιάννης Φλωρίδης, μιλώντας στον Realfm 97,8 και στην εκπομπή του Τέρενς Κουίκ. Σχετικά με τους διεφθαρμένους δημοσίους λειτουργούς και το καθεστώς της μίζας και το φακελάκι, όπως είπε ο Τέρενς Κουίκ, ο κ. Φλωρίδης ανέφερε πως ο νόμος αφορά το σύνολο των υπηρετούντων στον δημόσιο τομέα.

«Το θέμα αυτό της διαφθοράς έχει τις αιτίες του, είναι εκτεταμένες, πολύ βαθιές και πρόκειται για ένα διαχρονικό πρόβλημα, και είναι προφανές πως δεν αντιμετωπίζεται μόνο με έναν Ποινικό Κώδικα. Χρειάζονται να γίνουν κι άλλα πράγματα, αλλά προσπαθούμε να βάλουμε και εμείς το δικό μας λιθαράκι. Σκοπός είναι ο Ποινικός Κώδικας να συνεισφέρει στην αντιμετώπιση ενός φαινομένου, το οποίο κατατρώει τα θεμέλια της Δημοκρατίας αλλά και της λειτουργίας της ελληνικής οικονομίας, και βεβαίως δίνει τα χειρότερα παραδείγματα στην ελληνική κοινωνία.

Το 2019, και ενώ ήταν σε εξέλιξη μεγάλες δίκες, δυστυχώς η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παρέτεινε την λειτουργία της Βουλής προκειμένου να ψηφιστεί εσπευσμένα ένας Ποινικός Κώδικας, όπου το αδίκημα της δωροδοκίας δημοσίων λειτουργών από κακούργημα έγινε πλημμέλημα. Πάρα πολλές δίκες, ενώ επρόκειτο τα δικαστήρια να εκδώσουν αποφάσεις, που θα ήταν προφανώς καταδικαστικές γιατί είχαν ομολογήσει οι κατηγορούμενοι, ήρθε αυτός ο κώδικας την τελευταία στιγμή, και πήραν το καπελάκι τους οι κύριοι αυτοί και έφυγαν από τα δικαστήρια. Εις υγείαν ημών των κορόιδων». «Τώρα ο Ποινικός Κώδικας αποκτά μία ενότητα, έτσι ώστε να μην εμφανίζονται τέτοια φαινόμενα που φωτογραφικά κάποιους εξυπηρετούν και κάποιους διευκολύνουν. Αυτά αποκαθιστούμε», πρόσθεσε.

Για τον εκσυγχρονισμό με την μορφή καταστημάτων κράτησης για αδικήματα χαμηλότερης σημασίας, ο υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε πως δεν είναι σωστό, καταδικασμένοι στους οποίους έχουν επιβληθεί χαμηλές ποινές, να βρίσκονται σε καταστήματα κράτησης με τους βαρυποινίτες.

«Θα πάμε σε μία πολύ γρήγορη διευθέτηση του ζητήματος αυτού, κυρίως για να κάνουμε σωστά το καθήκον που πρέπει απέναντι σε όσους καταδικάζονται σε χαμηλές ποινές. Θα είναι κατά βάση σε υπάρχοντες χώρους, κυρίως σε εκτάσεις που έχουν αγροτικές φυλακές. Πρόκειται όμως για κανονικά οικήματα, δεν θα είναι κοντέινερ. Εκεί, ελπίζουμε, εφόσον προχωρήσει το πρόγραμμα γρήγορα, να μεταφερθούν από τις φυλακές που βρίσκονται τώρα, αρκετοί άνθρωποι με χαμηλές ποινές.

Αναφορικά με την αυστηροποίηση των ποινών, ο κ. Φλωρίδης έκανε λόγο για δύο επίπεδα. «Αυτή τη στιγμή όλα τα δικαστήρια, επειδή έτσι είναι η νομοθεσία, όταν καταδικάζουν κάποιον σε μία ποινή φυλάκισης, που μπορεί με διάφορα αθροίσματα να φτάσει και τα 8 χρόνια, αυτή η ποινή δεν σημαίνει τίποτα, δεν πας φυλακή, δεν πας πουθενά. Όταν λέμε καθημερινή μικρομεσαία εγκληματικότητα, εννοούμε κλοπές. Όλα αυτά που ρημάζουν τον τόπο. Καταστροφές σε μαγαζιά, σπίτια, αυτοκίνητα, βία στα σχολεία, βία παντού. Όλοι όσοι εγκληματούν σε βάρος αυτών των ανθρώπων, δεν έχουμε καμία επίπτωση. Σε όλο αυτό, πρέπει να μπει ένα τέλος.

Ό,τι και να κάνεις, δεν θα σου συμβεί κάτι, άρα παρανομείς ελεύθερα. Έχουμε περιστατικά που έχει κλέψει κάποιος 50-100 φορές. Αυτό πρέπει να τελειώσει. Η Ελλάδα δεν έχει τόσο μεγάλο πρόβλημα βαριάς εγκληματικότητας, όσο μικρομεσαίας τυραννικής εγκληματικότητας».

Για το νέο ακαταδίωκτο σε σχέση με τυχόν αστικές ευθύνες των μελών του ΤΑΙΠΕΔ και των τραπεζιτών, ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε πως το ζήτημα της ειδικής υπερπροστασίας των τραπεζιτών, αίρεται, «σταματάει πια. Έχει δημοσιοποιηθεί ότι δεν θα έχουν ακαταδίωκτο οι τραπεζίτες. Όλα αυτά γίνονται με εντολή του πρωθυπουργού. Ένας κύκλος υπερπροστασίας που αφορούσε την χρεοκοπία και την δυσκολία των τραπεζών κλείνει. Η χώρα μπαίνει σε κανονική περίοδο, άρα αυτό πρέπει να γίνει και στην νομοθεσία».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ