Οι SCLALP, οι Exocet, οι SPIKE NLOS, το ΚΥΣΕΑ και το… τροχάδην από την ΓΔΑΕΕ

Χρήστος Μαζανίτης
Δημοσιογράφος

Στο χθεσινό ΚΥΣΕΑ, που πραγματοποιήθηκε υπό τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, μεταξύ άλλων συζητήθηκε και το θέμα των Spike NLOS, που πολλοί το παρομοιάζουν με «το γεφύρι της Άρτας».

Του Χρήστου Μαζανίτη

Στη χθεσινή τακτική συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ), που πραγματοποιήθηκε υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, ελήφθη η απόφαση για 2 πολύ σημαντικά ζητήματα και συζητήθηκε η ολοκλήρωση ενός «φλέγοντος».

Scalp – Exocet

Οι πύραυλοι Scalp και Exocet αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού. Είναι γαλλικής κατασκευής και αποτελούν φόβητρο για όποιον επιβουλεύεται την Εθνική μας Κυριαρχία.

Οι Exocet είναι αντιπλοϊκοί πύραυλοι, που για τους αντίπαλους στόλους είναι μία από τις μεγαλύτερες απειλές.

Οι Scalp είναι οι στρατηγικοί πύραυλοι αέρος εδάφους της Πολεμικής Αεροπορίας, που έχουν (ανεπίσημη) εμβέλεια πλήγματος τα 500 χλμ. Οπότε είναι εύκολα αντιληπτό να καταλάβει κάποιος γιατί οι «Tayfun» αποτελούν απλά ένα πυροτέχνημα στον αέρα.

Στην συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ αποφασίστηκε και για τα δύο αυτά στρατηγικά όπλα των Ενόπλων Δυνάμεων να προχωρήσουν οι εργασίες συντήρησης και πιστοποίησής τους ώστε να διατηρείται σε υψηλό επίπεδο το αξιόμαχο.

Οι SPIKE NLOS

Για τους SPIKE έχουμε ασχοληθεί ουκ ολίγες φορές στο enikos.gr, όντας οι πρώτοι που έχουμε γράψει για το φλερτ με το ισραηλινό οπλικό σύστημα από τον Ιανουάριο του 2020 και με περισσότερες λεπτομέρειες λίγους μήνες μετά.

Στην συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ χθες έγινε – όπως αναφέρθηκε και στο σχετικό δελτίο τύπου – συζήτηση για τους πυραύλους που θα ενισχύσουν τόσο τον Στρατό Ξηράς όσο και το Πολεμικό Ναυτικό, αλλάζοντας τις ισορροπίες σε Αιγαίο και Έβρο. Δεν υπήρξε απόφαση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, δόθηκαν διευκρινήσεις από την πλευρά του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για το ζήτημα που έχει καθυστερήσει, με την ΓΔΑΕΕ να τρέχει τώρα να καλύψει το έδαφος, μετά την αδικαιολόγητη κωλυσιεργία 1,5 χρόνου που επισημάνθηκε.

Τα “Spike” πήραν, χθες, την γενική «ευλογία» που ήταν απαραίτητη κι αφού ολοκληρώσει η ΓΔΑΕΕ τους Γενικούς και Ειδικούς Όρους που απαιτούνται για το πρόγραμμα, θα εισαχθούν προς έγκριση στην επόμενη τακτική συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ τον ερχόμενο Απρίλιο, ώστε να πάρουν τον δρόμο της άμεσης προμήθειάς τους.

Ωστόσο, επειδή εκλογές έρχονται κι ενδεχομένως τον Απρίλιο να μην έχει προκύψει η νέα κυβέρνηση ενώ οι ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων είναι δεδομένες, δεν θα εκπλαγούμε καθόλου εάν έχουν ολοκληρωθεί όλες οι απαιτούμενες εργασίες νωρίτερα και πάρει το ΚΥΣΕΑ απόφαση διά περιφοράς για κέρδος χρόνου. Άλλωστε, το ΓΕΕΘΑ, εισακούοντας τις απαιτήσεις των Επιτελείων, θέλει να προχωρήσει το ζήτημα… χθες!

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ