Οι προκλήσεις του Τσίπρα…

Οι προκλήσεις του Τσίπρα…

Ρεπορτάζ: Σκουρής Βασίλης

 

Αντιμέτωπος με την εσωκομματική του αντιπολίτευση, αλλά και με την πρόκληση να ενοποιήσει το κόμμα του και να πείσει πως είναι έτοιμος να κυβερνήσει, θα βρεθεί ο Αλέξης Τσίπρας στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, που ξεκινά αύριο Τετάρτη και ολοκληρώνεται την Κυριακή, με εκλογή προέδρου και νέας ηγεσίας.

Η συμμετοχή στην εκλογή συνέδρων, πάντως, υπήρξε χαμηλότερη του αναμενόμενου, παρά την κινητοποίηση το τελευταίο διάστημα για εγγραφή νέων μελών, τόσο από τους πασοκογενείς, όσο και από το Αριστερό Ρεύμα. Οι υπολογισμοί έκαναν λόγο για 40.000 μέλη που θα προσέρχονταν στις κάλπες, ωστόσο, τελικά ο αριθμός όσων προσήλθαν εκτιμάται γύρω στις 33.500 με δεδομένο ότι το μέτρο για την εκλογή συνέδρων είναι ένα προς δέκα, οι σύνεδροι θα ανέλθουν στις 3.350 συν τους 50 περίπου αριστίνδην.

Οι συσχετισμοί των συνέδρων φέρεται από πρώτη ματιά να είναι οι ίδιοι του προηγούμενου Συνεδρίου, με την πλειοψηφία δηλαδή να συγκεντρώνει πάνω από 65% και την μειοψηφία της Αριστερής Πλατφόρμας περίπου 26%.

Οι κεντρικές λίστες στο Συνέδριο θα είναι δύο. Η μια των «προεδρικών», δηλαδή της «Αριστερής Ενότητας» (ΑΡΕΝ) που έχει αναφορά απευθείας στον Αλέξη Τσίπρα, του Κοινωνικού Μετώπου του Αλέξη Μητρόπουλου και Παναγιώτη Κουρουμπλή, της Πρωτοβουλίας του Δημήτρη Παπαδημούλη και μικρότερων τάσεων όπωςη ΑΡΕΝΑ, ο Νέος Αγωνιστής κ.ο.κ.

Η δεύτερη λίστα είναι η «Αριστερή Πλατφόρμα» των Παναγιώτη Λαφαζάνη-Δημήτρη Στρατούλη, που συμμαχεί με τη ΔΕΑ (Αντώνης Νταβανέλος), το Κόκκινο (Π. Κοσμάς), την ΑΠΟ (Γ. Σαπουνάς) και πιθανόν την ΚΕΔΑ (Γ. Θεωνάς) και το ΔΗΚΚΙ (Γ. Μαντάς). Στο εσωτερικό των δυο αυτών κυρίαρχων πόλων, θα διακινηθούν πολλές μικρότερες λίστες, καθώς η Κουμουνδούρου βρίθει από ομαδοποιήσεις. Δεν αποκλείεται, πάντως, να εμφανιστούν και μια ή δυο ακόμα λίστες-ακούγονται π.χ. μια ομάδα «Ανεξάρτητων» και η «Μαρξιστική Φωνή», πρώην τροτσκιστική οργάνωση που προσχώρησε στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα έχει αντίπαλο, τουλάχιστον από την «Αριστερή Πλατφόρμα», που θα ψηφίσει «λευκό» τόσο για τον πρόεδρο, όσο και για τον γραμματέα. Έως την ημέρα των υποψηφιοτήτων, ωστόσο, δεν αποκλείεται να υπάρξει υποψηφιότητα ενός μεμονωμένου συνέδρου, όπως έγινε την προηγούμενη φορά με γιατρό από την Χαλκίδα.

Για τη θέση του γραμματέα, η πλειοψηφία αναμένεται να προτείνει και πάλι τον συντονιστή της γραμματείας Δημήτρη Βίτσα, ενώ όπως όλα δείχνουν εκπρόσωπος τύπου του κόμματος θα παραμείνει και μετά το Συνέδριο ο Πάνος Σκουρλέτης.

Αποφασισμένη η ηγεσία

Η ηγεσία του κόμματος, πάντως, ούτε καν συζητά το ενδεχόμενο να μην εκλεγεί από το Συνέδριο ο Αλέξης Τσίπρας, όπως και δεν συζητά το ενδεχόμενο να παραμείνουν οι συνιστώσες, ανεξαρτήτως εάν ως ένα δείγμα καλής θέλησης και συμβιβασμού θελήσει να δώσει μια μικρή παράταση για τη διάλυση ορισμένων εξ αυτών.

Το μεγάλο πρόβλημα άλλωστε της ηγεσίας της Κουμουνδούρου δεν είναι οι μικρές συνιστώσες -αν κάποιες από αυτές αποχωρούσαν, ίσως και να μην στεναχωρούνταν πολλοί- αλλά ο Μανόλης Γλέζος, ο οποίος επιμένει πως δεν θα πρέπει να αλλάξει η δομή του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας το τελευταίο που θα ήθελε είναι να χαλάσει τις σχέσεις του με τον Μανόλη Γλέζο και στο παρασκήνιο γίνονται έντονες προσπάθειες για ομαλή έκβαση…

Η Κουμουνδούρου, πάντως, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να παραμένουν ως ξεχωριστή οντότητα οι συνιστώσες, εκτός κόμματος, και πολιτικά και εκλογικά να συνεργάζονται μαζί του.

Υπενθυμίζεται ότι μαζί με τον Μ. Γλέζο, το κοινό κείμενο κατά της διάλυσης των συνιστωσών υπογράφουν και οι Γιάννης Θεωνάς και Αντώνης Νταβανέλλος (ΔΕΑ), ενώ απόφαση να μην αυτοδιαλυθεί εξέδωσε και το ΔΗΚΚΙ, με τη σχετική ανακοίνωση να συνυπογράφουν οι Πάνος Μαντάς, Ηλίας Νικολόπουλος και Βαγγέλης Κρητικός. «Κάνουμε έκκληση το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ να μην αμφισβητήσει το ιδρυτικό, συμμαχικό- μετωπικό του χαρακτήρα που τον έφερε ως εδώ».

«Θα κερδίσουμε και δεν θα χάσουμε αν κάποια ακραία συνιστώσα αποφασίσει να φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ» φέρεται να είναι η εκτίμηση της ηγεσίας, η οποία και στο πολιτικό επίπεδο φέρεται αποφασισμένη να αλλάξει θέση και αντί για «κυβέρνηση της αριστεράς» να τάσσεται πλέον υπέρ μιας κυβέρνησης «από τα αριστερά της αριστεράς, έως τα αριστερά της σοσιαλδημοκρατίας».

Η μάχη της ηγεσίας

Στο Συνέδριο, πάντως, θα διεξαχθεί και η μάχη των προσώπων, ενόψει της εκλογής και της νέας Γραμματείας, η οποία αφενός θα είναι μικρότερη των 35 μελών της σημερινής Γραμματείας, αλλά και της νέας εποχής στο κόμμα. η μάχη για την πρώτη δεκάδα μαίνεται στο παρασκήνιο, όπως μαίνεται και η μάχη για την Κεντρική Επιτροπή όπου υπολογίζονται σε 800 οι υποψήφιοι για τις 200 θέσεις.

 

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ