Οι εντυπωσιακοί αριθμοί και οι πρωτιές της παρέλασης της 25ης Μαρτίου – ΒΙΝΤΕΟ

Του Χρήστου Μαζανίτη

Πολλές ήταν οι πρωτιές της φετινής παρέλασης της 25ης Μαρτίου. Το ΓΕΕΘΑ, που είχε και την οργάνωση της Παρέλασης, επεφύλαξε σειρά εκπλήξεων, που ανύψωσαν έτι περαιτέρω το εθνικό φρόνιμα των Ελλήνων. Το enikos.gr παρουσιάζει τις σημαντικότερες από αυτές, με τους εντυπωσιακούς αριθμούς.

200 χρόνια ένδοξης ιστορίας των ενόπλων δυνάμεων ξεδιπλώθηκαν μέσα σε λίγα λεπτά, τιμώντας τους αγώνες ποτισμένων με αίμα των Ελλήνων ηρώων.

Ήταν η πρώτη φορά που παρήλασε έφιππο τμήμα με ιστορικές στολές μαζί με όλα τα σύγχρονα επίγεια κι εναέρια μέσα.

Για πρώτη φορά «συναντήθηκαν» οι σημαίες Μάνης, Φιλικής Εταιρείας και το Λάβαρο της Αγίας Λάβρας ταυτόχρονα με όλες τις πολεμικές σημαίες μονάδων της Εθνοφυλακής, που παρήλασαν για πρώτη φορά όλες μαζί.

Για τον Στρατό Ξηράς η χθεσινή ήταν μία ιδιαίτερη ημέρα. Ήταν διπλή γιορτή, αφού μαζί με τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821 γιορτάζει και την ίδρυσή του. Επίσημα ο Ελληνικός Στρατός ιδρύθηκε με διάταγμα της 1ης Απριλίου 1822. Ωστόσο, για τον Ελληνικό Στρατό το έτος ιδρύσεώς του λογίζεται το 1821 και πιο συγκεκριμένα η 3η Μαρτίου. Τότε, συγκροτήθηκε το πρώτο ελληνικό τακτικό σώμα από τον Αλέξανδρο Υψηλάντη στο Ιάσιο της Μολδαβίας με την ονομασία «Ιερός Λόχος». Γι’ αυτό και Ουλαμός με τη στολή των «ιερολοχιτών» άνοιξε τα ιστορικά πεζοπόρα τμήματα.

Για πρώτη φορά πτητικά μέσα ξένων χωρών έσκισαν τον Αττικό Ουρανό μαζί με ελληνικά μαχητικά κι ελικόπτερα. 4 μαχητικά F-16 μαζί με ένα ιπτάμενο τάνκερ KC-135 της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας (USAF), που απογειώθηκαν από την αεροπορική βάση του Αβιάνο, στην Ιταλία, 4 μαχητικά RAFALE της γαλλικής πολεμικής αεροπορίας, ένα μεταγωγικό Voyager της Βασιλικής πολεμικής αεροπορίας (Royal Air Force) πέταξαν με 4 F-16, 4 Phantom F-4, 4 Mirage 2000-5 και 1 P3-B Orion της Αεροπορίας Πολεμικού Ναυτικού πραγματοποίησαν 2 διελεύσεις πάνω από την πλατεία Συντάγματος κατά την διάρκεια της παρέλασης σε υψόμετρο 700ων ποδών, με το θηριώδες KC-135 να πετάει λίγο υψηλότερα, στα 1.500 πόδια. 22 ελικόπτερα πέταξαν πάνω από το σύνταγμα και για πρώτη φορά 4 νεοαποκτηθέντα επιθετικής αναγνώρισης Kiowa Warriors. Οι «ινδιάνοι του Αιγαίου» ακολούθησαν τα επιθετικά Apache, που πέταξαν σε σχηματισμούς 2 τετράδων. Μαζί με αυτά βρέθηκαν 4 Chinook CH-47D, 4 Huey UH-1H και 2 ΝΗ-90 της Αεροπορίας Στρατού, 2 Aegean Hawk SH-70 της Αεροπορίας Πολεμικού Ναυτικού, 2 της Ελληνικής Αστυνομίας (1 EC-135, 1 BO-105), 2 του Πυροσβεστικού Σώματος (2 AS-332 / BK-117), και 1 του Λιμενικού Σώματος (1 DAUPHIN).

Η χρονική διάρκεια των μηχανοκίνητων τμημάτων ήταν η μικρότερη από ποτέ, αφού διήρκεσε μόλις 14 λεπτά, περιλαμβάνοντας μέσα από τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας. Η «καθαρή» χρονική διάρκεια της παρέλασης ήταν 1 ώρα.

Λόγω των αυξημένων υγειονομικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19, υπήρχαν μόλις 70 επίσημοι καλεσμένοι, οι λιγότεροι από ποτέ, με την εξέδρα ωστόσο να είναι η μεγαλύτερη σε μήκος που έχει στηθεί ποτέ, φθάνοντας τα 55 μέτρα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ