Οι αυριανοί ηγέτες του Στρατού εκπαιδεύονται όπως θα πολεμήσουν – Δείτε φωτογραφίες και βίντεο

Τα διδάγματα από τον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά και την Γάζα έχουν αλλάξει τα δεδομένα για τις συνθήκες που επικρατούν στο σύγχρονο πεδίο. Και αυτά εφαρμόζονται σε όλες τις ασκήσεις κι εκπαιδεύσεις που πραγματοποιούνται.

του Χρήστου Μαζανίτη

Κάποτε η χειμερινή εκπαίδευση περιλάμβανε τα γνωστά «σκηνάκια» ή «σχοινάκια»… Το στήσιμο σκηνής στην ύπαιθρο από την οποία με τους άλλους συντρόφους ξεκινούσε η εκπαίδευση κάτω από ακραίες συνθήκες.

Μόνο που – ειδικά ο πόλεμος στην Ουκρανία – έφερε διδάγματα που ανέτρεψαν τακτικές σαν κι αυτή. Το… camping με στοιχισμένες κι ευθυγραμμισμένες στη σειρά σκηνές – εύκολο και διακριτό στόχο για τον αντίπαλο, αποτελεί μία – όχι και τόσο νοσταλγική – ανάμνηση του παρελθόντος, που καμία εφαρμογή δεν έχει στο σύγχρονο πεδίο των μαχών.

Από τις 30 Ιανουαρίου ως τις 16 Φεβρουαρίου η Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (ΣΣΕ) διεξήγαγε χειμερινή εκπαίδευση – διαβίωση στον Υμηττό και στο Περτούλι Τρικάλων.

Οι ασκήσεις πραγματοποιήθηκαν σε ακραίες καιρικές συνθήκες αφού συνέπεσαν χρονικά με τις ψυχρές επιδρομές του καιρό, που έπληξαν την χώρα. Χιόνια και ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες δημιούργησαν ένα σκληρό περιβάλλον διαβίωσης κι εκπαίδευσης, με τους αυριανούς ηγέτες του Στρατού Ξηράς να ανταπεξέρχονται σε κάθε πρόκληση.

Τα σενάρια περιλάμβαναν προσομοίωση ασκήσεων σε αστικό περιβάλλον αλλά κι επιχειρήσεις στην ύπαιθρο και ορεινούς όγκους.

Η εκπαίδευση, την οποία παρακολούθησαν και 8 σπουδαστές από τις Στρατιωτικές Ακαδημίες της Βουλγαρίας, των ΗΠΑ και της Λετονίας, περιέλαβε μεταξύ άλλων, διεξαγωγή ασκήσεων μικρών κλιμακίων, βολές μάχης ταχείας αντίδρασης, βολές με ατομικό και βαρύ οπλισμό καθώς και αντικείμενα εκμάθησης τεχνικών επιβίωσης.

Πραγματοποιήθηκαν μεταξύ άλλων βολές με όλμους, 50άρια και φυσικά με τα τυφέκια G-3 που αποτελούν τον κύριο ατομικό οπλισμό.

Επιπρόσθετα, πραγματοποιήθηκε συνεκπαίδευση με προσωπικό και μέσα της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού (1η ΤΑΞΑΣ) «ΚΙΛΚΙΣ ΛΑΧΑΝΑ» και του Κέντρου Εκπαίδευσης Τεθωρακισμένων (ΚΕΤΘ). Κατά τη διάρκεια των ασκήσεων έκαναν την εμφάνισή τους ελικόπτερα Chinook, με τα οποία πραγματοποιήθηκαν επιχειρήσεις αποβάσεων αλλά και μεταφοράς τραυματιών από το πεδίο ενώ τα ελικόπτερα Kiowa διαδραμάτισαν τον ρόλο της αναγνώρισης και παροχής εγγύς υποστήριξης σε συνδυασμό με τις επίγειες τεθωρακισμένες δυνάμεις.

Δείτε φωτογραφίες:

Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (ΣΣΕ) χειμερινή εκπαίδευση Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (ΣΣΕ) χειμερινή εκπαίδευση Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (ΣΣΕ) χειμερινή εκπαίδευση Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (ΣΣΕ) χειμερινή εκπαίδευση Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (ΣΣΕ) χειμερινή εκπαίδευση Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (ΣΣΕ) χειμερινή εκπαίδευση Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (ΣΣΕ) χειμερινή εκπαίδευση Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (ΣΣΕ) χειμερινή εκπαίδευση Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (ΣΣΕ) χειμερινή εκπαίδευση Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (ΣΣΕ) χειμερινή εκπαίδευση Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (ΣΣΕ) χειμερινή εκπαίδευση Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (ΣΣΕ) χειμερινή εκπαίδευση Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (ΣΣΕ) χειμερινή εκπαίδευση

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ