Οι αντιδράσεις για τις καταγγελίες της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ

Αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν προκαλέσει οι καταγγελίες της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αφροδίτης Σταμπουλή σχετικά με την ανάθεση της σίτισης προσφύγων και μεταναστών στις Σέρρες.

Ερωτήσεις στη Βουλή κατέθεσαν ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης και ο συντονιστής Μεταναστευτικής Πολιτικής του κόμματος Βασίλης Κικίλιας.

Ο Αντιπρόεδρος της ΝΔ επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «στην περίπτωση της σίτισης των 420 προσφύγων που φιλοξενούνται στο ν. Σερρών, αποδεικνύεται πως κίνητρο ορισμένων δεν είναι τα φιλάνθρωπα αισθήματα, αλλά η πολιτική και οικονομική ιδιοτέλεια.»

Ο κ. Γεωργιάδης απευθύνει επίσης ερωτήσεις προς τους αρμόδιους υπουργούς, Εθνικής Άμυνας, και Εσωτερικών, «αν υπήρξε διαδικασία ελέγχου του φακέλου των εταιριών που υπέβαλαν αίτηση στο διαγωνισμό, ώστε να εξασφαλιστεί το αδιάβλητο του διαγωνισμού και να αποκλειστούν οι «ημέτεροι», για ποιον λόγο παραιτήθηκε ο κ. Τάπας, εφόσον δεν αποδέχεται την ύπαρξη ζητήματος ηθικής ευθύνης, ποιος είναι ο τελικός προϋπολογισμός του διαγωνισμού και πότε θα επαναληφθεί ο διαγωνισμός.»

Από την πλευρά του ο συντονιστής Μεταναστευτικής Πολιτικής της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας επισημαίνει:

«Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στο Νομό Σερρών, κυρία Αφροδίτη Σταμπουλή, καταγγέλλει το μέλος της τοπικής Νομαρχιακής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτριο Τάπα ότι, μαζί με την κόρη του – συντονίστρια του χώρου φιλοξενίας – έχουν αναλάβει έργο σίτισης προσφύγων, ύψους 750.000 ευρώ.

Ερωτηματικά εγείρονται τόσο για το αδιάβλητο της διαδικασίας όσο και για την ηθική διάσταση αυτής της επιλογής. Η καταγγελία είναι σοβαρή και πρέπει να διερευνηθεί.

Η Κυβέρνηση οφείλει να εξασφαλίσει τη διαφάνεια και να προστατεύσει την εικόνα της χώρας, που πλήττεται από τέτοιου είδους μεροληπτικές παροχές με κομματικά κριτήρια και οσμή σκανδάλου. Το δήθεν ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς έχει ήδη καταρρεύσει. Δεν θα αφήσουμε μαζί του να καταρρεύσει η χώρα».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης με ανάρτηση του στο Facebook υποστηρίζει ότι οι καταγγελίες της κ. Σταμπουλή συνιστούν επιβεβαίωση των όσων είχε πει ο ίδιος στη Βουλή για «πάρτι των “ημετέρων” στα hot spot και στους χώρους φιλοξενίας των προσφύγων και των μεταναστών».

Η ανάρτηση του κ. Θεοδωράκη

«Θα θυμάστε ίσως τα όσα είχα πει τον Απρίλιο στη Βουλή για το πάρτι των «ημετέρων» στα hot spot και στους χώρους φιλοξενίας των προσφύγων και των μεταναστών. Χίος – Κως – Λιτόχωρο – Αργολίδα… Σπατάλες εκατομμυρίων σε «φίλους εργολάβους» αλλά και σε πολιτευτές των ΑΝΕΛ και «συντρόφους» του ΣΥΡΙΖΑ. Πολλοί βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας αντέδρασαν τότε φωνάζοντας «ντροπή». Δεν ήθελαν καν να δουν τα στοιχεία που τους παρουσίαζα. Συμβάσεις, φωτογραφίες, μαρτυρίες που αποδείκνυαν ότι όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν. Και οι κολλητοί της (εκάστοτε) κυβερνητικής εξουσίας κονομάνε – για να μην πολυλογούμε.

Xθες ήρθε από τις Σέρρες άλλη μια επιβεβαίωση. Όπως κατήγγειλε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ (!) Αφροδίτη Σταμπουλή η σίτιση των προσφύγων στο Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων νομού Σερρών είναι οικογενειακή υπόθεση κορυφαίων τοπικών στελεχών του … ΣΥΡΙΖΑ! Ο κ.Τάπας, μέλος της Νομαρχιακής του ΣΥΡΙΖΑ, προμηθεύει και η κυρία Τάπα (η κόρη του!) παραλαμβάνει και ελέγχει… Όμορφες δουλειές νοικοκυρεμένες. «Δεν γίνεται να συμβαίνουν αυτά», είπε η βουλευτής, «υπάρχει τεράστιο ηθικό θέμα».

Μόνο ηθικό; Δεν θέλω να παρέμβω στις «ενδοοικογενειακές» σας υποθέσεις αλλά υπάρχουν και μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ στο «τραπέζι». Ας ξεκινήσουμε από αυτό. Και μετά πάμε στα ηθικά με τα οποία το καθεστώς σας έχει χάσει επαφή.»

Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Μιχάλης Τζελέπης με ερώτηση που κατέθεσε προς τους Υπουργούς: Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο, Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, Ναυτιλίας, Θοδωρή Δρίτσα, Εσωτερικών, Παναγιώτη Κουρουμπλή επισημαίνει:

«Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνουν πλέον οι καταγγελίες  για την υπόθεση του διαγωνισμού σίτισης των προσφύγων που φιλοξενούνται στις Σέρρες. Μετά την πρώτη καταγγελία του Γραμματέα της ΝΕ ΠΑΣΟΚ Σερρών ότι: «Ο ΣΥΡΙΖΑ Ν. Σερρών ζητάει εθελοντισμό από τους πολίτες, ενώ τα ίδια τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν συνάψει επαγγελματική σχέση είτε ως προμηθευτές είτε ως εργαζόμενοι στο Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων του Νομού Σερρών», έρχονται τώρα στο φως και άλλες καταγγελίες αναφορικά με την ανάθεση έργου σίτισης μεταναστών στο hotspot του Ν. Σερρών»».

Επειδή, όπως χαρακτηριστικά τονίζει κ. Τζελέπης: «το Κέντρο φιλοξενίας των προσφύγων στον Ν. Σερρών δημιουργήθηκε μετά την έλευση των προσφύγων στον Νομό και μάλιστα με πολύ πρόχειρο τρόπο και εν αγνοία όλων των τοπικών θεσμικών φορέων της περιοχής: Δήμοι, Περιφέρεια και Βουλευτές», ζήτησε από τους Υπουργούς να του γνωστοποιήσουν εάν με τον τρόπο που δημιουργήθηκε το Κέντρο φιλοξενίας των Μεταναστών διεξήχθη ακριβώς και με τον ίδιο τρόπο ο διαγωνισμός από τον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ για τη σίτιση των μεταναστών, εν αγνοία της Κυβέρνησης και των φορέων του Νομού.

Επίσης, ο βουλευτής στην ερώτησή του ερωτά τους Υπουργούς εάν τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ Ν. Σερρών αντικαθιστά την Κυβέρνηση ως προς την διαχείριση της Προσφυγικής κρίσης. Αιτείται παράλληλα  να τον ενημερώσουν οι αρμόδιοι Υπουργοί για τους όρους της διαγωνιστικής διαδικασίας: το καθεστώς κάτω από οποίο διεξήχθη ο διαγωνισμός, τα κριτήρια με τα οποία πραγματοποιήθηκε η ανάθεση έργου σίτισης μεταναστών στις Σέρρες, τον αριθμό των συμμετεχόντων στον διαγωνισμό και αν τελικά ο διαγωνισμός κοινοποιήθηκε στην Διαφάνεια. Τέλος, ο βουλευτής ζητά να μάθει τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που έγιναν οι προσλήψεις των εργαζομένων, «όταν η κόρη είναι η υπεύθυνη και ο πατέρας έχει αναλάβει το έργο σίτισης των μεταναστών».

Από την πλευρά του ο εκπροσώπου Τύπου της Ένωσης Κεντρώων Γιάννης Καλλιάνος επισημαίνει: «Ζητάμε από την κυβέρνηση όλοι οι εργολάβοι που αναλαμβάνουν έργα για την σίτιση των προσφύγων να ελέγχονται πάρα πολύ αυστηρά.»

Διαβάστε επίσης:

Αντιδράσεις για την ανάθεση της σίτισης προσφύγων – ΒΙΝΤΕΟ

Διαψεύδει το ΓΕΣ τις καταγγελίες περί σκανδάλου σε διαγωνισμό για τη σίτιση προσφύγων

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ