Ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την απόδραση των «11»: Το παρασκήνιο της διάσπασης και τα σχέδια των δύο κοινοβουλευτικών ομάδων για την επόμενη ημέρα

Η δεύτερη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες δημιουργεί ένα τελείως διαφορετικό τοπίο, με ριζικές ανακατατάξεις τόσο σε κοινοβουλευτικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο.

Η Κουμουνδούρου διατηρεί ακόμη τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή, παρά τη νέα απώλεια με τους εννέα βουλευτές της τάσης των «6+6» της Έφης Αχτσιόγλου, ωστόσο την έχει χάσει στην κοινωνία, όπως φαίνεται από τις τελευταίες μετρήσεις, καθώς βρίσκεται πια στην τρίτη θέση πίσω από το ΠΑΣΟΚ και δίνει μάχη με το ΚΚΕ.

Ο «εμφύλιος» προκάλεσε μεγάλα τραύματα – μια νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα και ένα κόμμα που είναι στα σκαριά. Ήδη οι αποχωρήσαντες προχωρούν στα επόμενα βήματά τους. Στη συνάντηση που είχαν οι εννέα βουλευτές των «6+6» με τους δύο της «Ομπρέλας», Ευκλείδη Τσακαλώτο και Πέτη Πέρκα, τέθηκαν επί τάπητος όλες οι εκκρεμότητες.

Κατ’ αρχάς, το «στρατηγείο» τους θα στεγάζεται σε νέα γραφεία, που βρίσκονται στον Νέο Κόσμο, ενώ συζητείται το θέμα του ονόματος, στο οποίο θα περιλαμβάνεται ο όρος «Αριστερά», ενώ θέλουν να περιέχεται ή να περιγράφεται η σχέση τους και με την οικολογία και τον φεμινισμό. Οι 11 βουλευτές έθεσαν επί τάπητος τόσο το θέμα της φυσιογνωμίας του νέου φορέα όσο και το ιδεολογικό στίγμα του.

Οι αποχωρήσαντες θέλουν αύριο να στείλουν επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα για τη δημιουργία της ανεξάρτητης Κοινοβουλευτικής Ομάδας, στην οποία πρέπει να αναφέρουν το όνομα της Κ.Ο. και τους βουλευτές που θα τη στελεχώσουν.

Όσον αφορά την κατανομή των ρόλων σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, επικεφαλής της Κ.Ο. θα είναι ο Αλέξης Χαρίτσης. Χρέη γραμματέα της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας θα αναλάβει, όπως φαίνεται, ο Ευκλ. Τσακαλώτος, ενώ κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι θα είναι εκτός απροόπτου- η Ε. Αχτσιόγλου, ο Νάσος Ηλιόπουλος και η Θεανώ Φωτίου.

Ο Αλ. Χαρίτσης, δίνοντας την πρώτη του συνέντευξη μετά την αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1 και στον Νίκο Χατζηνικολάου, είπε πως πρώτος στόχος είναι η συγκρότηση Κοινοβουλευτικής Ομάδας «ώστε, με μια παρουσία μαχητική και τεκμηριωμένη, να ασκήσουμε προγραμματική αντιπολίτευση και να ξεδιπλώσουμε την προγραμματική μας πρόταση σε κοινοβουλευτικό επίπεδο», ενώ αναφέρθηκε και στο ιδεολογικό στίγμα του νέου φορέα.

«Θέλουμε μια Αριστερά που θα εμπιστεύεται τις δυνάμεις της και θα διεκδικήσει και πάλι την εξουσία. Που θα απευθυνθεί σε όλο το προοδευτικό φάσμα και θα συνενώσει τις δυνάμεις της με τις δυνάμεις από τον χώρο της πολιτικής οικολογίας, της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας, αλλά και από τον χώρο κινημάτων. Ώστε να εκφράσει τις αγωνίες και την προσδοκία μιας ολόκληρης κοινωνίας».

Μάλιστα, οι «6+6» έχουν προσεγγίσει ήδη τον Πέτρο Κόκκαλη για συνεργασία ενόψει των ευρωεκλογών. Άλλωστε, ο πρώην ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί στενές σχέσεις με τον Αλ. Χαρίτση, με κοινές «πράσινες» ανησυχίες.

Το παρασκήνιο της νέας διάσπασης

Η απόφασή τους, πάντως, για το οριστικό «διαζύγιο» με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν εύκολη απόφαση, ενώ οι πιέσεις που δέχονταν ήταν ασφυκτικές τόσο από εκείνους που ήθελαν να αποτρέψουν τη νέα διάσπαση όσο και από τους υποστηρικτές στη βάση των «6+6», που ζητούσαν αποχώρηση… χθες. Ο Στέφανος Κασσελάκης «έσπρωξε» τις εξελίξεις με την απόφασή του να συγκαλέσει την περασμένη Πέμπτη την Πολιτική Γραμματεία. Αυτή ήταν η κίνηση που «υποχρέωσε» τους «6+6» να τρέξουν στη Βουλή το πρωί της ίδιας ημέρας και να ανακοινώσουν την ανεξαρτητοποίησή τους, καθώς δεν μπορούσαν να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι με την ηγεσία αλλά και με τους «πρώην συντρόφους» τους, ενώ όλοι γνώριζαν πως θα φύγουν από το κόμμα.

Άλλωστε, μετά την πανελλήνια διαδικτυακή συνδιάσκεψη της περασμένης Κυριακής, δεν υπήρχε επιστροφή. Η απόφαση για αποχώρηση ήταν ειλημμένη. Κι όμως, καθυστέρησε, καθώς έπρεπε να «οργανωθεί» ώστε να προκαλέσει όσο το δυνατό μεγαλύτερα πολιτικά οφέλη και λιγότερες «απώλειες».

Δεν ήταν, όμως, μόνο αυτός ο λόγος που δεν ανακοινώθηκε αμέσως η οριστική ρήξη. Στο παρασκήνιο υπήρχαν διαρκείς διαβουλεύσεις σχετικά με τους βουλευτές που ακολουθούσαν προς την έξοδο. Κάποιοι το συζητούσαν μέχρι την τελευταία στιγμή, καθώς τους ήταν πολύ δύσκολο, ενώ άλλοι άλλαζαν στάση από ημέρα σε ημέρα. Αυτό, πάντως, που είναι βέβαιο είναι ότι αναζητούσαν παραπάνω βουλευτές προκειμένου να σχηματίσουν μόνοι τους ανεξάρτητη Κοινοβουλευτική Ομάδα και να μην είναι απαραίτητη η συμμετοχή των δύο βουλευτών της «Ομπρέλας». Και αυτό γιατί, παρά την αποχώρησή τους με διαφορά μερικών ημερών από τον ΣΥΡΙΖΑ, έχουν ξεκάθαρες διαφορές, κυρίως ως προς την ιδεολογική κατεύθυνση, καθώς ναι μεν κοιτούν όλοι προς τα αριστερά, όμως η πλειοψηφία των «6+6» γνωρίζει καλά πως χωρίς το Κέντρο δεν υπάρχει κυβερνητική προοπτική.

Το μέτωπο απέναντι στον Στ. Κασσελάκη τούς ενώνει, ωστόσο το αν θα πάνε μαζί στις ευρωεκλογές σηκώνει πολλή συζήτηση ακόμα. Ο Ευκλ. Τσακαλώτος μίλησε για τη δημιουργία ενός φόρουμ, ενώ ο Αλ. Χαρίτσης για έναν νέο πολιτικό φορέα. Στο πλευρό τους, πάντως, θα βρεθεί σύσσωμη σχεδόν η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, που αποχώρησε από το κόμμα, ενώ θα συνεχιστεί και το φλερτ με τους υπόλοιπους ανεξάρτητους βουλευτές. Η συζήτηση που είχαν με τους δύο που προέρχονται από την Πλεύση Ελευθερίας δεν απέδωσε καρπούς, ωστόσο είναι βέβαιο πως θα υπάρξει επαναπροσέγγιση το επόμενο διάστημα.

Στόχος η «κόκκινη» Εφη

Για την Κουμουνδούρου πλέον, αυτός είναι ο «εχθρός». Το blame game δίνει και παίρνει, με τον Στ. Κασσελάκη να βάζει στο στόχαστρο την Ε. Αχτσιόγλου, κατηγορώντας την ουσιαστικά για «μανία με την καρέκλα». Στις εσωκομματικές εκλογές, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε «καρφώσει» την Ε. Αχτσιόγλου, λέγοντας ότι της είχε στείλει τις προτάσεις του και δεν του απάντησε ποτέ. Μάλιστα, είχε δημοσιοποιήσει το e-mail που της είχε στείλει. Την Παρασκευή σχολίασε την αποχώρησή της ειρωνικά στο Τwitter, ενώ στενοί συνεργάτες του έλεγαν ότι τα στελέχη της ομάδας των «6+6» «απέδειξαν πως δεν ξέρουν να χάνουν».

Οι επιθέσεις το επόμενο διάστημα θα κλιμακωθούν και θα είναι ιδιαίτερα σκληρές, καθώς το κόμμα, έχοντας πέσει στην τρίτη θέση στις μετρήσεις, δεν έχει περιθώρια για άλλες απώλειες και πρέπει να συγκρατήσει όσους μπορεί εντός των τειχών. Τα περί «υπονομευτών» του Αλέξη Τσίπρα είναι βέβαιο πως θα βγουν ξανά στην επιφάνεια στη μάχη για τη διεκδίκηση της «κληρονομιάς» του. Ο ίδιος, πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πολύ δυσαρεστημένος από τη νέα αποχώρηση. Αν και διαψεύστηκαν δημοσιεύματα που του απέδιδαν τη φράση «στρατηγικό λάθος των διαφωνούντων», είναι δεδομένο πως, ενώ αναγνωρίζει λάθη της ηγεσίας, «χρεώνει» περισσότερο την άλλη πλευρά για τη διάσπαση στο κόμμα. Και αυτό γιατί ο ίδιος ανέλαβε πρωτοβουλίες, συναντήθηκε μαζί τους, όπως και με τον Στ. Κασσελάκη, χωρίς ωστόσο να αποσοβήσει το μοιραίο.

Πάντως, η αποχώρηση της γενιάς των «σαραντάρηδων» από τον ΣΥΡΙΖΑ υποχρεώνει τον Στ. Κασσελάκη να προχωρήσει γρήγορα στην ανανέωση του κόμματος, βγάζοντας μπροστά νέα πρόσωπα αλλά με τεχνοκρατική επάρκεια, προκειμένου να καλύψει την απώλεια των βουλευτών που ξεχώριζαν για την κυβερνητική τους θητεία, όπως η Ε. Αχτσιόγλου, ο Αλ. Χαρίτσης και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Στην Κουμουνδούρου βλέπουν δεκάδες βιογραφικά και έχουν ξεχωρίσει αρκετές περιπτώσεις, οι οποίες θα αρχίσουν σιγά-σιγά να εμφανίζονται στην πορεία προς το Συνέδριο και, ακόμη περισσότερο, στις ευρωεκλογές. Μέχρι τότε, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θέλει να έχει «φρεσκάρει» την εικόνα του κόμματος και να δείχνει σημάδια ανάκαμψης στις δημοσκοπήσεις, καθώς σε διαφορετική περίπτωση γνωρίζει πολύ καλά πως η κατάσταση θα γίνει μη αναστρέψιμη και ότι αρκετοί απ’ όσους έμειναν στο κόμμα, αλλά δεν είναι υποστηρικτές του, καραδοκούν. Με αυτούς, άλλωστε, καλείται πια να διατηρεί μια «ισορροπία του φόβου», καθώς, με αποχώρηση άλλων τεσσάρων βουλευτών, το ΠΑΣΟΚ θα γίνει «χαλίφης στη θέση του χαλίφη».

Ειρωνείες μέσω Τwitter

Με ειρωνείες μέσω Τwitter έδωσαν συνέχεια στη μεταξύ τους αντιπαράθεση ο Στέφανος Κασσελάκης και η Εφη Αχτσιόγλου, μετά την αποχώρηση της ομάδας των «6+6» από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η νέα κόντρα ξεκίνησε με μια ανάρτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έγραψε, με μπόλικη δόση ειρωνείας, πως «αν είχε έρθει προεκλογικά η Εφη Αχτσιόγλου και μου είχε πει “αυτή η καρέκλα είναι το όνειρο της ομάδας μου, ή βγαίνω πρόεδρος ή φεύγω”, θα είχα κάνει πίσω. Θα είχα αποσύρει την υποψηφιότητά μου για χάρη της ενότητας».

Η ανάρτηση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ομάδας Αχτσιόγλου. Πηγές από το περιβάλλον των βουλευτών που αποχώρησαν χαρακτήριζαν «χυδαία» την ανάρτηση Κασσελάκη και έλεγαν ότι επιβεβαιώνει «την ορθότητα της επιλογής μας να αποχωρήσουμε από το κόμμα Κασσελάκη». Σε δική τους, μακροσκελή ανάρτηση, προτρέπουν με ειρωνεία τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, αν θέλει να κατανοήσει και τους υπόλοιπους πολιτικούς λόγους των μαζικών αποχωρήσεων χιλιάδων αγωνιστών από το κόμμα του, «να διαβάσει τα δεκάδες κείμενα αποχωρήσεων που έχουν κατατεθεί τις τελευταίες ημέρες, λαμβάνοντας υπόψη μας το σοβαρό ενδεχόμενο να νομίζει ότι είναι ”πουμαρό”».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ