Ο Στυλιανίδης στον Realfm 97,8 για τα αντιπλημμυρικά έργα και την επόμενη αντιπυρική περίοδο

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης μίλησε στον Realfm 97,8 και στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.

“Δυστυχώς όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως δεν έχουμε φτάσει στο σημείο να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση στον βαθμό που θα θέλαμε. Η κλιματική κρίση είναι παρούσα και κινείται με ιλιγγιώδεις ταχύτητες. Είναι φανερό από όλους τους επιστήμονες ότι έχουμε μείνει πίσω στην αντιμετώπισή της. Πρέπει να επιταχύνουμε το συντομότερο τις προσπάθειές μας ώστε να μετριάσουμε τις επιπτώσεις. Ο “Μπάλλος” τελευταία αλλά και άλλα φαινόμενα αποδεικνύουν του λόγου το αληθές” ανέφερε.

“Πρέπει να μιλάμε πρακτικά πλέον, τα λόγια είναι λόγια. Παράδειγμα, την επόμενη αντιπυρική περίοδο, ο ευρωπαϊκός νότος είχε πάντα πρόβλημα με πυρκαγιές, τώρα με την κλιματική κρίση έχουμε τις μέγα-πυρκαγιές. Θα σας πω ένα στοιχείο για να γίνει αντιληπτό από τον κόσμο, στις τελευταίες πυρκαγιές του καλοκαιριού σε κάποια σημεία που είχαμε το λεγόμενο θερμικό φαινόμενο, η θερμοκρασία είχε φτάσει τους 600 βαθμούς κελσίου. Αντιλαμβάνεστε ότι τέτοιου τύπου πυρκαγιές ουσιαστικά δεν σβήνονται. Εμείς στο νέο υπουργείο βασιζόμαστε στο τρίπτυχο, πρόληψη, προετοιμασία – ετοιμότητα και ανθεκτικότητα” περιέγραψε ο κ. Στυλιανίδης.

“Συγκεκριμένα για την επόμενη αντιπυρική περίοδο θα ενισχύσουμε τα εναέρια μέσα, γιατί αυτό το καλοκαίρι φάνηκε ότι χρειαζόμαστε περισσότερα. Έχουμε ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες μίσθωσης εξειδικευμένων μέσων, όχι γενικά και αόριστα. Ταυτόχρονα, προχωράμε στο μεγαλύτερο πρόγραμμα ενίσχυσης της Πολιτικής Προστασίας της χώρας, το οποίο θα διαρκέσει 7 χρόνια” πρόσθεσε.

Ο Χρήστος Στυλιανίδης για τα αντιπλημμυρικά

“Για να ξεκινήσω από την Εύβοια, που είναι η πιο πονεμένη περιοχή, τα αντιπλημμυρικά έργα έχουν ξεκινήσει, δουλεύει η Περιφέρεια και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Υποδομών, αλλά ταυτόχρονα εμείς δίνουμε έμφαση στην προληπτική δράση με στόχο όπου υπάρχουν ρέματα, και δυστυχώς έχουν χτιστεί σπίτια μέσα στα ρέματα, εμείς προσπαθούμε να δημιουργήσουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, όπως κάναμε στον “Μπάλλο” θα μετακινήσουμε όποτε προκύψει ανάγκη πληθυσμούς” σημείωσε.

“Έχει πολύ μεγάλη σημασία στη διαχείριση κρίσεων να προετοιμάζεσαι και να παίρνεις τη σωστή απόφαση, τη σωστή χρονική στιγμή. Αυτό έγινε στον “Μπάλλο”, θεωρώ στην Εύβοια και ήταν πολύ σωστό. Ήταν η πρώτη φορά που έγινε μιας τέτοιας μορφής μετακίνηση πληθυσμού, ιδίως ευάλωτων ομάδων, μεγάλης ηλικίας άτομα και άτομα με κινητικά προβλήματα. Θεωρώ ότι το θέμα των αντιπλημμυρικών έργων είναι ένα θέμα στρατηγικής σημασίας στη χώρα και στην Αττική έχουμε μεγάλα προβλήματα.

Πρέπει να γίνουν μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα. Η δική μας συνδρομή είναι να ασκούμε πίεση για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και την ίδια στιγμή να βρούμε λύσεις για πιο άμεσα αντιπλημμυρικά έργα σε συνεργασία με όλους τους φορείς. Είμαστε σε επαφή με καθηγητές υδρολόγους, δασολόγους που ξέρουν το θέμα και τρέχουμε να προλάβουμε” είπε χαρακτηριστικά.

 

Ακούστε το ηχητικό:

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ