Ο Παυλόπουλος για το Κυπριακό: Όνειδος για τη διεθνή κοινότητα να συνεχίζεται αυτή η κατάσταση

Συνάντηση με τον Προεδρεύοντα της Δημοκρατίας και Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιαννάκη Ομήρου είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

«Σας ευχαριστώ θερμώς για την υποδοχή και την φιλοξενία σε αυτό το χώρο που για μένα  έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία, οκτώ μήνες μετά την τελευταία μας συνάντηση στις 30 Μαρτίου, βρίσκομαι πάλι εδώ. Λυπούμαι μόνο γιατί οκτώ μήνες μετά πρέπει να ξαναπούμε τα ίδια και ίσως με μεγαλύτερη ένταση» σημείωσε μετά το τέλος της συνάντησης ο κ. Παυλόπουλος.

«Ήδη έχουν περάσει 41 χρόνια από την τουρκική εισβολή. Η κατάσταση είναι αδιανόητο να συνεχίζεται. Και όχι μόνο για μας γιατί εμείς το έχουμε συνειδητοποιήσει οι Έλληνες όλοι, Ελλαδίτες και Κύπριοι ξέρουμε πολύ καλά το χρέος μας. Αυτοί που δεν έχουν αντιληφθεί το χρέος τους δυστυχώς είναι η Διεθνής Κοινότητα και δυστυχώς ακόμη περισσότερο η Ε.Ε. Είναι αδιανόητο είναι όνειδος για την Διεθνή Κοινότητα και την ΕΕ να συνεχίζεται αυτή η κατάσταση. Για την διεθνή κοινότητα κυρίως για τα Ηνωμένα Έθνη γιατί η συνέχιση της κατοχής της Κύπρου σημαίνει κατάλυση των κανόνων του ΟΗΕ και πλήρη περιφρόνηση των 2 βασικών θεσμών της Γενικής Συνέλευσης και του ΣΑ» πρόσθεσε.

Σημείωσε επίσης  ότι «όσον αφορά την ΕΕ τα πράγματα περιπλέκονται ακόμη περισσότερο. Γιατί η Κύπρος κράτος μέλος ισότιμο- πλήρες της ΕΕ και δη της ευρωζώνης, όταν βρίσκεται υπό κατοχή, που σημαίνει ότι η ΕΕ ανέχεται παραβίαση βασικών παραμέτρων του πρωτογενούς ευρωπαϊκού δικαίου. Ιδίως μάλιστα υπό την σημερινή συγκυρία παραβίαση ακόμη των κανόνων που αφορούν τα σύνορα της Ευρώπης. Είναι γνωστόν ότι τα σύνορα της Ευρώπης είναι τα σύνορα των κρατών-μελών όπως ορίζονται κυριάρχως. Τα σύνορα λοιπόν της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ευρωπαϊκά σύνορα. Αυτό που έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία αυτή την ώρα, όσο υπάρχει το ζήτημα της ΑΟΖ και όσο υπάρχει επίσης το ζήτημα του προσφυγικού. Άρα η Ευρώπη πρέπει να προστατεύσει πολλαπλώς τα σύνορά της.  Κι όμως ανέχεται αθωράκιστα τα σύνορα αυτά με τουρκική κατοχή, αυθαίρετη τουρκική κατοχή και επομένως η ίδια δείχνει μια απίστευτη αδυναμία να υπερασπιστεί την ίδια της την υπόσταση.»

«Αυτό, κύριε Πρόεδρε, πρέπει να σταματήσει. Δεν θα πάψω ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπως το έπραξα και στη τελευταία επίσκεψη του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. Ολάντ, αλλά και σε κάθε άλλη ευκαιρία, δεν θα πάψω να επισημαίνω ότι αυτή η ιστορία θα πρέπει να τελειώσει. Η κατοχή της Κύπρου πρέπει να τελειώσει. Η Κύπρος πρέπει να ξαναγίνει αυτό που ήταν ως Κυπριακή Δημοκρατία. Δηλαδή η Κύπρος πρέπει να απαλλαγεί από αυτή την κατοχή και η Ευρώπη πρέπει να πάψει να έχει στο έδαφος της στρατεύματα κατοχής και τείχος μετά αν θέλετε, την εξάλειψη του τείχους του Βερολίνου» επεσήμανε ο κ. Παυλόπουλος.

«Για να γίνει αυτό διαδικαστικά τρόπος υπάρχει, διακοινοτικές συνομιλίες. Άλλη οδός δεν υπάρχει και σε ότι αφορά τις συνομιλίες αυτές η όποια άλλη λύση πρέπει να είναι λύση συμβατή με το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο. Δηλ. λύση η οποία διασφαλίζει ως κράτος κυρίαρχο στην διεθνή κοινότητα και ως κράτος που είναι πλήρες μέλος της ΕΕ και της Ευρωζώνης. Όχι ένα θνησιγενές κράτος. Οποιαδήποτε λύση που θα οδηγούσε σε ένα θνησιγενές κράτος θα παραβίαζε και το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό δίκαιο. Οι βασικές παράμετροι είναι 1) η ύπαρξη μιας ενιαίας διεθνούς προσωπικότητας 2) ύπαρξη μιας και ενιαίας κυριαρχίας 3) ύπαρξη μιας και μόνο ιθαγένειας 4) η δομή ενός κράτους είναι είτε ενιαίο είτε το πολύ ομοσπονδιακό κράτος. Και δεν νοείται συνομοσπονδιακό κράτος ιδίως από πλευράς ευρωπαϊκού δικαίου. Διότι συνομοσπονδιακό κράτος δεν μπορεί να  επιβιώσει στο πλαίσιο της ΕΕ και της ευρωζώνης. Επομένως μόνο ένα ομοσπονδιακό κράτος θα ήταν ανεκτό όπως π.χ. τα λοιπά ομοσπονδιακά κράτη της Ευρώπης και ένα ομοσπονδιακό κράτος το οποίο δημιουργείται ύστερα από επανένωση, δηλ. επανένωση των 2 τμημάτων.» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Δεν νοείται κανενός είδους επανίδρυση του κυπριακού κράτους. Η Κύπρος επανενώνεται, πάμε πίσω, γυρνάμε στην προτέρα κατάσταση θωρακίζοντας ακόμη περισσότερο την κυριαρχία της Κύπρου με όλα τα δικαιώματα των κατοίκων της θωρακισμένα. Όταν φθάσει ο διάλογος και η λύση μετά από κει και πέρα διευκρινίζουμε ότι δεν μπορεί  να αποδεχθούμε τετελεσμένα. Ένα κράτος που θα έχει αυτά τα χαρακτηριστικά που τόνισα πριν, πρέπει να θυμούμαστε όλοι ότι δεν μπορεί ν α έχει εποίκους, ούτε στρατεύματα κατοχής  και βεβαίως δεν είναι ανάγκη να έχει εγγυήτριες δυνάμεις. Γιατί η Κύπρος πλέον ως ανεξάρτητο κράτος εγγυάται αυτή την ανεξαρτησία μέσω της δικής της κυριαρχίας. Αυτός είναι ο βασικός κανόνας που ισχύει για κάθε κράτος μέλος της ΕΕ. Για να γίνουν όλα αυτά πρέπει να είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι. Ενωμένοι και η Ελλάδα και η Κύπρος και οι πολιτικές δυνάμεις στο εσωτερικό κάθε χώρας ενωμένες γιατί αυτό είναι ο κοινός στόχος.» επεσήμανε.

«Κύριε, Πρόεδρε για να γίνει αυτό και να φθάσουμε στη λύση, αυτό εξαρτάται εν πολλοίς και από την Τουρκία και εδώ ακριβώς πρέπει να δείξει η Τουρκία αν εννοεί αυτές τις καλές προθέσεις, που διατείνεται ότι έχει, γιατί μέχρι τώρα δεν το έχουμε δει. Ελπίζω ύστερα από τις τουρκικές εκλογές, ελπίζω ύστερα από το ζήτημα που έχει προκύψει με το προσφυγικό, η Τουρκία να αντιληφθεί την τεράστια ευθύνη την οποία φέρει για τη συντήρηση αυτής της κατάστασης και ελπίζω επίσης η ΕΕ να ασκήσει την πίεση που απαιτείται στην Τουρκία, ώστε η Τουρκία να σεβαστεί τους κανόνες του ευρωπαϊκού δικαίου. Πολλώ μάλλον όταν από ότι φαίνεται η Τουρκία ξανααποκτάει ενδιαφέρον για την είσοδο της στην ΕΕ. Εμείς το διαμηνύουμε και αυτό δεν είναι αντεκδίκηση αλλά εφαρμογή του ευρωπαϊκού δικαίου. Δεν μπορούμε να διανοηθούμε οποιοδήποτε βήμα της Τουρκίας προς την ΕΕ χωρίς σεβασμό της ανεξαρτησίας και της κυριαρχίας της Κύπρου» σημείωσε.

«Με αυτές τις σκέψεις, κύριε Πρόεδρε, αυτές τις πάγιες σκέψεις μας βρίσκομαι εδώ για να σας πω ότι θα υπερασπιστούμε στο ακέραιο την Κύπρο, το λαό  της την ιστορία της και είμαι βέβαιος ότι θα δικαιωθούμε. Αρκεί τονίζω να είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι και επειδή έχω έναν άνθρωπο απέναντι μου που γνωρίζω πόσο υπηρετεί την ενότητα και πόσο αποφασισμένος είναι για αυτό σας λέγω ότι είμαι ευτυχής που βρίσκομαι εδώ παίρνω και εγώ δύναμη, αντλώ δύναμη από τη δική σας δύναμη, από τη δύναμη αυτή του ηρωικού και μαρτυρικού λαού της Κύπρου και σας τονίζω ότι σε ή αυτή την προσπάθεια η Ελλάδα, οι Ελλαδίτες θα παραμείνουμε βοηθοί εκπληρώσεως της προσπάθειας που κάνετε. Σας ευχαριστώ» κατέληξε ο κ. Παυλόπουλος.

Διαβάστε επίσης:

Στο Μαξίμου ο πρωθυπουργός για τη συνεδρίαση του ΚΥΣΟΙΠ

Ο Βούτσης ανακοίνωσε την επανασύσταση της Επιτροπής για τις γερμανικές οφειλές 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ