Ο Μητρόπουλος αναλύει τη «ρήτρα περιουσίας» που απειλεί τις συντάξεις

Ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και εργατολόγος Αλέξης Μητρόπουλος αναλύει σε κείμενό του την “ρήτρα περιουσίας” που απειλεί τις συντάξεις.

Ο κ. Μητρόπουλος γράφει:

Συντάξεις με «ρήτρα περιουσίας», και μάλιστα συνολικής πραγματικής και όχι ονομαστικής(!), προβλέπει το τρίτο Μνημόνιο (ν. 4336/2015 σελ. 1020).

Σύμφωνα με τη σχετική μνημονιακή ρύθμιση, σύνταξη χωρίς το «κοινωνικό τμήμα», αλλά το αντίστοιχο των εισφορών («οργανικό τμήμα»), θα λαμβάνουν ΜΟΝΟ οι απόλυτα φτωχοί συνταξιούχοι και όσοι δεν έχουν περιουσία κινητή και ακίνητη. Όσοι έχουν περιουσία, θα λαμβάνουν ένα μικρό τμήμα, το λεγόμενο «συνταξιοδοτικό επίδομα», αφού το υπόλοιπο τμήμα της σύνταξής τους θα προορίζεται για την ενίσχυση του ασφαλιστικού συστήματος. Ο θεσμός ισχύει ήδη στην Αυστραλία («ρήτρα Αυστραλίας») και τη Νέα Ζηλανδία, χώρες που ενέπνευσαν τους δανειστές και στη συνέχεια συνεφώνησαν με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με το τρίτο Μνημόνιο (σελ. 1020): «Όσοι συνταξιοδοτούνται μετά τις 30 Ιουνίου 2015 θα έχουν πρόσβαση σε βασικές, εγγυημένες συντάξεις με βάση τις εισφορές και με εισοδηματικά κριτήρια μόνον όταν θα έχουν συμπληρώσει τη νόμιμη κανονική ηλικία συνταξιοδότησης, που είναι σήμερα τα 67 έτη». Δηλαδή μέχρι το 67ο έτος ηλικίας, η σύνταξη θα υπολογίζεται ΜΟΝΟ με τις εισφορές χωρίς την εγγυημένη βασική, ενώ μετά το 67ο έτος ηλικίας η σύνταξη θα καταβάλλεται με ρήτρα εισοδήματος!!

Από τον Οκτώβριο του 2015 και μετά, η κατάσταση για τις συντάξεις των αυτοασφαλισμένων και των αγροτών μας θα χειροτερεύσει, αφού γι’αυτούς θα ισχύει ταυτόχρονα «ρήτρα εισοδήματος» για τις εισφορές και «ρήτρα περιουσίας» (συνολικής πραγματικής και όχι ονομαστικής) για τις συντάξεις!

Ειδικότερα το τρίτο Μνημόνιο (ν.4336/2015 σελ. 1020) ορίζει ότι: «Έως τον Οκτώβριο του 2015 (βασικό παραδοτέο) οι αρχές θα θεσπίσουν νομοθετικά… α)… β)τη διεύρυνση και τον εκσυγχρονισμό της βάσης εισφορών και συντάξεων για όλα τα αυτοαπασχολούμενα άτομα, μεταξύ άλλων με μετάβαση από το ονομαστικό στο πραγματικό εισόδημα υπό τον όρο της τήρησης των κανόνων για τις ελάχιστες απαιτούμενες εισφορές, …».

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, το νομοθετικό πλαίσιο είναι ήδη έτοιμο και η σφοδρότητα των ρυθμίσεών του, που δεν έχουν προηγούμενο στον πλανήτη, ήταν ο βασικός λόγος επίσπευσης των εκλογών.

Αν ισχύσει το σύστημα αυτό, θα υπάρξει βίαιη προλεταριοποίηση όλων τόσο των χαμηλοσυνταξιούχων μας, όσο και των μικρομεσαίων και των αγροτών μας. Οι ακραίες αυτές ρυθμίσεις του τρίτου Μνημονίου δημιουργούν συνθήκες που στο μέλλον θα οδηγήσουν ή στην κατάργηση των συντάξεων για την πλειονότητα των συνταξιούχων ή στην επιδοματοποίηση των συντάξεων των πιο φτωχών από αυτούς. Θα οδηγήσουν νομοτελειακά στη βίαιη φτωχοποίηση την πλειοψηφία των συνταξιούχων μας.

Ο ελληνικός λαός, οι νέοι, οι γυναίκες, όλοι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι μας δεν πρέπει να συναινέσουν στη σχεδιαζόμενη εξαθλίωσή τους μέσα από τις ακραία νεοφιλελεύθερες συνταξιοδοτικές αυτές ρυθμίσεις του νέου Μνημονίου.

Στις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου πρέπει να στείλουν ηχηρό μήνυμα ότι απορρίπτουν την απαξίωση και την κοινωνική περιθωριοποίηση που προωθούν οι δανειστές και οι εγχώριες μνημονιακές δυνάμεις.

Η ΕΝΥΠΕΚΚ και το επιστημονικό της δυναμικό, πριν τις εκλογές και κυρίως μετά, θα ενημερώνει αντικειμενικά και έγκυρα τους νέους, τις γυναίκες που είναι τα μεγαλύτερα θύματα του Μνημονίου, αλλά και τους εργατοϋπαλλήλους, τους αγρότες και τους μικρομεσαίους μας, που μέσα από το ασφυκτικό πλαίσιο του Μνημονίου στερούνται κάθε ελπίδας και προοπτικής για το μέλλον τους.

 

Δείτε επίσης:

Μητρόπουλος: Η σύνταξη μπορεί να φτάσει στα 360 ευρώ- ΒΙΝΤΕΟ

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.