Ο Λαπαβίτσας στην Zeit: Οι δανειστές απαιτούν πλήρη παράδοση

Συνέντευξη στη γερμανική εφημερίδα Die Zeit παραχώρησε ο οικονομολόγος και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Λαπαβίτσας.

Η εφημερίδα σημειώνει προλογίζοντας τη συνέντευξη ότι ο κ. Λαπαβίστας «απείλησε ότι το κόμμα του δεν θα δεχθεί νέα μέτρα λιτότητας» καθώς και ότι ο ίδιος «τάσσεται υπέρ της εξόδου από το ευρώ».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ερωτηθείς σχετικά με τις νέες προτάσεις της κυβέρνησης, απάντησε ότι «θα πρέπει να περιμένουμε ως το τέλος των διαπραγματεύσεων» υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι «αν οι μεταρρυθμίσεις συνίστανται σε επιπλέον μέτρα λιτότητας, που θα συνεχίσουν να επηρεάζουν αρνητικά την καθημερινότητα των ανθρώπων στην Ελλάδα, θα υπάρξουν πολιτικά προβλήματα» και πρόσθεσε:

«Πολλοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, είτε από την αριστερή πτέρυγα είτε όχι, θα δυσκολευτούν πολύ να εγκρίνουν ένα τέτοιο πρόγραμμα. Πώς θα γυρίσουν στις εκλογικές τους περιφέρειες και θα το εξηγήσουν αυτό στους πολίτες;».

Στο ερώτημα σχετικά με το που «βλέπει» τις «κόκκινες γραμμές» ο κ. Λαπαβίτσας απάντησε ότι έχει γίνει «παράλογη» η κουβέντα γύρω από τις «κόκκινες γραμμές». «Μπορώ να πω μόνο, ότι συνολικά δεν θα πρέπει να υπάρχουν μέτρα λιτότητας» συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις και στο ενδεχόμενο μη επίτευξης συμφωνίας, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, επεσήμανε ότι «μία ρήξη ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους δανειστές, δεν θα αποτελούσε έκπληξη για εμένα. Ωστόσο αυτό δεν θα είχε να κάνει με το ότι η ελληνική πλευρά δεν είναι έτοιμη για συμβιβασμούς, αλλά με το ότι οι δανειστές απαιτούν μία πλήρη παράδοση».

Ερωτηθείς σχετικά με τις επιπτώσεις μιας ρήξης για την Ελλάδα, ο κ. Λαπαβίτσας απάντησε, ότι το «το μεγαλύτερο πρόβλημα έγκειται στο τραπεζικό σύστημα. Η κατάσταση είναι ακραία. Η Ελλάδα δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του ευρώ. Αυτό είναι προφανές. Η χώρα βυθίζεται. Το να επιβαρυνθούν επιπλέον οι πολίτες στην Ελλάδα είναι τρομακτικό. Αν υπήρχε στοιχειώδης λογική στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη, θα είχαν αναζητηθεί νωρίτερα άλλες λύσεις».

Στο ερώτημα αν εννοεί μία έξοδο από το ευρώ, ο οικονομολόγος απάντησε:

«Ναι, ένα ‘διάλειμμα’ πέντε ετών από το ευρώ ή μία έξοδος από το ενιαίο νόμισμα με μία αμοιβαία συμφωνία, έτσι ώστε η ελληνική οικονομία να ‘αναπνεύσει’ και να έχει ένα τέλος η λιτότητα».

Στην επισήμανση του δημοσιογράφου ότι σε αυτή την περίπτωση θα είχε «πρόβλημα με την ελληνική κοινή γνώμη, καθώς το 70% των Ελλήνων θέλουν να παραμείνουν στο ευρώ ακόμη κι αυτό σημαίνει σκληρά μέτρα» ο Κώστας Λαπαβίτσας απάντησε:

«Το πρόβλημα δεν είναι η μεγάλη πλειοψηφία του λαού αλλά τα ανώτερα στρώματα. Η ελίτ της Ελλάδας είναι από κάθε άποψη χρεοκοπημένη: Οικονομικά, πολιτικά, ηθικά. Με αυτούς τους ανθρώπους δεν γίνεται να λειτουργήσεις ένα κράτος. Δεν έχουν κανένα όραμα και κανέναν αίσθημα ευθύνης. Ωστόσο ελέγχουν την κοινή γνώμη. Το ότι θα προκληθεί πανικός, όταν διαρκώς ‘βομβαρδίζεις’ τον κόσμο με το ότι ‘μία έξοδος από το ευρώ θα σήμαινε την καταστροφή’, δεν είναι λοιπόν παράξενο».

Σε επισήμανση του δημοσιογράφου ότι σύμφωνα με αυτή του την άποψη «δεν απέχει πολύ από τις  συντηρητικές φωνές της Γερμανίας», ο κ. Λαπαβίτσας τόνισε:

«Αυτό μου είναι παντελώς αδιάφορο. Σε κάθε περίπτωση, θα μπορούσε να λειτουργήσει η παραμονή μας στο ευρώ, εάν, πρώτον, σταματούσαμε όντως την πολιτική λιτότητας, δεύτερον, κουρεύαμε το χρέος, και τρίτον, εφαρμόζαμε ένα πρόγραμμα ανάπτυξης και επενδύσεων… Και αυτό αναφέρω, δεν είναι κομμουνισμός ή μπολσεβικισμός, αλλά μέτρια οικονομική πολιτική, κατά την έννοια του John Maynard Keynes».

Διαβάστε επίσης:

Bild: Προσοχή! Ίσως είναι όλα μία μπλόφα…

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ