Ο Κοτζιάς προς τον Στάινμαγερ: Καλωσορίζω ένα φίλο – ΒΙΝΤΕΟ

Καλωσορίζω ένα φίλο από μία χώρα με την οποία έχουμε βαθείς ιστορικούς και πολιτισμικούς δεσμούς είπε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς απευθυνόμενος στον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ.

Όπως είπε ο κ. Κοτζιάς με τον ομόλογό του συζήτησαν για τα Βαλκάνια, τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό και την προσφυγική κρίση. “…Θέλουμε να αναπτύξουμε διμερείς σχέσεις και ελληνογερμανική συνεργασία, να ξεπεράσουμε τα στερεότυπα” είπε, σημειώνοντας πως ο κ. Στάινμαγερ αναδεικνύει το ρόλο της διπλωματίας και πως ήταν χαρακτηριστική η συμβολή του στα θέματα Ιράν και Ουκρανίας

“Ευχαριστώ εγκάρδια για τις ειλικρινείς συζητήσεις με το συνάδελφό μου που γνωρίζει εξίσου καλά την πατρίδα μου” απάντησε ο Γερμανός ΥΠΕΞ. “Η εμπιστοσύνη, η λέξη κλειδί, είχε επισκιαστεί και ευθύνη μας είναι να ξεπεράσουμε αμοιβαίες παρανοήσεις για επάνοδο σε καλές σχέσεις”.

Στο προσφυγικό, η Ελλάδα όχι μόνο αναγνωρίζει την ανθρωπιστική της ευθύνη και χρέος, αλλά πράττει αντίστοιχα.  Οι προσφυγικές ροές επιβαρύνουν πολύ ορισμένες χώρες,όπως η Ελλάδα. Απαραίτητη η δίκαιη κατανομή προσφύγων στις ευρωπαϊκές χώρες. Πρέπει να ελέγξουμε μεταναστευτικές ροές από Μέση Ανατολή και Αφρική. Ανάγκη γενικής ευρωπαϊκής προσέγγισης στη φύλαξη των συνόρων”, είπε. 

 

“Θέλουμε πολυεπίπεδη συνεργασία με Τουρκία.Το πρόβλημα των προσφύγων δεν οφείλεται στην απουσία κοινών περιπολιών…” επισήμανε ο κ. Κοτζιάς και είπε ότι υπάρχει ανάγκη περιπολιών υπάρχει στα σύνορα με Συρία, ενώ τόνισε ότι hotspots πρέπει να γίνουν στην Τουρκία, εκεί να γίνει η κατανομή.

Ουδείς θέλει το προσφυγικό να χρησιμοποιείται ως εργαλείο καταπάτησης κυριαρχίας οποιουδήποτε κράτους-μέλους της Ε.Ε. Ο πόλεμος στη Συρία είναι το πρόβλημα. Να εξασφαλίσουμε προϋποθέσεις ώστε οι πληθυσμοί να παραμείνουν στις εστίες τους. Νιώθω περήφανος για τους Έλληνες που με το υστέρημά τους φροντίζουν και φιλοξενούν πρόσφυγες, πρόσθεσε ο κ. Κοτζιάς.  

 

Διαβάστε επίσης

Τσίπρας: Η Ελλάδα σηκώνει το βάρος του ανθρωπιστικού προσώπου της Ευρώπης

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ