Ο Κλίντον καλεί σε δείπνο ηγετών τον Α.Σαμαρά

Ο Κλίντον καλεί σε δείπνο ηγετών τον Α.Σαμαρά

Της ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΚΟΡΑΗ

 

Πρόσκληση σε δείπνο με πλειάδα ηγετών από τον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον έλαβε ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς για τις 25 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του enikos.gr. 

Οι αρχηγοί κρατών και Πρωθυπουργοί θα βρίσκονται στις ΗΠΑ λόγω της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ η οποία πραγματοποιείται την προηγουμένη, στις 24 Σεπτεμβρίου. Στη Συνέλευση είχε προσκληθεί να μιλήσει ο Πρωθυπουργός αλλά ακύρωσε τη συμμετοχή του. Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά από συμφωνία με τον Πρωθυπουργό, στη λογική τήρησης ισορροπιών στην συγκυβέρνηση. Υπενθυμίζεται ότι ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Ομπάμα χωρίς να συνοδεύεται από τον υπουργό Εξωτερικών.

Μέχρι αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με υψηλόβαθμη πηγή του Μαξίμου με την οποία συνομίλησε ο enikos.gr, η ημερομηνία αναχώρησης της πρωθυπουργικής αποστολής για τις ΗΠΑ είναι στις 29 Σεπτεμβρίου, την Κυριακή, μετά την επιστροφή Βενιζέλου στην Αθήνα, οπότε είναι αμφίβολο αν θα μπορέσει να συμμετάσχει στο δείπνο του Κλίντον o κ.Σαμαράς.

Δεν έχει επιβεβαιωθεί, ακόμη ούτε η παρουσία του Πρωθυπουργού σε δείπνο των αδελφών Λογοθέτη, ιδιοκτητών της εταιρείας “Κονκόρντια”, στο οποίο έχει προσκληθεί ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μπάϊντεν, για τις 27 Σεπτεμβρίου.

Αν ο Πρωθυπουργός δεν αναχωρήσει νωρίτερα και δεν προσέλθει ούτε στο συγκεκριμένο δείπνο, θα συναντηθεί με τον Μπάϊντεν σε εγκαίνια έκθεσης Βυζαντινών όπου έχει προσκληθεί ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ή θα αναζητηθεί κάποιος άλλος τόπος και χρόνος μέσω της διπλωματικής οδού, όπως τονίζουν πηγές του Μαξίμου.

Η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ είχε συζητηθεί από την επίσκεψη του Α.Σαμαρά στο Λευκό Οίκο τον Αύγουστο – περίοδο κατά την οποία απουσίαζε ο Μπάϊντεν από την Ουάσιγκτον. Τότε έγιναν και οι πρώτες συζητήσεις για τις πολιτικές επαφές που θα έχει ο πρωθυπουργός με το νέο του ταξίδι στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο με αξιωματούχους του Κογκρέσου.

Εξαιρετικά κρίσιμο θεωρεί το Μαξίμου τη συνάντηση Σαμαρά – Λαγκάρντ που θα πραγματοποιηθεί κατά το νέο ταξίδι του στις ΗΠΑ. Το χρέος βρίσκεται πλέον σε δυσθεώρητα ύψη και η συζήτηση για το πως θα εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του άνοιξε και θα κλιμακωθεί μετά τις γερμανικές εκλογές. Αυτήν την εβδομάδα το πρωθυπουργικό επιτελείο αναμένεται να καταλήξει στο πρόγραμμα του ταξιδιού στις ΗΠΑ στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Ο Πρωθυπουργός θα επισκεφτεί εκτός από τη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον, τη Βοστώνη με στόχο επαφές για προσέλκυση επενδύσεων.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ