Ο Κεγκέρογλου για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

Ο Κεγκέρογλου για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

 

Η κυβέρνηση θα κινηθεί μέσα στο χρονοδιάγραμμα που έχει προσδιοριστεί για την έκδοση της ΚΥΑ με την οποία θα ορίζονται οι προϋποθέσεις για την πιλοτική εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Αυτό προκύπτει από την απάντηση του υφυπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Βασίλη Κεγκέρογλου, σε σχετικές επίκαιρες ερωτήσεις του βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Γιώργου Κυρίτση και του βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων Γαβριήλ Αβραμίδη.  

Ο κ. Κεγκέρογλου υπενθύμισε ότι το χρονικό όριο για την έκδοση της ΚΥΑ είναι ο Νοέμβριος του 2013, τονίζοντας: “Θα προσπαθήσουμε να έχουμε μία πιλοτική εφαρμογή η οποία θα μας δώσει τέτοια στοιχεία αξιολόγησης που να εφαρμοστεί καθολικά το 2015 με έναν ολοκληρωμένο τρόπο”.

Yπογράμμισε επίσης ότι υπάρχει δημοσιονομικό πρόβλημα για την καθολική εφαρμογή του προγράμματος του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος από το 2014.

Ωστόσο ο κ. Κεγκέρογλου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, εάν αναληφθεί πρωτοβουλία από τα κόμματα και αν υπάρξει θεσμική παρέμβαση σε άλλο επίπεδο, να καλυφθούν νωρίτερα περισσότερες περιοχές με την ευκαιρία της δημιουργίας πλεονάσματος.

Ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων ζήτησε το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα να επεκταθεί και να μην περιοριστεί σε πιλοτική εφαρμογή, καθώς η βίαιη προσαρμογή είχε μεγάλο κοινωνικό κόστος, με πολλούς ανέργους, οικογένειες και ηλικιωμένους να ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ από την πλευρά του, επανέφερε το αίτημα να επισπευσθεί η γενίκευση εφαρμογής του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και υπογράμμισε ότι “το πρόγραμμα αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία να αναδιοργανώσουμε το σύστημα κοινωνικής προστασίας στη χώρα μας προς όφελος των κοινωνικά ασθενέστερων. Αυτό προϋποθέτει ότι θα υπάρξει προσεκτικός ο συντονισμός στην υλοποίησή του […] γνώση των εμπλεκόμενων φορέων, ευέλικτες οι διοικητικές δομές και συνεχής η παρακολούθηση”.

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ