O ΗΡΑΚΛΗΣ του Πολεμικού Ναυτικού επικεφαλής της αντιναρκικής επιχείρησης του ΝΑΤΟ – Δείτε φωτογραφίες

Το επιβλητικό Πλοίο Γενικής Υποστήριξης του Πολεμικού Ναυτικού, ΗΡΑΚΛΗΣ, έφτασε την Παρασκευή στην Ιταλία, απ’ όπου θα επιχειρεί για τους επόμενους 6 μήνες ως επικεφαλής της Αντιναρκικής Δύναμης 2 του ΝΑΤΟ.

του Χρήστου Μαζανίτη

Η ένταξη του Πλοίου Γενικής Υποστήριξης (ΠΓΥ) «Ηρακλής» στο Πολεμικό Ναυτικό πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2020 κι έκτοτε έχει προσφέρει πολλές λύσεις στις καθημερινές ανάγκες του Στόλου.

Αποστολή του ΠΓΥ ΗΡΑΚΛΗΣ είναι η εφοδιαστική υποστήριξη των Μονάδων του Αρχηγείου Στόλου, κυρίως Φρεγατών (Φ/Γ), Πυραυλακάτων (ΤΠΚ), Κανονιοφόρων (Κ/Φ) και Σκαφών Ανορθόδοξου Πολέμου (ΣΑΠ), με ό,τι απαιτείται – καύσιμα, λιπαντικά, πόσιμο νερό, ανταλλακτικά, και έτερα αναλώσιμα υλικά – ώστε να μπορούν να επιχειρούν μακριά από τις βάσεις ξηράς.

Ο «Ηρακλής», λόγω μεγέθους, προσφέρει ένα τεράστιο πλεονέκτημα. Αποτελεί το μόνο πλοίο που με τον κατάλληλο εξοπλισμό μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε επιχειρήσεις διάσωσης υποβρυχίων, όπως και το ΑΤΛΑΣ, κάτι που τους προσδίδει μονοπωλιακό πλεονέκτημα σε όλη την Μεσόγειο με ότι αυτό συνεπάγεται για τις συνεργασίες με ξένα πολεμικά ναυτικά.

Όμως ο ΗΡΑΚΛΗΣ έχει ακόμη δυο πλεονεκτήματα. Το πρώτο ότι – μαζί με τον ΑΤΛΑΣ Ι – μπορούν να χρησιμεύσουν ως βοηθητικά σε πλατφόρμες γεωτρήσεων και το δεύτερο ότι μπορούν να εξυπηρετήσουν κάθε ανάγκη μεταφοράς των ενόπλων δυνάμεων, ακόμη και τεθωρακισμένων. Όπως επίσης και η δυνατότητα μεταφοράς πυραυλικών συστημάτων.

Σε ό,τι αφορά τον χειρισμό του, όπως φαίνεται και στις εντυπωσιακές φωτογραφίες του enikos.gr, η γέφυρα προσφέρει οπτική επαφή 360 μοιρών ενώ ο χειρισμός του πλοίου μπορεί να μεταφερθεί όλος από το μπρος στο πίσω μέρος.

Όπως ανακοίνωσε το ΓΕΕΘΑ, την Παρασκευή 12 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε στη Ναυτική Βάση La Spezia της Ιταλίας η παράδοση καθηκόντων του Διοικητή της Μόνιμης Συμμαχικής Αντιναρκικής Δύναμης 2 (Standing NATO Mine Countermeasures Maritime Group Two – SNMCMG2) από τον Ιταλό Captain Ettore Ronco στον Πλοίαρχο Φώτιο Παρασκευά ΠΝ.

Η τελετή της παράδοσης έλαβε χώρα επί του Πλοίου Γενικής Υποστήριξης (ΠΓΥ) ΗΡΑΚΛΗΣ που διατέθηκε από το Πολεμικό Ναυτικό ως πλοίο έδρας Διοικητού, παρουσία του Commander Surface Forces NATO Rear Admiral Stefan D. Pauly.

Η SNMCMG2 αποτελεί μια από τις δύο μόνιμα ενεργοποιημένες ναυτικές δυνάμεις ναρκοπολέμου του ΝΑΤΟ για την διεξαγωγή αντιναρκικών επιχειρήσεων, με σκοπό την διασφάλιση της ασφάλειας της θαλάσσιας ναυσιπλοΐας, υπό τον έλεγχο του ΝΑΤΟ Maritime Command (MARCOM), παρέχοντας στην Συμμαχία την ικανότητα άμεσης επιχειρησιακής αντίδρασης (NATO Response Force – NRF) σε περιόδους ειρήνης, κρίσης και έντασης. Η διοίκηση της δύναμης εναλλάσσεται μεταξύ των συμμετεχόντων κρατών ανά εξάμηνο.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ