Ο «γαλάζιος άξονας» Ελλάδας – Ισραήλ συν ΗΠΑ σε άσκηση από την Κρήτη μέχρι την Χάιφα

Χρήστος Μαζανίτης
Δημοσιογράφος

Το 3+1 (Ελλάδα – Ισραήλ – Κύπρος + ΗΠΑ) γνωστό κι ως «γαλάζιος άξονας» πραγματοποιεί γι’ ακόμη μία χρονιά μεγάλη άσκηση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Το 3+1 είναι η συμμαχία του «γαλάζιου άξονα» της Μεσογείου, που ήρθαν και αγκάλιασαν οι ΗΠΑ, όταν υπουργός Εξωτερικών ήταν ο Μάικ Πομπέο με αποκορύφωμα τον East Med. Στη συνέχεια το project θεωρήθηκε μη βιώσιμο οικονομικά και μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία αναθερμάνθηκαν οι συζητήσεις για την συμμετοχή και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όμως, ο «γαλάζιος άξονας» εδώ και πολλά χρόνια καλλιεργεί την συμμαχία μέσω ασκήσεων με αιχμή του δόρατος την πολυμερή αεροναυτική άσκηση με την επωνυμία «NOBLE DINA».

Χθες, Τετάρτη, ξεκίνησαν από τον Ναύσταθμο Κρήτης οι δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού, που φέτος θα μετάσχουν στην «NOBLE DINA 2023 – (ND-23)», η οποία θα διαρκέσει για 2 εβδομάδες, μέχρι την Πέμπτη 30 Μαρτίου. Οι δυνάμεις θα καταλήξουν στο λιμάνι της Χάιφα, στο Ισραήλ.

Φέτος, εκτός από το σχήμα 3+1 υπάρχει συμμετοχή δυνάμεων από την Γαλλία και την Ιταλία, καθώς και προσωπικού από την Γερμανία.

Η «NOBLE DINA 2023» είναι άσκηση τύπου LIVEX (Live Exercise), διεξάγεται σε ετήσια βάση και εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ σε ό,τι αφορά στις διεθνείς συνεργασίες των Ενόπλων Δυνάμεων οι οποίες παγίως υποστηρίζουν και αναδεικνύουν τον σταθεροποιητικό ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή.

Σκοπός της Άσκησης είναι η εκπαίδευση των συμμετεχουσών δυνάμεων σε σύνθετα επιχειρησιακά σενάρια και σε περιβάλλον πολλαπλών απειλών με έμφαση στον Ανθυποβρυχιακό Πόλεμο, τον Πόλεμο Επιφανείας και τις επιχειρήσεις Έρευνας και Διάσωσης, για την επαύξηση της διαλειτουργικότητας και την ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητάς τους.

Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις συμμετέχουν με 1 Φρεγάτα (Φ/Γ), 1 Ταχύ Περιπολικό Κατευθυνομένων Βλημάτων (ΤΠΚ), 1 Υποβρύχιο (Υ/Β), 2 Μαχητικά Αεροσκάφη F-16 και 1 Αεροσκάφος Ναυτικών Επιχειρήσεων (ΑΦΝΕ).

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ