O “Αετός” Ελλάδας – Κύπρου άνοιξε τα φτερά του μεταξύ Ρόδου και Καστελλόριζου – ΦΩΤΟ

Η άσκηση “Αετός” με ελικόπτερα ανάμεσα στην περιοχή που επιχειρεί να «κοκκινίσει» η Τουρκία.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Η Διμερής Διακλαδική Άσκηση Έρευνας – Διάσωσης «ΑΕΤΟΣ» πραγματοποιήθηκε στην ευρύτερη περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελλόριζου, με τη συμμετοχή δυνάμεων από την Ελλάδα και την Κύπρο. Πρόκειται για μήνυμα προς Τουρκία και όλους όσοι αμφισβητούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας για τις περιοχές ευθύνης Έρευνας και Διάσωσης, κουρελιάζοντας στο πεδίο το ανιστόρητο δόγμα της «γαλάζιας πατρίδας».

Σε ότι αφορά τα ιπτάμενα μέσα χρησιμοποιήθηκαν 1 Ελικόπτερο Super Puma AS-332 κι 1 Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος (UAV) HERON της Πολεμικής Αεροπορίας καθώς και 1 Ελικόπτερο AW-139 της Πολεμικής Αεροπορίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σκοπός της άσκησης ήταν η δοκιμή και η αξιολόγηση της ετοιμότητας αντίδρασης του συστήματος Έρευνας – Διάσωσης Ελλάδας και Κύπρου, η επαύξηση της διαλειτουργικότητας και της επιχειρησιακής ετοιμότητας των εμπλεκομένων μονάδων, καθώς και η βελτίωση της συνεργασίας των Κέντρων Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) Ελλάδας και Κύπρου, σύμφωνα με τις ισχύουσες Διεθνείς Συμβάσεις και τις εθνικές νομοθεσίες των 2 Χωρών.

Το αντικείμενο της άσκησης αφορούσε σε εικονική Κατάσταση Ανάγκης πολιτικού αεροσκάφους μετά από προσθαλάσσωση εντός των ορίων του FIR Αθηνών και σε κινητοποίηση του συστήματος Ε-Δ Ελλάδος και Κύπρου για την διάσωση των επιβαινόντων.

Η Διακλαδική Άσκηση Ε-Δ «ΑΕΤΟΣ» εντάσσεται στο πλαίσιο των κοινών δράσεων επιχειρησιακής εκπαίδευσης των 2 Χωρών για την επαύξηση της συνέργειας μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων και της Εθνικής Φρουράς στις αποστολές Έρευνας – Διάσωσης.

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ