Νίκος Παπανδρέου στον Realfm 97,8: Όλοι θέλουν να κλέψουν από την αστερόσκονη, να τυμβωρυχήσουν πάνω στον τάφο του Ανδρέα

“Είναι αυταρχικός στον τρόπο που κυβερνάει. Λένε είμαστε καινούργιοι δεν είμαστε σαν το παλιό σύστημα και έχουν χρησιμοποιήσει για να μείνουν στην εξουσία τις χειρότερες πρακτικές του παρελθόντος. Προσλήψεις 40 με 50 χιλιάδες νομίζω έχουν υποσχεθεί, άρα αυτό είναι το προοδευτικό πρόσημο; Προσλήψεις και μεγάλο κράτος; Ένας αυταρχικός τρόπος που βάζω στην γωνία τον αντίπαλο; Αυτό είναι οι παλιές πρακτικές που ήλπιζα μέσα στην κρίση θα εκλείψουν” δήλωσε για το ΣΥΡΙΖΑ ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Νίκος Παπανδρέου, στον Realfm και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.

“Τώρα έβγαλα το φρένο, είναι δύσκολη εποχή και πιστεύω όποιος πιστεύει ότι μπορεί να προσφέρει, έχει το χρέος να σηκωθεί να προσφέρει. Γιατί στην Ευρώπη; Γιατί ξέρουμε πολύ καλά ότι η η Ευρώπη περνάει το 80% των νόμων, η Ευρώπη μας έχει φέρει την λιτότητα και η Ευρώπη μπορεί να μας λύσει το θέμα της λιτότητας” ανέφερε σχετικά με την υποψηφιότητα του.

“Πιστεύω θα μπορώ να δώσω μια καλή μάχη στην περίπτωση που βρεθώ στην Ευρωβουλή” πρόσθεσε.

“Αν δείτε στην ψηφοφορία των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, είναι παράλογοι, δεν στηρίζουν πράγματα που στηρίζουμε εμείς. Είτε είναι Βενεζουέλα, να μην σας δώσω πολλά παραδείγματα, όμως η προβιά προσπαθεί να έχει το χρώμα του προοδευτικού και δεν ξέρω αν ξεγέλασε τους Ευρωπαίους. Οι Ευρωπαίοι χάρηκαν με έναν Πρωθυπουργό που έκανε όλα αυτά που ζήτησαν. Κλαίνε όταν υπογράφουν θεωρητικά τα προγράμματα λιτότητας αλλά τα υπόγραψαν και τα εφάρμοσαν. Όλοι, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, όλοι εφάρμοσαν την λιτότητα. Αυτοί κλαίνε και το εφαρμόζουν και η ανικανότητά τους στον εσωτερικό χώρο μας έχει φορτώσει κι άλλα 86 δισ. στο τρίτο αχρείαστο μνημόνιο. Άρα έξω φαίνεται ότι περνάνε τους νομους, χαίρονται απ’έξω, περνάνε κι άλλα θέματα, χειροκροτάνε, μέσα όμως γονατίζει η οικονομία. Η διαφορά είναι ότι εμείς δεν συμφωνούμε με αυτή την υπερφορολόγηση. Προοδευτικό πρόσημο είναι ότι δεν έχουμε αυταρχική νοοτροπία της εξουσίας, δεν πιστεύουμε στις παρεμβάσεις στις ανεξάρτητες αρχές, δεν πιστεύουμε να βγάζουμε λίστα δημοσιογράφων που είναι αντικυβερνητικοί. Αυτό θυμίζει εποχές του ’30 στη Ρωσία. Αυτή την νοοτροπία δεν την έχει ένα προοδευτικό κίνημα και επίσης δεν θέλουμε να έχουμε τον διχαστικό λόγο ‘εμείς ή εσείς, ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν’, αυτή είναι η μεγάλη πολιτισμική διαφορά θα έλεγα” τόνισε.

Στην ερώτηση αν ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο νέος Ανδρέας Παπανδρέου είπε “Κατ’εμέ καθόλου, μην μου βάζετε τέτοια διλήμματα. Μακάρι να πάρει μαθήματα. Ο καθένας μας μπορεί να πάρει μαθήματα από τον Ανδρέα. Εδώ βλέπω και σε παράταξη χρησιμοποιούν το ‘Ελλάδα στους Έλληνες’, κάποια ακροδεξιά παράταξη. Όλοι θέλουν να κλέψουν από την αστερόσκονη, να τυμβωρυχήσουν πάνω στον τάφο του Ανδρέα, να πάρουν κομμάτια του” και συμπλήρωσε “Λείπει για εμένα το ουσιαστικό πρόσταγμα που προχώρησε την ελληνική κοινωνία τόσα χρόνια που ήταν η γνήσια κεντροαριστερά. Όχι το 3% που φούσκωσε αλλά έμεινε 3% στη νοοτροπία. Γι’ αυτό δεν έχουμε ομαλότητα”.

“Η πρόταση είναι αυτόνομη πορεία μέχρι τις εκλογές και επειδή έχουν δει πολλά τα μάτια μου τα τελευταία 40 χρόνια, πιστεύω είναι απρόβλεπτη η επόμενη ημέρα” σχολίασε.

“Ο χορηγός της ΝΔ, ποιος φέρνει στην κυβέρνηση τον Κυριάκο ΜητσοτάκηΤο έχετε σκεφθεί; Η ΝΔ δεν έχει συζητήσει γιατί μπήκαμε στο μνημόνιο. Το εύκολο είναι έβαλε το ΠΑΣΟΚ την Ελλάδα στο μνημόνιο, έτσι είναι; Με μια υπογαφή μπήκαμε; Ο ΣΥΡΙΖΑ επειδή δεν καταλόγισε ποτέ ευθύνες στη ΝΔ του 2004-2009, δεν έδωσε την έμφαση σε αυτό για δικούς του πολιτικούς λόγους, φέρνει μετά από τέσσερα χρόνια το παλιό που έβριζαν τόσο καιρό. Άρα ποιος είναι ο βασικός συνεργάτης; ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ. Είναι σοφιστεία αλλά είναι και αλήθεια” ανέφερε.

“Ο κόσμος δεν θέλει Κίνημα Αλλαγής – ΝΔ” συμπλήρωσε.

Για την κεντροαριστερά δήλωσε ότι “η πραγματική κεντροαριστερά είναι το Κίνημα Αλλαγής και το ΠΑΣΟΚ και η δουλειά μας είναι να φέρουμε πίσω όλους του ΠΑΣΟΚ που πήγαν εκεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να γίνει καινούργιο ΠΑΣΟΚ, παλιό – νέο ΠΑΣΟΚ και παίρνει τα στελέχη. Θέλετε να γίνετε ΠΑΣΟΚ; Ελάτε στο γνήσιο. Δεν χρειάζεται να παίρνετε στελέχη, εδώ είμαστε οι σοβαροί, οι σωστοί. Ας προχωρήσουμε μαζί στις ρίζες τις αρχικές. Αυτό προσπαθεί να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ να μεταλλαχθεί, να ξεχάσει ΑΝΕΛ, να ξεχάσει τον αυταρχισμό, να ξεχάσει μνημόνια και να αλλάξει τα χρώματά του”.

Ερωτηθείς αν έχει ηγετικές φιλοδοξίες απάντησε ότι “προφανώς όχι. Πάω σαν απλός στρατιώτης. Έχω ζήσει κοντά στην εξουσία πάρα πολλά χρόνια. Δεν με εντυπωσιάζουν οι θέσεις και οι θώκοι, υπουργιλίκια κι όλα αυτά τα πράγματα. Δεν με ενδιαφέρουν καθόλου. Εγώ αν μπορώ να προσφέρω κάτι ως οικονομολόγος, μου δίνει μεγάλη ικανοποίηση να λύνω προβλήματα. Δώσε μου πρόβλημα να “βουτήξω” μέσα να το λύσω”.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ