Νέος γύρος αντιπαράθεσης κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για την Προανακριτική των Τεμπών και το αδιάβλητο των εκλογών

Σε πλήξη εξέλιξη βρίσκεται η πολιτική κόντρα της κυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ για τα Τέμπη, το κατηγορητήριο που συνέταξε η αξιωματική αντιπολίτευση σε βάρος του πρώην υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Αχ. Καραμανλή, καθώς και για το αδιάβλητο των εκλογών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ διαβίβασε στην Νέα Δημοκρατία κείμενο με συγκεκριμένο κατηγορητήριο κατά του πρώην υπουργού προκειμένου να συσταθεί η Προανακριτική Επιτροπή και καλεί την κυβέρνηση να συναινέσει στην συγκρότηση της.

Με βάση το κατηγορητήριο, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει να συσταθεί Προανακριτική Επιτροπή για δύο κατηγορίες: την ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο και την διατάραξη ασφάλειας των συγκοινωνιών.

Όπως λένε από την Κουμουνδούρου μία από τις βασικές αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη ως απάντηση στο αίτημα Κασσελάκη να δεσμευτεί ο πρωθυπουργός για Σύσταση Προανακριτικής, ήταν το ότι δεν υπήρχε κατηγορητήριο.

Τώρα παρουσιάζοντας εγγράφως το κατηγορητήριο για τον Κώστα Καραμανλή, το οποίο συνέγραψε η νομική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ο Στέφανος Κασσελάκης κάλεσε εκ νέου τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δεσμευτεί ότι θα υπερψηφίσει το κυβερνών κόμμα τη σύσταση προανακριτικής για τον Κώστα Καραμανλή. Όπως λένε από την Κουμουνδούρου, εάν θα δεσμευτεί ο κ. Μητσοτάκης, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει άμεσα το αίτημα για τη σύσταση της επιτροπής με τις 30 υπογραφές που απαιτούνται.

Στον ΣΥΡΙΖΑ αναμένουν πλέον την απάντηση της ΝΔ και αναλόγως θα κινηθεί εν συνεχεία ο ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή αν το κυβερνών κόμμα θα κάνει δεκτό το αίτημα και θα δεσμευθεί για την Προανακριτική.

Αμέσως μετά την δημοσιοποίηση του κατηγορητηρίου κυβερνητικές πηγές, σχολίασαν πως: «Σύμφωνα με το Σύνταγμα της Ελλάδας, όποιος θεωρεί ότι υπάρχουν ενδείξεις ενοχής για πράξη ή παράλειψη από πολιτικά πρόσωπα, έχει τη δυνατότητα να συντάξει κατηγορητήριο, το οποίο θα περιέχει και πρόταση για σύσταση Προκαταρκτικής Εξέτασης και αφού συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό υπογραφών, να το φέρει στην Ολομέλεια της Βουλής, σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία.

Μέχρι να ακολουθηθεί η ανωτέρω διαδικασία, μιλάμε απλώς για ακόμα ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης».

Νέα ανάρτηση Κασσελάκη

Με νέα ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης απευθύνθηκε στον πρωθυπουργό και τον ρώτησε εάν θα στηρίξει την πρόταση για παραπομπή του Κώστα Καραμανλή στην Δικαιοσύνη.

Συγκεκριμένα στην ανάρτηση του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει: «Ο ενημερωμένος πολίτης είναι η δύναμη της Δημοκρατίας μας. Σας προσκαλώ να διαβάσετε το κατηγορητήριο που συνέταξε ο ΣΥΡΙΖΑ για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή. Το Μαξίμου ουσιαστικά δεν απαντά. Ρωτάω λοιπόν πολύ συγκεκριμένα τον Πρωθυπουργό: Θα στηρίξετε την πρόταση με τις ψήφους των βουλευτών σας ή θα οδηγήσετε τον Κώστα Καραμανλή σε αμνηστία; Θα σπάσετε την εξίσωση «Μητσοτάκης = Καραμανλής» ή θα ταυτιστούν τα δύο τζάκια σας για πάντα, γύρω από το Έγκλημα των Τεμπών; Αν δεν έχετε τίποτα να κρύψετε, ικανοποιήστε όχι το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά ενός ολόκληρου λαού: Στείλτε τον Κώστα Καραμανλή στη Δικαιοσύνη».

Στον Άρειο Πάγο ο Νίκος Ανδρουλάκης

Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης κατέθεσε αναφορά στον Άρειο Πάγο, στην οποία επισημαίνεται πως υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις τέλεσης αυτεπαγγέλτως διωκόμενων αξιόποινων πράξεων που επείγει να διερευνηθούν, μετά τα όσα αναφέρονται σε δημοσιεύματα για τα ηχητικά του ΟΣΕ.

O κ. Ανδρουλάκης δήλωσε: «Εκείνο το βράδυ είχαν προτεραιότητα να χαλκεύσουν τους διαλόγους για να δημιουργήσουν την αίσθηση του ανθρώπινου λάθους και μόνο. Όλα αυτά δείχνουν ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη λειτουργεί με το τρίπτυχο συγκάλυψη, διαφθορά, ατιμωρησία. Πρέπει ο φαύλος κύκλος να σπάσει γιατί ο ελληνικός λαός αξίζει πολλά περισσότερα».

Ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, είπε στο Mega πως: «Ο πρωθυπουργός δεν είπε αν έγινε μοντάζ ή όχι. Ο πρωθυπουργός είπε “τι έρχεστε και μου λέτε; Ότι έχω δώσει εγώ εντολή τις πρώτες ώρες εκείνο που είχα καημό εγώ ήταν να κόβω και να ράβω για να αποδείξω τι; Ότι υπήρξε ανθρώπινο σφάλμα αυτό δηλαδή που αποδείχθηκε».

«Όλα εξετάζονται από την Δικαιοσύνη. Δεν χρειάζεται αυτόκλητους βοηθούς ή λαϊκούς δικαστές η δικαιοσύνη για να κάνει τη δουλειά της, γιατί αυτό επιτάσσει το κράτος δικαίου. Ο καθένας κάνει τη δουλειά του, η δικαιοσύνη είναι η μόνη αρμόδια να κρίνει αυτή την υπόθεση, δεν χρειάζεται υποκατάσταση» είπε για την υπόθεση των Τεμπών ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Realfm 97,8 και στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου με τον Αντώνη Δελλατόλα.

Να κατευνάσει τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί από τους συγγενείς των θυμάτων του δυστυχήματος στα Τέμπη, επιχείρησε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης. «Η ειλικρινής συμπαράσταση της κυβέρνησης στον αγώνα των συγγενών των θυμάτων των Τεμπών είναι στην πράξη και όχι στα λόγια. Κι όταν η κυβέρνηση ενεργεί στην πράξη για να διευκολύνει την απόδοση της δικαιοσύνης, όλοι οι πολιτικοί που μας κατηγορούν -γιατί για πολιτικούς πάντα μιλάμε, δεν ψηφίζουν και δεν διευκολύνουν τις διατάξεις. Δεν διευκολύνουν, δηλαδή, τη διαλεύκανση της υπόθεσης. Πάει πολύ, λοιπόν, αυτοί που δεν ψηφίζουν τις διατάξεις αυτές να κατηγορούν την κυβέρνηση για συγκάλυψη», τόνισε ο Γιώργος Φλωρίδης.

Συγκάλυψη καταγγέλλει η αντιπολίτευση

Για συγκάλυψη κάνουν λόγο τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης. Το ΚΚΕ επισημαίνει: «Γνωρίζουμε, ωστόσο, ότι “σύμμαχος” της κυβέρνησης της ΝΔ είναι ο νόμος της “συγκάλυψης” και της “ατιμωρησίας” – ο νόμος “περί ευθύνης υπουργών” – που ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ αρνήθηκαν να καταργήσουν στην τελευταία συνταγματική αναθεώρηση, παρά τις επανειλημμένες προτάσεις του ΚΚΕ».

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, αναφέρει ότι: «Στα Τέμπη έγινε ένα έγκλημα και εμείς θέλουμε όλοι να τιμωρηθούν, ανεξάρτητα αν επί ένα χρόνο δεν μας άκουγαν τα υπόλοιπα κόμματα».

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, στέλεχος της Νέας Αριστεράς, είπε πως: «Το ζήτημα των Τεμπών συμπυκνώνει τα πάντα. Εμείς λέμε συγκάλυψη τέλος».

Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου δήλωσε στο Open: «Είναι ξεδιάντροποι ψεύτες. Ο κ Καραμανλής ξέρει πολύ καλά έχοντας βουλευτική ασυλία ότι δεν μπορεί να ελεγχθεί αν δεν αρθεί η ασυλία. Αν υπάρχουν πρωτοβουλίες άλλων όπως έγινε με την πρόταση μομφής θα την στηρίξουμε».

Κόντρα και για το αδιάβλητο των εκλογών

Παρά τις αντιδράσεις η Κουμουνδούρου συνεχίζει να κρατάει ψηλά το θέμα της «διαρροής» των ηλεκτρονικών διευθύνσεων των αποδήμων και να εκφράζει ερωτήματα για το αδιάβλητο των εκλογών.

Για συνειδητή υπονόμευση του πολιτεύματος έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, απαντώντας στο νέο αίτημα του Στέφανου Κασσελάκη για αδιάβλητες εκλογές: «Έχουμε απαντήσει πολλές φορές ο Κασσελάκης κάθε φορά που θέτει οποιοδήποτε θέμα προσβάλλει κεκτημένο 50 ετών το οποίο έχουν διασφαλίσει όλα τα πολιτικά κόμματα. τις εκλογές τις εγγυώνται οι δικαστές, οι δικαστικοί αντιπρόσωποι. είναι δύο όψεις, η φαιδρή οπτική και συνειδητή υπονόμευση του πολιτεύματος. εμείς δεν μπορούμε να αφήσουμε το παραμικρό στοιχείο να απειληθεί ένα κεκτημένο».

Ο Στέφανος Κασσελάκης δήλωσε σήμερα στο Πρωινό του ΑΝΤ1 ότι: «Μπορεί να εγγυηθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι δεν έχουν διαρρεύσει προσωπικά δεδομένα εκλογέων του εσωτερικού, τα δικά μου, τα δικά σου, τα δικά του μπορεί να το εγγυηθεί και αν ναι γιατί δεν πέτυχε ίδια εγγύηση για δεδομένα εκλογέων του εξωτερικού δικαιούμαστε μία απάντηση».

Ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ, Κώστας Χρυσόγονος μιλώντας στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου στον Realfm 97,8 μίλησε για τους διεθνείς παρατηρητές που ζήτησε ο κ. Κασσελάκης στις εκλογές. «Είναι μία από τις πολλές αστειότητες που έχει εκστομίσει ο κ. Κασσελάκης. Δεν σταματά να μας διασκεδάζει με τα διάφορα που λέει. Οι ελληνικές εκλογές παγίως τίθενται υπό την εποπτεία διεθνών παρατηρητών από τον ΟΑΣΕ, αυτό ισχύει για όλα τα κράτη της Ευρώπης. Θεσμικά υποχρεούται να τις εποπτεύει και η Κομισιόν διότι η ΕΕ συντάσσει ετήσιες εκθέσεις για την κατάσταση της δημοκρατίας σε όλα τα κράτη – μέλη. Συνεπώς ο κ. Κασσελάκης παραβιάζει ανοιχτές πόρτες, υπάρχουν είτε το θέλει είτε δεν το θέλει ο κ. Κασσελάκης. Είναι αστεία πράγματα αυτά», είπε ο Κώστας Χρυσόγονος.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ