Νέα δημοσκόπηση: Ποια η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ – “Ντέρμπι” για δύο στο ΚΙΝΑΛ

Νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis για λογαριασμό του κεντρικού δελτίου του MEGA. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η πορεία της πανδημίας του κορονοϊού και η διαχείριση της κρίσης από την κυβέρνηση έχει επηρεάσει τους Έλληνες.

Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει ποσοστό 30%, χάνοντας μία μονάδα από την έρευνα του Οκτωβρίου ενώ βρίσκεται 2 μονάδες πάνω από τη δημοσκόπηση που δημοσίευσε το Βήμα της Κυριακής και η οποία αφορούσε την περίοδο 1-9 Νοεμβρίου.

Δημοσκόπηση Metron Analysis πρόθεση ψήφου

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υποχωρήσει στο 18,6%,με αποτέλεσμα η διαφορά των δύο κομμάτων να βρίσκεται στις 11,4 μονάδες. Μάλιστα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποχωρεί σημαντικά από τον Οκτώβριο που είχε βρεθεί στο 20,3%.

Στην τρίτη θέση της πρόθεσης ψήφου βρίσκεται το Κίνημα Αλλαγής, το οποίο σταθεροποιείται κοντά στο 10% και συγκεκριμένα 9,6% κάτι που δείχνει ότι η εκλογική διαδικασία που είναι σε εξέλιξη έχει δώσει φτερά στο άλλοτε ΠΑΣΟΚ.

Τέταρτο είναι το ΚΚΕ με 4,9%, ακολουθεί η Ελληνική Λύση με 4,2% και το ΜέΡΑ25 με 3,3%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος είναι στο 13,8%, με 1 στους 10 ψηφοφόρους να δηλώνει αναποφάσιστος.

Η συσπείρωση είναι επίσης ένα ενδιαφέρον στοιχείο. Στη Νέα Δημοκρατία η συσπείρωση είναι στο 83% στους δεξιούς, στο 85% στους κεντροδεξιούς και στο 70% στους κεντρώους, δείχνοντας ότι είναι σωστή και πετυχημένη η στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη για προσέγγιση του κεντρώου χώρου.

Στον ΣΥΡΙΖΑ η συσπείρωση στους αριστερούς είναι στο 81%, υποχωρεί στους 72% στους κεντροαριστερούς και πέφτει μόλις στο 49% στους κεντρώους, κάτι που δείχνει ότι τους έχει χάσει από το εκλογικό «καλάθι» που θέλει να φτιάξει ο κ. Τσίπρας.

Στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με 39% και ακολουθεί μακριά ο Αλέξης Τσίπρας μόλις με 16%, ο Γιάνης Βαρουφάκης με 3%. Διαχρονικά υπάρχει πτώση του νυν πρωθυπουργού από το 46% τον περασμένο Μάιο στο 39% σήμερα ενώ ο Αλέξης Τσίπρας είναι σταθερά στο 16% κι έχει υποχωρήσει 3 μονάδες από τον Οκτώβριο.

Δημοσκόπηση Metron Analysis καταλληλότερος πρωθυπουργός

Αξιολόγηση

Η κυβέρνηση συνολικά αξιολογείται θετικά σε ποσοστό 40% και αρνητικά 53%. Η ΝΔ χάνει πέντε μονάδες από τον περασμένο Μάιο ως προς τις θετικές γνώμες, ενώ και ο ΣΥΡΙΖΑ υποχωρεί από το 15% που βρισκόταν πριν από έξι μήνες. Συγκεκριμένα, τον ΣΥΡΙΖΑ αξιολογούν θετικά  το 14% των πολιτών και αρνητικά το 78%.

Δημοσκόπηση Metron Analysis Αξιολόγηση

Ως προς την αξιολόγηση πρωθυπουργού και αρχηγού αξιωματικής αντιπολίτευσης, το 45% κρίνει θετικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το 50% αρνητικά, περισσότερες δηλαδή οι αρνητικές από τις θετικές. Μάλιστα τον Μάιο του 2021 οι θετικές γνώμες ήταν στο 52%, υποχώρηση δηλαδή 7 μονάδες. Και ο Αλέξης Τσίπρας υποχωρεί από 21% θετικές γνώμες στο 18%.

Δημοσκόπηση Metron Analysis Αξιολόγηση

«Καμπάνα» χτυπά για τα κόμματα ως προς την πορεία της χώρας. Το 51%, μεγαλύτερο ποσοστό τους τελευταίους μήνες κρίνει ότι κινούμαστε προς τη λάθος κατεύθυνση και το 40% προς τη θετική. Οι πολίτες πιστεύουν σε ποσοστό 43% ότι είναι στην ίδια κατάσταση προσωπικά σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Το 37%, δηλαδή ένας στους 3 λέει ότι είναι σε χειρότερο και μόλις το 20% ότι είναι σε καλύτερη.

Τι πιστεύουν οι πολίτες για την πανδημία και τα εμβόλια

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, μείζον πρόβλημα για τους Έλληνες πολίτες είναι η πανδημία. Ειδικά με την έξαρση των κρουσμάτων και των νεκρών τα ποσοστά έχουν αλλάξει μόλις σε ένα μήνα.

Συγκεκριμένα, το 38% δηλώνει ότι η πανδημία του κορονοϊού και η ιατρική περίθαλψη είναι το σημαντικότερο από τα 5 πρώτα προβλήματα. Έναν μήνα πριν, η πανδημία ήταν στο 20%. Η έξαρση των τελευταίων ημερών προκαλεί φόβο και ανησυχία στους πολίτες και αυτό αντικατοπτρίζεται και στα δεδομένα της έρευνας.

Δεύτερο πιο σοβαρό σε ποσοστό 28% κρίνουν την οικονομία – ακρίβεια όταν τον Οκτώβριο ήταν στο 40%. Ακολουθεί η ανεργία με 8%, οι πολιτικοί και το πολιτικό σύστημα με 6% και η εξωτερική πολιτική με 3%.

Στο ερώτημα αν έχουμε αφήσει τα χειρότερα πίσω μας ή είναι μπροστά μας, το 35% λέει ότι τα χειρότερα πέρασαν αλλά το 58% ότι είναι μπροστά μας. Είναι η αίσθηση της ανασφάλειας για την επόμενη ημέρα όσο οι πολίτες παρακολουθούν την αύξηση στα κρούσματα, τους νεκρούς, τους διασωληνωμένους.

Εμβόλια

Το 79% των πολιτών δηλώνουν ότι έχουν εμβολιαστεί και το 19% ότι δεν έχει. Η αύξηση όσων δηλώνουν εμβολιασμένοι είναι εντυπωσιακή, από 43% τον Μάιο σε 79% σήμερα.

Στις ηλικίες 17-34 εμβολιασμένοι δηλώνουν σε ποσοστό 72%, στις ηλικίες 35-44 το 75%, στις ηλικίες 45-54 ένα ποσοστό 77%, στις ηλικίες 55-64 ποσοστό 82% και στις ηλικίες 65 ετών και άνω το ποσοστό φτάνει το 90%.

Ως προς την πρόθεση εμβολιασμού, το 4% όσων δεν έχουν κάνει λένε ότι θα το κάνουν και ένα ισχυρό 11% λέει ότι δεν θα το κάνει.

Για την ασφάλεια των εμβολίων, το 67%, δηλαδή 2 στους 3, δηλώνουν ότι είναι ασφαλή και το 20% ότι δεν είναι.

Οκτώ στους 10 πολίτες δηλώνουν υπέρ των εμβολίων και ένα 15% κατά.

Εκλογές ΚΙΝΑΛ

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, η μάχη για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ θα έχει ως πρωταγωνιστές τους Ανδρέα Λοβέρδο και Νίκο Ανδρουλάκη, που συγκροτούν το δίδυμο του β’ γύρου.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος οδηγεί την κούρσα με 37% στην κατηγορία των ψηφοφόρων από ολόκληρο το πολιτικό φάσμα που συγκροτούν την δυνητική βάση του κόμματος, ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης προηγείται στην εκλογική βάση του ΚΙΝΑΛ, συνυπολογιζομένων και των αναποφάσιστων που δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν στην εκλογή ηγεσίας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ