Νέα δημοσκόπηση: Η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ – Τι κυβέρνηση θέλουν οι πολίτες

Προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται σε δημοσκόπηση της Metron Analysis για λογαριασμό του Mega

Νέα δημοσκόπηση: Η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ – Με ποιο κριτήριο θα επιλέξουν οι πολίτες το κόμμα που θα ψηφίσουν

Στη δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 11-17 Ιανουαρίου, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 28,7% στην πρόθεση ψήφου, έναντι 21,7% του ΣΥΡΙΖΑ. Το κυβερνών κόμμα χάνει 0,4 μονάδες από τον Δεκέμβριο, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να χάνει 0,6 μονάδες.

Στην τρίτη θέση το ΠΑΣΟΚ με ποσοστό 9,7% (αυξημένο κατά 0,8 μονάδες από τον Δεκέμβριο), το ΚΚΕ βρίσκεται στο 4,7% (από 4,8%) και η Ελληνική Λύση στο 3,5% (3,9% τον Δεκέμβριο). Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, εκτός Βουλής μένει το ΜέΡΑ25 με 2,8%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος είναι στο 10,7%.

δημοσκόπηση Metron Analysis πρόθεση ψήφου

Στην εκτίμηση ψήφου, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 36,4% και ο ΣΥΡΙΖΑ 27,5%, δηλαδή η διαφορά τους είναι στις 8,9 μονάδες. Το ΠΑΣΟΚ είναι στο 12,4%, το ΚΚΕ στο 6%, η Ελληνική Λύση στο 4,5% και ΜέΡΑ 25 και οι «Έλληνες-Εθνικό Κόμμα» στο 3,5%.

δημοσκόπηση Metron Analysis Εκτίμηση ψήφου

Συσπειρώσεις

Υψηλή η συσπείρωση για τη ΝΔ, στο 72,9% με τις μετακινήσεις προς τον ΣΥΡΙΖΑ να είναι στο 4,2%.  Στο 69,5% η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ όπου του φεύγουν προς τη ΝΔ 5,5%. Στο 66,5% η συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ το οποίο παίρνει 4,3% από τη ΝΔ και 9,1% από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τα όρια εκλογικής επιρροής, αν δηλαδή θα ψήφιζαν ή σε καμιά περίπτωση τα κόμματα, η ΝΔ παίρνει ποσοστό 44% όσων λένε ότι θα μπορούσαν να την ψηφίσουν (46% τον Δεκέμβριο, 49% το Νοέμβριο). Ένα 55% λέει ότι δεν θα ψήφιζε ΝΔ σε καμιά περίπτωση. Το ΠΑΣΟΚ λέει ότι θα το ψήφιζε το 40% και όχι το 59% και ο ΣΥΡΙΖΑ ότι θα το ψήφιζε μόλις το 37% και όχι το 62%.

δημοσκόπηση Metron Analysis εκλογική επιρροή

Καταλληλότερος πρωθυπουργός

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει θεωρείται Καταλληλότερος πρωθυπουργός από το 37%, με τον Αλέξη Τσίπρα στο 18% και τον Νίκο Ανδρουλάκη στο 6%.

δημοσκόπηση Metron Analysis Καταλληλότερος Πρωθυπουργός

Ο νυν πρωθυπουργός θεωρείται πιο κατάλληλος να εγγυηθεί την καλή λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών με 32%, ο Τσίπρας με 19% και ο Ανδρουλάκης με 7%.

δημοσκόπηση Metron Analysis Πολιτικοί Αρχηγοί

Αυτοδύναμες κυβερνήσεις

Μοιρασμένοι οι πολίτες ως προς το αν θέλουν αυτοδύναμες κυβερνήσεις ή συνεργασίες. Το 50% «ψηφίζει» υπέρ των αυτοδύναμων κυβερνήσεων, το 47% υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας. Σε ένα μήνα έπεσε 2 μονάδες η στήριξη στις αυτοδύναμες και αντίστοιχα ανέβηκε 2 μονάδες στις κυβερνήσεις συνεργασίας. Το 75% των δεξιών θέλει αυτοδυναμίες ενώ το 67% των κεντροαριστερών θέλει συνεργασίες και το 60% των αριστερών ψηφοφόρων.

δημοσκόπηση Metron Analysis Αυτοδυναμία ή Κυβερνήσεις συνεργασίας

Πορεία της χώρας

Το 56% των ερωτηθέντων λέει ότι η χώρα κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση και το 37% προς τη σωστή, ποσοστά περίπου ίδια με τον προηγούμενο μήνα.

δημοσκόπηση Metron Analysis πορεία της χώρας

Προσωπική κατάσταση

Το 44% λέει ότι η προσωπική του κατάσταση σε σχέση με πριν ένα χρόνο είναι χειρότερη και το 36% ίδια. Μόλις 20% ότι είναι καλύτερη.

δημοσκόπηση Metron Analysis προσωπική Κατάσταση

Η ακρίβεια παραμένει σταθερά το σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας με 32%. Ακολουθεί γενικότερα η οικονομία με 30%, η εξωτερική πολιτική-Ελληνοτουρκικά με 8%, η ανεργία με 7%, το πολιτικό σύστημα – πολιτικοί με 5%.

δημοσκόπηση Metron Analysis Σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας

Αξιολόγηση Κυβέρνησης και αντιπολίτευσης

Το 38% κρίνει θετικά το έργο της κυβέρνησης και το 56% αρνητικά. Το 18% κρίνει θετικά την αξιωματική αντιπολίτευση και 72% αρνητικά.

δημοσκόπηση Metron Analysis Αξιολόγηση Κυβέρνησης/Αντιπολίτευσης

Ο πρωθυπουργός αξιολογείται θετικά από το 41% και 53% αρνητικά. Ο Αλέξης Τσίπρα έχει 22% θετικές γνώμες και 69% αρνητικές.

δημοσκόπηση Metron Analysis Αξιολόγηση Πρωθυπουργού/Αρχηγού Αξ. Αντιπολίτευσης

Τα 4 υπέρ και τα 4 κατά της Κυβέρνησης

Οι 4 υψηλότερες επιδόσεις της κυβέρνησης είναι στην προσέλκυση τουρισμού με 71% θετικές απόψεις, στον ψηφιακό μετασχηματισμό με 65%, στην αμυντική θωράκιση της χώρας με 60% και στην εξωτερική πολιτική με 48%.

Οι 4 χαμηλότερες επιδόσεις της κυβέρνησης είναι στην Παιδεία με 64% αρνητικές επιδόσεις και 22% θετικές, στην εγκληματικότητα με 65% αρνητικές επιδόσεις και μόλις 21% θετικές, στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού με 65% αρνητικές και 20% θετικές, και στην αντιμετώπιση της διαφθοράς με 70% αρνητικές και μόλις 15% θετικές.

δημοσκόπηση Metron Analysis Επιδόσεις Κυβέρνησης

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ