Νέα δημοσκόπηση: Η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ – Με ποιο κριτήριο θα επιλέξουν οι πολίτες το κόμμα που θα ψηφίσουν

Το δεύτερο μέρος της δημοσκόπησης της Alco για λογαριασμό του Alpha, η οποία πραγματοποιήθηκε το χρονικό διάστημα 9-13 Ιανουαρίου 2023, είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Νέα δημοσκόπηση: Η εκτίμηση των πολιτών για το 2023 και την ακρίβεια – Τι απάντησαν για δεύτερη ευκαιρία σε Μητσοτάκη ή Τσίπρα

Όπως προκύπτει από τα ευρήματα της δημοσκόπησης, η ΝΔ διατηρεί προβάδισμα 6,9 μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 31%, έναντι 24,1% του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με 10,7%, το ΚΚΕ με 5,5%, η Ελληνική Λύση με 4,5% και το ΜέΡΑ25 με 3,2%.

Σε ερώτημα σχετικά με το ποιο είναι το βασικό κριτήριο για να επιλέξετε το κόμμα που θα ψηφίσετε στις εκλογές, το 28% των ερωτηθέντων απάντησε η οικονομία και το 24% η στήριξη της κοινωνίας. Ακολουθούν, «να μην έχει σχέση με διαφθορά» με ποσοστό 13%, τα εθνικά θέματα με 11%, η ιδεολογία με ποσοστό 9%, ο αρχηγός με 7% και οι υποψήφιοι βουλευτές με 2%.

Στο ερώτημα εάν στις εκλογές θα επιλέξουν κόμμα επειδή θεωρούν ότι είναι καλύτερο από τα άλλα ή επειδή θεωρούν ότι είναι λιγότερο κακό από τα άλλα, το 47% απαντά το «λιγότερο κακό», το 41% το «καλύτερο», ενώ ένα ποσοστό 12% επιλέγει ΔΞ/ΔΑ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται στη δημοτικότητα. Συγκεκριμένα, στο ερώτημα ποιον πολιτικό αρχηγό εμπιστεύεστε περισσότερο ως πρωθυπουργό, ο κ. Μητσοτάκης προηγείται με ποσοστό 32% και ακολουθεί η απάντηση «κανένας» με 23%. Ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει ποσοστό 22% και ακολουθούν ο Νίκος Ανδρουλάκης με 7%, ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 3%, ο Κυριάκος Βελόπουλος με 3% και ο Γιάννης Βαρουφάκης με 2%.

Σε ερώτημα σχετικά με το καλάθι του νοικοκυριού και κατά πόσο έχει συγκρατήσει τις τιμές στα προϊόντα που περιλαμβάνει, το 35% απαντά «καθόλου», το 27% «αρκετά», το 21% «λίγο», το 3% «πολύ» και ένα 14% επιλέξει ΔΞ/ΔΑ.

Συνολικά για τα μέτρα της κυβέρνησης αναφορικά με την αντιμετώπιση της ακρίβειας και κατά πόσο έχουν βοηθήσει το νοικοκυριό τους, το 34% των ερωτηθέντων απαντά «λίγο», το 33%  «καθόλου», το 22% «αρκετά», το 3% «πολύ» και ένα 8% επιλέγει ΔΞ/ΔΑ.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ