Εκλογές 2023: Η στρατηγική της κυβέρνησης – «Κλειδώνει» η απόφαση για «Δώρο Πάσχα»

Με αιχμή την οικονομία ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιβεβαίωσε πως το βασικό δίλημμα των εκλογών θα είναι η σύγκριση ανάμεσα στην «γαλάζια» τετραετία και την αντίστοιχη του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρωθυπουργός κατά την συζήτηση του με τον δημοσιογράφο Fareed Zakaria στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, αναφέρθηκε στο κυβερνητικό έργο στο θέμα του μεταναστευτικού, τόνισε ότι η ΝΔ παρέλαβε μια χώρα που ταλαιπωρήθηκε από τον λαϊκισμό, είπε ότι οι εκλογές θα γίνουν “κάποια στιγμή την άνοιξη” περιέγραψε τον εαυτό του ως κεντροδεξιό, λέγοντας ότι η κύρια διαχωριστική γραμμή σήμερα δεν βρίσκεται τόσο μεταξύ της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς, αλλά μεταξύ εκείνων που πιστεύουν στον πολιτικό ρεαλισμό και την καλή λειτουργία των δημοκρατιών μας, και εκείνων που υπόσχονται «τον ουρανό με τ’ άστρα», ενώ ταυτόχρονα υπονομεύουν τους δημοκρατικούς θεσμούς.

Μητσοτάκης από Νταβός: «Δεν θα πάμε σε πόλεμο με την Τουρκία» – Τι είπε για τις εκλογές

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι πιστεύει στο είδος της πατριωτικής, φιλελεύθερης, προοδευτικής προσέγγισης των πραγμάτων και εκτίμησε ότι πράγματι μπορεί κάποιος να τα συνδυάζει και τα τρία. «Δεν βλέπω καμία εγγενή ιδεολογική αντίφαση σε αυτό που σάς περιγράφω. Νομίζω ότι έχετε ένα παράδειγμα πως μπορεί κάποιος να απευθυνθεί εκτός της στενής κομματικής του βάσης. Και κατάφερα να φέρω στο κόμμα ανθρώπους που δεν είχαν ψηφίσει ποτέ ένα κεντροδεξιό κόμμα στο παρελθόν και ελπίζω ότι θα μπορέσω να το επαναλάβω αυτό στις ερχόμενες εκλογές»  είπε.

Οι επαφές Μητσοτάκη στο Νταβός

Ο Πρωθυπουργός είχε στο Νταβός μπαράζ επαφών που επικεντρώνεται στην ενίσχυση της οικονομίας, με έμφαση στις επενδύσεις και τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Ο κ. Μητσοτάκης είχε διαδοχικές συναντήσεις με κορυφαίους επιχειρηματικούς παράγοντες διεθνών κολοσσών, όπως η Intel, η Alliance, η Αstra Zeneca, η Coca Cola, καθώς και με εκπροσώπους τους επενδυτικού ταμείου της Σιγκαπούρης που έχει επενδύσει σε ξενοδοχειακές μονάδες στη χώρα μας.   Στόχος είναι οι καλές επιδόσεις της οικονομίας να μεταφραστούν σε ψήφο εμπιστοσύνης στην πράξη, με την προσέλκυση ακόμη μεγαλύτερων επενδύσεων αλλά και με την ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας το επόμενο χρονικό διάστημα. Στο περιθώριο του οικονομικού φόρουμ του Νταβός, συμμετείχε σε μια πρωτοβουλία που διοργάνωσε το Ινστιτούτο του Τόνι Μπλερ σχετικά με την αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες προκλήσεις στη δημόσια πολιτική. Δηλαδή, να ενισχυθεί η δημόσια υγεία και να εξασφαλιστεί η ισότιμη πρόσβαση στην σύγχρονη εκπαίδευση.

Τρεις συνεντεύξεις Τύπου από τον Πρωθυπουργό πριν από την προκήρυξη εκλογών

Σταδιακά ξεδιπλώνεται η στρατηγική της ΝΔ ενόψει των εκλογών. Αυτό που είναι σαφές είναι πως η οικονομία και οι επιδόσεις σε αυτόν τον τομέα θα είναι ένα από τα «βαριά» χαρτιά του Κυριάκου Μητσοτάκη στην προεκλογική περίοδο. Τη Δευτέρα 23/1 στις 12.30 μμ., ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραχωρήσει έκτακτη συνέντευξη Τύπου με θέμα την οικονομία, την ανάπτυξη και την αγορά εργασίας.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΑΝΤ1, από τη συνέντευξη της Δευτέρας ο κ. Μητσοτάκης φιλοδοξεί να εκπέμψει το μήνυμα ότι παρά τις διεθνείς κρίσεις η ελληνική οικονομία άντεξε και τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις στηρίχθηκαν απέναντι στην πανδημία και την ακρίβεια, ενώ δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις που η Ελλάδα πρώτευσε ανάμεσα σε χώρες της ευρωζώνης.

Το ρεπορτάζ του ΑΝΤ1, αναφέρει ότι το πρωθυπουργικό επιτελείο έχει σχεδιάσει άλλες δύο τέτοιες συνεντεύξεις Τύπου. Η μια θα αφορά στα εθνικά θέματα και η άλλη την ισότητα και το κοινωνικό κράτος. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «βγαίνει μπροστά» στην προεκλογική καμπάνια και θα επιδιώξει την απευθείας σύγκριση με τον Αλέξη Τσίπρα.

 

«Κλειδώνει» το Δώρο Πάσχα

Στην προεκλογική μάχη η κυβέρνηση  φαίνεται πως θα βγάλει ακόμη έναν άσσο από το μανίκι. Ένα σενάριο που έχει πέσει στο τραπέζι είναι να προχωρήσει στην καταβολή «Δώρου Πάσχα» στους ευάλωτους.  Το ύψος του επιδόματος θα διαμορφωθεί ανάλογα με το κονδύλι που θα διατεθεί, ενώ βάσει αυτού θα καθοριστούν ο αριθμός των δικαιούχων και τα κριτήρια. Το έκτακτο επίδομα Πάσχα εξετάζεται να είναι ανάλογο με την επιταγή ακρίβειας που δόθηκε τα Χριστούγεννα. Σύμφωνα με το MEGA, το «δώρο Πάσχα» θα είναι ύψους 250 – 300 ευρώ. Πάντως, δεν είναι κάτι που θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός τη Δευτέρα, καθώς το μέτρο στήριξης ακόμα βρίσκεται σε στάδιο επεξεργασίας από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ